logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa pilota Creative CDROM na 89c2051 bez RC5 w BASCOM - jak zacząć?

Car3k 02 Gru 2004 17:28 3973 7
REKLAMA
  • #1 1030829
    Car3k
    Poziom 12  
    Witam,
    Mam taki fajniutki malutki i plaski pilocik od CDROM creative. Niestety nie nadaje on wstandardzie RC5. PC-towy girder oczywiscie lapie go i wyswietla jego "kod", ale ja chcialbym zbudowac urzadzonko na 89c2051 ktore bedzie sterowac trzema triakami/przekaznikami jesli dostanie odpowiedni kod z tego pilota.
    Jak mozna ugryzc ten temat? :) Czy ktos mierzyl sie juz z podobnym zadaniem? moze sa jakies gotowe procedury obslugi pilotow nienadajacych w RC5? Korzystam z BASCOM i chcialbym zrobic to wlasnie na tym procu (89c2051).

Prosze o pomoc w tej sprawie, moze razem cos wymyslimy :)

ps. z pilotami nadajacymi w RC5 poradzilem sobie bez problemu gdyz bascom oferuje gotowe procedury obslugi tego :)

Pozdrawiam
    Car3k
  • REKLAMA
  • #2 1031203
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam !!!
    Bierzesz jakąś fotodiode albo fototranzystor na podczerwień. Majstrujesz mały układzik i podłączasz oscyloskop. Potem tylko mała analiza tego co zobaczysz na ekranie i gotowe. Masz protokół i zależności czasowe. Dalej już tylko program.

(M.)
  • REKLAMA
  • #3 1031329
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Te CDromy były składane na podzespołach Samsunga, wręcz można powiedzieć, że robił je Samsung na zamówienie Creativa. prawidłowym odruchem byłoby więc poszukać cosik o protokołach stosowanych przez tą firmę. ;)
    Malutka podpowiedź : Wkrętak krzyżakowy użyty na pilocie i mamy nazwę scalaka, co wysyłe te bzdury do rozpoznania. ;) Potem to już tylko rozejrzeć się za pdf-kiem i nic nie trzeba rozgryzać zbyt.
    Pozdawiam, LightHouser
  • REKLAMA
  • #4 1032356
    Car3k
    Poziom 12  
    Witam,
    Na początku dzieki za wszelkie wskazówki - nie sądzilem ze ktokolwiek zechce pomóc :]

Pilocik jest na tyle malutki i na tyle fajniutki (zailany pastylką CR2025) ze szkoda mi go troche psuc by sie dowiedziec co tam siedzi :P raczej jest sklajany albo na jakies zatrzaski zlozony do kupy bo srubek nie widac :| Podlaczulem sobie pod wejście karty muzcznej, odbiornik podczerwieni i sczytalem co ten pilocik nadaje (klikalem przyciski 1,2,3..0) .. hmm nieglupio to wyglada, zreszta zoabczcie sami :) W załącznikach plik z cooledita kody-wav.wav i document kody-doc.doc ze zrzutami ekranu z cooledita :)

Teraz niech ktoś mądry mi powie jak to ugryźć i napisać jakąś niebanalną procedure/wstawke w asm? Hmm .. Liczenie odstepów czasu etc troche mnie przeraża :) tymbardziej ze jeszcze nie bawilem sie w prawdziwe programowanie prockow - teraz siedze i klikam sobie w bascomie :) i przypuszczam ze w tym prymitywnym programiku nie da sie prosto wykonac tego :[

Pozdrawiam
    Car3k
    Załączniki:
    • kody-wav.rar (716.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kody-doc.rar (74.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1032667
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Z tego co pamietam to w pilotach Creative Infra jest uzywany standard NEC. Dosc ciezko cos znalezc o tym standardzie. Sprobuj poszukac w zrodlach do Yamppa3 bo obslugiwal duzo standardow (jezyk C). Ponizej zamieszczam zreszta zrodla (c i asm) do kilku standardow. Niestety nie pamietam skad to mam :|
    Załączniki:
    • programowe dekodowanie zdalnego sterowania REC80 & NEC80 & SONY12 & SONY15 & RC5.zip (4.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1032704
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam all...
    Moze ta stronka cos pomoze, sa tam opisane kodowania roznych firm http://www.ustr.net/ (menu po lewej)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1036860
    whilliam
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam!!

ja też używałem tego pilota i sam pisałem procedurki do niego, a standard nadawania jest bardzo prosty!!

a do odbioru używałem tych fajnych scalonych "oczek podczerwieni" tu nasz symbole: TKP 69 127 TSOP 1738, wymiary okolo:[wys,szer,gł]15mm/10mm/3mm do kupienia w większości sklepow z elektronika (podalem wymiary ponieważ sa jeszcze oczka mniejsze(nie znam symboli), ale o tych wymiarach raczej wszystkie powinny pasować!!

sktucony opis:

ogólnie pilot wysyła dwa razy po cztery bajty: pierwsze dwa to kod pilota, następny to kod klawisza, i ostatni to zanegowany kod klawisza, i potem po dłuższym czasie powtarza tą sekwencje 4-bajtow (dlatego 2x). ten drugi raz możemy ominąć.

w załączniku masz moje procedurki pod a'51 jakie pisałem dla tego pilota (mam też RC-5 jak by komuś potrzebne były :) )
    w pliku Creative.a51 jest programik czytający kod tego pilota z nogi przerwania zewnetrznego do czterech bajtow w RAM i wysyłający to przez RS'a do kompa (sciagniesz zobaczysz!!) ;)
    a w pliku test jest programik który czyta i wysyla RS'em przebieg czasowy na nodze..(zapomniałem ;) też chyba przerwanie INT0) dla tego pilota!!

aha klawisze są kodowane od góry lewej strony, kody są po kolei: 01,02,03,04 ..

PS. jakby ktoś chciał sie pozbyć takiego pilota to ja chetnie go zaadoptuje ;)
    Załączniki:
    • Creative.rar (4.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1044834
    Car3k
    Poziom 12  
    Dzięki wszystkim za wskazówki! Praktycznie już ujarzmilem to w BASCOMie, na procu 89c2051. Teraz tylko kwestia dopracowania szczegółów, takich jak ewentualna korekcja błędów transmisji, etc :]

Jak uda mi się to wmiare porzadnie zrobic, to dam znaka :]

---------------
    CIACH :]
    ---------------

14.02.2005

Program dziala tak ze nacisniecie klawisza pilota powoduje zmiane stanu portu.

Klawisz: 1-port-P3.7 2-port-P3.5 3-port-P3.4 klawisz wyciszenia-port-P3.3
    Tylko te cztery klawisze byly uzywane i dlatego sa wpisane tylko ich kody. Jak skopiujesz ten kod zrodlowy, podepniesz pod P3.2 odbiornik podczerwieni, klikniesz 1 na pilocie to zapali/zgasnie Ci sie dioda podpieta do portu P3.7.

Jesil kod nie zostanie rozpoznany to miga dioda podpieta do portu P3.0
    Nie pamietam juz co i jak tam dziala .. ale dziala! :D

W zalaczniku zrodla programu - generalnie wyswietlacz LCD nie jest potrzebny, ale moze byc pomocny przy odczytaniu kodow innych przyciskow niz te ktorych ja uzywam.
    Załączniki:
    • pilot-creative-v1.8.rar (611 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi pilota Creative CDROM, który nie korzysta ze standardu RC5, za pomocą mikrokontrolera 89c2051 i języka BASCOM. Użytkownik chciałby sterować triakami lub przekaźnikami na podstawie odebranego kodu z pilota. Wskazano, że pilot prawdopodobnie używa protokołu NEC, co potwierdzono analizą sygnału podczerwieni za pomocą fotodiody lub fototranzystora i oscyloskopu. Zaproponowano poszukiwanie dokumentacji scalaków użytych w pilocie oraz gotowych procedur obsługi niestandardowych protokołów, np. w źródłach projektu Yamppa3. Jeden z uczestników udostępnił własne procedury w asemblerze dla pilota Creative, opisując prosty protokół nadawania: dwukrotne wysłanie czterobajtowej sekwencji (kod pilota, kod klawisza, zanegowany kod klawisza). Zalecane jest użycie dedykowanych odbiorników podczerwieni, np. TSOP1738. Autor potwierdził implementację działającego programu w BASCOM na 89c2051, który rozpoznaje cztery klawisze i steruje portami mikrokontrolera, z możliwością dalszej korekcji błędów transmisji. Wskazano, że wyświetlacz LCD nie jest konieczny, ale może pomóc w debugowaniu kodów przycisków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA