logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corso 14" TV2K nie dodaje kanałów - auto/ręczne strojenie

[Ignas] 10 Paź 2011 13:01 1825 6
REKLAMA
  • #1 10012002
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Po odpaleniu trybu automatycznego strojenia stacji TV, telewizor przelatuje częstotliwości poprawnie, na ekranie widać wyszukiwanie i zmieniające się programy, ale żaden nie zostaje zapisany :(
    W trybie ręcznym też zachowuje się jakby kanałów nie znajdował mimo, że są one wyświetlane na ekranie.
    Znalazłem jak wejść we tryb serwisowy ale nie chcę czegoś namieszać nie wiedząc czy problem leży po stronie oprogramowania.

Może ktoś z kolegów miał podobne problemy i zna rozwiązanie zagadki "olewania" kanałów przez TV.

Ps. jak wyszukam ręcznie (z ręcznym zatrzymaniem wyszukiwania) i dostroję to kanały odbiera idealnie zarówno fonia jak i wizja. Wygląda jakby się "oduczył" rozpoznawania kiedy kanał jest wykryty i dostrojony.
  • REKLAMA
  • #2 10266163
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Odgrzewam temat, ponieważ problem nadal nie został rozwiązany.
    Telewizor poszedł do serwisu, po tygodniu odebrałem go płacąc za "wgranie oprogramowania".
    Niestety zmian żadnych po za dodatkowym namieszaniem w przyciskach panelu przedniego nie odnotowałem tzn. P+ zamiast zmienić kanał wyświetla menu.
    Telewizor nadal nie ustawiał kanałów.
    Wróciłem z TV do serwisu, Pan serwisant rozłożył ręce stwierdził, że ustawienie w oprogramowaniu są takie jak powinny, a uszkodzona jest głowica ?!?! skoro brak jest kanałów.
    Moje tłumaczenie o tym, że podczas wyszukiwania widać je na ekranie tylko ich nie zapamiętuje zwyczajnie olał bo chyba "wie lepiej".

Dobrałem się do tryby serwisowego, poszperałem i znalazłem opcję:
    Option 1 wartość 048
    Ciut pokombinowałem i po zmienia z 048 na 042 przyciski panelu przedniego wróciły do "normy", ale nadal nie zapamiętuje kanałów.
    Zapewne tam ustawia się soft pod konkretny "no name", moze ktoś z kolegów ma dostęp do takiego TV i zechciałby mi podać ustawienia trybu serwisowego dla poprawnie działającego odbiornika.

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #3 10266204
    albert 90 serwis rtv
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Może być delikatnie odstrojona p.cz. Nie trzeba wgrywać żadnego oprogr. Wystarczy włożyć czystą pamięc i ustawic opcje. Ciekawe w op1 powinno być 48. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 10266209
    stacho57
    Poziom 28  
    Ocena: 437
    Mam zapisane tak: OPT1-048 lub 50, OPT2-00, OPT3-06 lub 04, OPT4-11, OPT5-00, TXT-00, OSD-001, H-066, V-04, HOTEL- OFF, VOL-63. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10266456
    [Ignas]
    Poziom 15  
    Dziękuje za odzew.
    Z ustawieniem 048 tak jak pisałem są przestawione funkcje przycisku na panelu przednim - nie zapisuje kanałów.
    Jak ustawie 050 zamiast głosu mam szum bez względu na ustawienia fonii - nie zapisuje kanałów.
    Ściągnąłem chyba wszystkie dostępne serwisówki i wszędzie mam 048.

Obawiam się, że przyjdzie mi przelecieć wszystkie numery po kolei... tylko co gdy żaden z numerów nie spowoduje, że kanały będą się zapisywały ?

Ps. By kanał był poprawnie ustawiony i zgrany obraz + fonia od "głównej" częstotliwości muszę odjąć [-10] w dostrajaniu.
  • Pomocny post
    #6 10266709
    stacho57
    Poziom 28  
    Ocena: 437
    A masz w ustawieniach serwisowych parametr VCO COARSE i VCO FINE? Jeżeli tak to wybierz VCO STATUS, naciśnij OK. Poczekaj aż pojawi się napis: VCO OK. Powodzenia.
  • #7 10267809
    [Ignas]
    Poziom 15  
    No i o to chodziło, pogrzebałem przestawiłem VCO COARSE z 05 na 15 i znów zapamiętuje kanały.
    WIELKI DZIĘKI :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Corso 14" TV2K, który nie zapisuje kanałów podczas automatycznego i ręcznego strojenia. Po wysłaniu telewizora do serwisu i wgraniu oprogramowania, problem nie został rozwiązany. Użytkownik odkrył, że zmiana ustawienia w trybie serwisowym (VCO COARSE) z 05 na 15 przywróciła funkcjonalność zapisywania kanałów. Wcześniej, mimo że kanały były widoczne na ekranie, nie były zapamiętywane. Użytkownik podzielił się również innymi ustawieniami serwisowymi, które mogą być istotne dla rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA