logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje Energy 24E - Iskrownik ciągle działa, opóźnienie wyłączenia pompy CO?

telekomserwis 10 Paź 2011 22:01 7803 14
REKLAMA
  • #1 10014130
    telekomserwis
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, posiadam piecyk jak w temacie już jakieś 3 lata i bez problemów do dziś.
    Proszę o pomoc w dwóch tematach:
    1) piec załącza się, iskrownik zaczyna pracować, zapala się palnik i wszystko by grało tyle że iskrownik pracuje cały czas, nie wyłącza się. Specjalnie mi to nie przeszkadza ale chyba tak nie powinno być i nie wiem jak długo ten iskrownik jeszcze popracuje ?
    2) drugi temat czy można w tym piecyku zaprogramować opóźnione wyłączenie pompy obiegowej CO ?? Obecnie po sygnale z regulatora pokojowego palnik gaśnie i pompa wyłącza się od razu. Piecyk trochę trzeszczy ...wiadomo wyprodukowane ciepło nie zostało odprowadzone z wymiennika.
    Pozdr.
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 10014166
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    telekomserwis napisał:
    iskrownik pracuje cały czas, nie wyłącza się.

To ciekawe bo uważam ze kocioł powinien wskazać usterkę palnika i odciąć gaz. Jeśli tak się nie dzieje to chyba jest coś nakopane w płycie głównej.

telekomserwis napisał:
    po sygnale z regulatora pokojowego

To też świadczy że jest coś nakopane w płycie głównej. Przyznaj - kto w niej kopał ;) ?
  • REKLAMA
  • #3 10014482
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Wyczyść elektrodę jonizacyjną
  • #4 10014737
    telekomserwis
    Poziom 10  
    Heyah,
    Dzięki za szybką reakcję, ale niestety ja nic nie grzebałem, choć czasem miewam takie zakusy. :D
    Czekam więc na nowe pomysły, dodam tylko:
    Ad.1
    Nie wiem czy w takiej sytuacji piec powinien się wyłączyć i pokazać usterkę, bo nie wiem co się zepsuło ??? Gaz jest, palnik się odpala, czujnik płomienia (ta druga elektroda po prawej) działa poprawnie bo jak ją odłącze to faktycznie piec odcina gaz. Pytanie co steruje iskrownikiem i jak to sprawdzić ??? Czy nie dostaje sygnału z płyty że ma już przestać czy też sygnał z płyty wychodzi a on go olewa:D

Ad2.
    Opóźnienia wyłącznie pompy obiegowej CO nie było od początku, też mnie to zdziwiło :cry: (bo stary Świebodzicki miał, jeszcze mu nawet elektrolit wymieniałem bo wysechł) ale autoryzowany serwisant przy pierwszym uruchomieniu poinformował mnie że te piecyki nie mają ... więc co, przyjąłem do wiadomości i basta :-)

Pozdr.
    Marek
  • REKLAMA
  • #5 10015758
    telekomserwis
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

Niestety czyszczenie elektrody jonizacyjnej nic nie daje.

H E L P
  • #6 10025199
    telekomserwis
    Poziom 10  
    Witam wszystkich ponownie,
    Dzięki uprzejmości serwisanta ASF i pożyczonej sprawnej płycie udało mi się temat rozwiązać.
    Uszkodzeniu uległ element wykonawczy sterujący iskrownikiem...czyli zwykły malutki tyrystorek za całego zeta !!! :D :D :D
    Porównując to do ceny płyty za 750PLN, zysk jest znaczny i warto było te parę godzin poświęcić i "pokopać" jak to kolega określił.
    Piecyk hula ja ta lala więc zamykam temat.
    W razie czego służę pomocą.
    Pozdrawiam,
    Marek
  • #7 10171441
    arqs
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja również dziękuje za rady. Wraz z kupnem mieszkania stałem się właścicielem takiegoż pieca i od razu na wstępie miałem powyższy problem.

Jako ze piec jest nowy to mialem sie zglaszac do serwisu - niestety deweloper wykonał tylko uruchomienie i od 2008 roku piec stał nieuzywany oraz nieserwisowany. Moje perypetie w tym temacie beda trwaly.

U mnie wystarczylo solidnie wyczyscic elektrode jonizacyjna oraz poprawnie ja ustawic.
  • #8 12869503
    archellaos
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    witam. zamiast zakladac nowy temat, chcialbym sie do niego podpiac i zapytac o te elektrode jonizacyjna. pojawil mi sie dzis blad 133 co sugerowaloby ten sam problem co koledze wyzej. zamiast dzwonic do serwisu i placic za cos co moznaby zrobic samemu chcialbym prosic o rade i instrukcje, jak moglbym wyczyscic owa elektrode oraz czy ten oto rysunek techniczny (http://pliki.bimsplus.com.pl/Broetje/download/IM/IM%20ECOTHERM%20KOMPAKT%20WBS%20C.pdf) podaje dokladna jej lokalizacje? jakies wskazowki co zrobic krok po kroku by czegos nie zepsuc? posiadam piec brotje wbs 22 c. dziekuje za wszelkie odpowiedzi na moje pytanie
  • REKLAMA
  • #9 12869658
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Może być zabrudzony kocioł, słabe ciśń. gazu przed kotłem, brak gazu, źle wyregulowany palnik, zużyta el. jonizacyjna, ... Serwisant nieodzowny = trzeba będzie zapłacić. PS: Nie porównuj kotła Energy z kondensatem ...
  • #10 15106131
    marko263
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem jak można bardzo proszę podeślij jakieś dane co wymienić w płycie np. zdjęcie. Dzięki
  • #11 16843989
    Beny94
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    witam mam podobny problem Piecyk działał aż do wczoraj, gdy to się ostatni raz załączył.. Urządzenie sterujące ciepłem mam ustawione na 20 stopni.. Dziś gdy spadła temp poniżej 20 powinien się automatycznie załączyć, otóż gdy wróciłem z pracy mieszkanie całe wyziębione na piecu temp spadła na 17, a piec się nie załączył. Pomoże ktoś|?
  • #12 16844514
    zybie
    Poziom 30  
    Sprwdż baterie w urządzeniu sterującym.
  • #13 16845432
    Beny94
    Poziom 8  
    czyli w termostatcie? termostat działa lecz piec nie reaguje na temp powietrza mam ok 14 stopni w domu już albo i nawet mniej bo ciagle spada w dol dodam iaz kamienica jest ocieplana
  • #14 16847099
    zybie
    Poziom 30  
    Przełączyłeś kocioł na ogrzewanie (lewe pokrętło w lewo na śnieżynkę).
  • #15 16851541
    Beny94
    Poziom 8  
    tak było już nawet ustawione wczesniej, bo grzały mi normalnie i nagle coś się rypło jak wróciłem to z pracy to już się nie załączały...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piecyk Brotje Energy 24E, który działał bez problemów przez 3 lata, ale obecnie iskrownik nie wyłącza się po zapaleniu palnika, co budzi obawy o jego trwałość. Dodatkowo, użytkownik pyta o możliwość zaprogramowania opóźnionego wyłączenia pompy obiegowej CO, ponieważ obecnie gaśnie ona natychmiast po wyłączeniu palnika, co prowadzi do nieefektywnego odprowadzania ciepła. W odpowiedziach zasugerowano czyszczenie elektrody jonizacyjnej oraz sprawdzenie płyty głównej. Ostatecznie, problem z iskrownikiem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonego elementu sterującego, co okazało się znacznie tańsze niż wymiana całej płyty. Inni użytkownicy podzielili się podobnymi doświadczeniami, wskazując na konieczność serwisowania i czyszczenia elektrody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA