logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego licznik wskazuje zużycie wody?

staś pytalski 29 Mar 2021 22:28 1317 10
REKLAMA
  • #1 19349724
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Dzień dobry,
    W mieszkaniu, w którym nikt nie mieszka, deweloper rozprowadził instalacje i pomontowal liczniki. Nikt w mieszkaniu nie mieszka, rury są zalepione, nie ma punktu gdzie można pobrać wodę, a jednak licznik wskazuje zużycie wody - prawie 1m3 po pół roku. Gdzie szukać przyczyny? Licznik analogowy.
    Z góry dziękuję :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19349895
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Zapewne w instalacji, jak się można domyśleć. ;)
    Wychodzi prawie 5 litrów na dobę. To sporo.
    Możliwe, że twoje rury nie są tak szczelne jak się wydaje.

Weź hydraulika, szukajcie zawilgoceń, sprawdzajcie czy licznik "bije".
    Jak nic nie znajdziecie, wezwij serwis od dostawcy wody, z powodu podejrzenia niesprawności licznika.
    Wodomierze nie są jakoś super niezawodnymi urządzeniami.
  • REKLAMA
  • #3 19349906
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Też zacząłem to przeliczać, to trochę dziwne, nie ma mokrych plam czy śladów, o dziwo zimna woda była zakręcona przy liczniku i tam nic się nie dzieje, ale ciepła sobie jakoś dziwnie "żyje"...
  • REKLAMA
  • #4 19349938
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2971
    Założę się że masz zapowietrzone rury za licznikiem. Kiedy ciśnienie wody się zwiększa objętość powietrza maleje i licznik rejestruje pobór, kiedy ciśnienie spada powietrze się rozpręża, ale licznik w tył nie pójdzie bo ma blokadę.
  • #5 19350096
    staś pytalski
    Poziom 41  
    sanfran napisał:
    Założę się że masz zapowietrzone rury za licznikiem. Kiedy ciśnienie wody się zwiększa objętość powietrza maleje i licznik rejestruje pobór, kiedy ciśnienie spada powietrze się rozpręża, ale licznik w tył nie pójdzie bo ma blokadę.

Ale takie duże skoki ciśnienia? Jak rozwiązać taki problem? Na zimnej wodzie nic się nie dzieje...
  • #6 19350116
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    A jak wygląda cyrkulacja CWU ?.
  • #7 19350159
    staś pytalski
    Poziom 41  
    dzg4 napisał:
    A jak wygląda cyrkulacja CWU ?.

Nie wiem - albo proszę podpowiedzieć jak to sprawdzić. Licznik jest w bloku.
  • REKLAMA
  • #8 19350176
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    staś pytalski napisał:
    Też zacząłem to przeliczać, to trochę dziwne, nie ma mokrych plam czy śladów, o dziwo zimna woda była zakręcona przy liczniku i tam nic się nie dzieje, ale ciepła sobie jakoś dziwnie "żyje"...
    Zakręć jeszcze ciepłą, mam nieużywane spadkowe mieszkanie i zakręciłem/odłączyłem wszystko co się dało.
  • #9 19350344
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Idzie miedzy ścianami, suporeks rządzi teraz w deweloperce. A podobno płyta ma sie rozpasc. U mojej mamy tez ciekło.
  • #10 19351037
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2971
    staś pytalski napisał:
    Ale takie duże skoki ciśnienia? Jak rozwiązać taki problem? Na zimnej wodzie nic się nie dzieje...

Kolega miał bardzo podobną sytuację. Jeśli miałeś puste rury - a tak wynika z twojego postu - to po wpuszczeniu wody powietrze się sprężyło do ciśnienia wody w instalacji. Teraz wystarczy jak ktoś w tym samym pionie odkręci wodę to masz skok ciśnienia. Dajmy na to powietrze się rozszerzyło o 10 cm3. Woda ma swoją masę, więc przy nagłym zakręceniu kranu (przy obecnych bezkurkowych bateriach o to łatwo) powstaje uderzenie hydrauliczne.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Uderzenie_hydrauliczne

Skoro masz powietrze w rurach woda tam wpływa i to na tyle gwałtownie, aby licznik poszedł do przodu. Na skutek bezwładności wirnika może naliczyć więcej wody niż faktycznie poszło. Nowoczesne liczniki mają blokadę przed kręceniem się do tylu i powrót wody nie jest rejestrowany.

Wcale nie taka nieprawdopodobna sytuacja.

Jak się chronić?
    Odpowietrzyć rury a jak się nie da to zakręcić wodę w okolicach licznika.

Oczywiście tylko gdybam, ale zważ, że jeden metr rurki półcalowej (dajmy na to średnica wewnętrzna 12mm) to 113 cm3 objętości, a 3/4 cała (średnica wewnętrzna 18mm) to już ćwierć litra.
  • #11 19352616
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 88
    Za licznikiem nie powinien być zawór zwrotny (antyskażeniowy)?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wskazywania zużycia wody przez licznik w mieszkaniu, w którym nikt nie mieszka. Użytkownik zauważył, że licznik analogowy rejestruje zużycie wody, mimo że nie ma punktów poboru. Uczestnicy sugerują, że przyczyną mogą być nieszczelności w instalacji, zapowietrzone rury, lub problemy z cyrkulacją ciepłej wody. Rekomendowane jest sprawdzenie instalacji przez hydraulika, poszukiwanie zawilgoceń oraz ewentualne wezwanie serwisu dostawcy wody w przypadku podejrzenia niesprawności licznika. Wskazano również na możliwość wystąpienia uderzenia hydraulicznego, które może powodować błędne odczyty licznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA