logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100W - funkcja zaślepionego króćca i problem z kondensatem F4

arturse 10 Paź 2011 13:17 4402 5
REKLAMA
  • #1 10012039
    arturse
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Bardzo proszę o informację do czego służy zaznaczony na zdjęciu króciec.
    Jest on fabrycznie zaślepiony.
    Moje pytanie nie jest tylko "małpią" ciekawością.
    Mam problemy z kondensatem, czasami zbiera sie go bardzo dużo w komorze spalania i kociol staje z błędem F4.
    Problem ustąpił po zastsowaniu (tymczasowego) rozwiązania widocznego na kolejnym zdjęciu.
    Rozłączyłem węże i kondensat najpierw wpada do lejka, a dopiero z lejka spływa do ścieku. O tego momentu nie mam problemu z nadmiarem kondensatu w komorze spalania.
    Czy zamiast tego rozwiązania nie można by udrożnić króćca na syfonie i podłączyć do nie wężyk ustawiony w pionie ?
    Vitopend 100W - funkcja zaślepionego króćca i problem z kondensatem F4 Vitopend 100W - funkcja zaślepionego króćca i problem z kondensatem F4
  • REKLAMA
  • #2 10013805
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Z tego co widać to jest to Vitodens a nie Vitopend. Syfon oryginalny taki jest. Zbieranie się wody w komorze zamkniętej jest zwykle spowodowane nieszczelnościami komina lub wycieku skroplin ze strony powietrznej do komory.
    Sprawdzić też należy czystość i drożność syfonu oraz rurki odprowadzającej z komory spalania.
    A może jest problem gdzieś poza kotłem ....
  • REKLAMA
  • #3 10016228
    arturse
    Poziom 12  
    pawel_i napisał:
    Z tego co widać to jest to Vitodens a nie Vitopend. Syfon oryginalny taki jest. Zbieranie się wody w komorze zamkniętej jest zwykle spowodowane nieszczelnościami komina lub wycieku skroplin ze strony powietrznej do komory.
    Sprawdzić też należy czystość i drożność syfonu oraz rurki odprowadzającej z komory spalania.
    A może jest problem gdzieś poza kotłem ....

Po zastosowaniu patentu z lejkiem, problem znikł jak sen jaki złoty.
    wychodzi na to ę winę za nieodpowiednie odprowadzanie kondensatu ponosił wąż.

Czy średnica węża ma jakieś znaczenie ? Bo w porównaniu z tym co wychodzi z kotła, podłączony wąż ( ok 3m) ma mniejsze światło.
  • REKLAMA
  • #4 10017125
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Zwykle odprowadzenie kondensatu robi się rura kanalizacyjna 32 i wystarcza ale taki węzyk nie jest odpowiedni. Nie nalezy zmniejszać średnicy wylotowej z kotła ( może być większa ale mniejsza nie jest zalecana ).
  • REKLAMA
  • #5 10018066
    davvid80
    Poziom 17  
    Ocena: 101
    artuse: wg mnie po prostu zrobiłeś napowietrzenie odpływu kondensatu
  • #6 10018640
    arturse
    Poziom 12  
    Tak czy inaczej wszystko wskazuje na to, że przyczyną mojego problemu była za mała średnica węza odprowadzającego kondensat.
    W tej chwili wszytko jest w porządku, kociał działa jak należy, a nadmiar kondensatu nie zalega w komorze spalania.

Dziękuję za wszelkie wypowiedzi, to zawsze pomaga.
    Temat zamykam.
REKLAMA