logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowe wskazania liczników wody po legalizacji - co może być przyczyną?

KlaudiaR 11 Paź 2011 19:20 5358 8
REKLAMA
  • #1 10016618
    KlaudiaR
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Drodzy koledzy i koleżanki, potrzebuję rady na temat liczników wody, będę wdzięczna za każdą pomoc.

Otóż dostałam rozliczenie za ostatnie 6 miesięcy. Stany liczników wykazały zużycie: woda zimna 80m3, woda ciepła 50m3. Mieszkanie 50 metrowe, mieszkają 2 osoby. Przez ostatnie 5 lat moje 6 miesięczne zużycie nie przekraczało 30m3 wody zimnej oraz 20m3 wody ciepłej. Ni stąd ni zowąd liczniki pokazują 2.5-krotnie większe zużycie niż zwykle.

Akurat w tym czasie liczniki zostały zdjęte, przeszły legalizację po czym wyzerowane i założone ponownie. Jedyny dowód na taki stan to mój odczyt i podpis odbioru protokołu. Osobiście wiem że nie mogłam zużyć tyle wody, bo robiłam to co zwykle. Gdzie mógł powstać błąd, bo z tego co pamiętam liczniki faktycznie tyle pokazywały, ale dlaczego skoro nie zużyłam tej wody?. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 10017268
    kysn
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    nieszczelna spłuczka lub przeciek potrafią nabić nawet więcej
  • REKLAMA
  • #3 10017343
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Powiem Ci, że u mnie było podobnie. To znaczy zużyłem kilkakrotnie więcej wody ciepłej przez liczone 6 miesięcy. Podejrzewam zły wodomierz i dlatego wymienię go na nowy, a stary sprawdzę.
    Pozdrawiam . Sławek.
  • #4 10017356
    KlaudiaR
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    A woda do pojemnika ze spłuczką pobierana jest zimna wraz z ciepłą, bo skoczyło mi zużycie 2.5 raza na obu po równo?
  • REKLAMA
  • #5 10271816
    bongo pl
    Poziom 12  
    Jakieś sensowne wyjaśnienie znalazło się ?
  • #6 10274318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10435473
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    KlaudiaR napisał:

Akurat w tym czasie liczniki zostały zdjęte, przeszły legalizację po czym wyzerowane i założone ponownie. Jedyny dowód na taki stan to mój odczyt i podpis odbioru protokołu. Osobiście wiem że nie mogłam zużyć tyle wody, bo robiłam to co zwykle. Gdzie mógł powstać błąd, bo z tego co pamiętam liczniki faktycznie tyle pokazywały, ale dlaczego skoro nie zużyłam tej wody?. Ma ktoś jakiś pomysł?

A może liczniki nie zostały wyzerowane tylko podkręcone przy legalizacji i z takim stanem nie zerowym zamontowane.
  • #8 14600191
    Sten
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Chciałem dodać tu coś do tego wątku

Otóż mam podobny problem, dostałem do zapłaty kwotę o wiele większą, niż normalnie. Mam liczniki firmy ISTA (moim zdaniem firma dziadowska!, szczególnie gdy chodzi o podzielniki ciepła na kaloryfery, ale ja nie o tym),

Mam dwa miejsca poboru wody:
    1)
    Kuchnia Ciepła Woda
    Kuchnia Zimna Woda
    2)
    Łazienka i WC Ciepła Woda
    Łazienka i WC Zimna Woda

Porównując dwa ubiegłe lata - zużycie na każdym z tych 4 liczników, dla trzech liczników, okazało sie być niemal identyczne układzie średnio rocznego zużycia m3 wody.
    Ale na czwartym "wyskoczyło" zuzycie 2,8 raza większe !!! Chodzi o ciepłą wodę w Kuchni.
    To jest FIZYCZNIE niemożliwe, żebym, używając rok w rok w ten sam sposób wody w kuchni, zużył jej aż 2,8 razy WIĘCEJ! Choćbym mył naczynia dzień i noc, co jest fikcją.

Administracja tępo upiera się, że mam zapłacić, ale to jest kwestia tysiąca złotych więcej!
    Więc nie dam sie nabrać.
    Wodę ciepłą to się w bloku przygotowuje w zasobniku ciepłej wody, i wodę ciepłą tak czy tak, płacę dwa razy - raz, jako wodę zimną, która wchodzi do bojlera, a potem drugi raz, jako ciepłą, podgrzaną.

Przy wymianie tego feralnego licznika (bo już mam nowy) nie pokazano mi jego wskazań, tylko podsunięto do podpisu protokół - człowiek ma zaufanie do tych ludzi, bo się znamy od lat.

I teraz żądam okazania tego starego licznika. Nawet mnie nie zdziwi, jeśli jego wskazania będą zgodne z tym, co wpisano na protokół. Czemu?
    Bo licznik mógł, a moim zdaniem, musiał fałszywie liczyć, tj. zawyżać wskazania.
    Nie ma takiej możliwości, żebym zużył w kuchni aż 2,8 raz więcej ciepłej wody! niz w całym poprzednim roku

Zażądam dokonania zbadania pomiaru wskazań licznika (ciekawe, czy wogóle ma cechy legalizacji), ale nie w spółdzielni (bo na pewno "stwierdzą", że jest OK), tylko albo komisyjnie z moim udziałem, albo przez Urząd Miar i Wag.

Dlaczego się upieram przy fałszu ze strony tego licznika?
    - mam złe doświadczenia z firmą ISTA (tysiące dyskusji o oszukiwaniu ludzi przez podzielniki ciepła)
    - nie można na zdrowy rozum przyjąć, że normalnie żyjąca rodzina, zużywająca taką samą średnioroczną ilość wody zimnej w kuchni, oraz ciepłej i zimnej w łazience w jednym roku, to w kolejnym roku, przy tej samej eksploatacji, nagle z tego czwartego poboru - ciepłej wody w kuchni, zużyła AŻ 2,8 razy więcej wody!!!!???
    - sąsiadka ma taki sam licznik ISTA, i jej zużycie "skoczyło" 6-krotnie !!!!!!
    - obecnie mam w kuchni nowy licznik ciepłej wody (też ISTA)- i co?

ANO KŁAMIE!

Nalałem sobie testowo w kuchni raz za razem dziesięć półlitrowych miarek kuchennych (takie miarki do mierzenia wody, mąki, mleka itp), czyli 5 litrów wody ciepłej.
    Kto zgadnie, ile wskazał licznik?
    6,5 litra !
    Jakie by te miarki nie były dokładne, to błąd z ich użycia nie może być aż tak wielki!

Więc skoro nowy licznik (mam go jakieś miesiące) tak paskudnie kłamie, to co, stary licznik ISTA nie mógł kłamać?

Poradźcie, czy dobrze chcę wyegzekwować sposób weryfikacji tego feralnego licznika?
    PS.
    Przy okazji, kto ma kłopoty z licznikiem wody, niech sobie w ten sposób przelitrażuje swój licznik.
  • REKLAMA
  • #9 14899118
    Sten
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    U mnie sprawa wyjaśniona

Ten co demontował licznik źle odczytał stan
    Wszystko zatem jasne, ludzie się mylą i trzeba im patrzeć na ręce
    Tych pomyłek tu zrobili więcej, nawet nie myślę, czy celowo

Polecam własne "litrażowanie" liczników, można na tym zyskać
    Liczniki często są montowane niezgodnie z zaleceniami.
    Ma być poziomo, jest pionowo itd.
    Licznik nie może być tuż za zakrętem rurki, a jest i to może mieć wpływ na złe wskazania, możnaby tak dalej

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nieprawidłowych wskazań liczników wody po ich legalizacji. Użytkownicy zgłaszają znaczny wzrost zużycia wody, który nie odpowiada ich rzeczywistym nawykom. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak nieszczelne spłuczki, błędne odczyty podczas demontażu liczników, a także nieprawidłowe montowanie urządzeń. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie prostych testów, takich jak sprawdzenie zużycia wody przy użyciu wiader, oraz zwracają uwagę na konieczność monitorowania stanu liczników. Wskazano również na problemy z konkretnymi markami liczników, co może wpływać na ich dokładność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA