logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia z STAG 4 Plus przez USB - komunikat brak sterownika gazu

wawluka 12 Paź 2011 00:14 8440 15
REKLAMA
  • #1 10018051
    wawluka
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam mam problem z połączeniem sie z moim stagiem. Zakupiłem kabel usb do staga zainstalowałem ACGasSynchro 7.2.0.1 , sterownik kabla ustawiłem, port na com 1 i wyskakuje mi komunikat "brak sterownika gazu" czym jest to spowodowane?? dodam jeszcze ze próbowałem na większości portów na każdym jest to samo
  • REKLAMA
  • #2 10018299
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    wawluka napisał:
    Witam mam problem z połączeniem sie z moim stagiem. Zakupiłem kabel usb do staga zainstalowałem ACGasSynchro 7.2.0.1 , sterownik kabla ustawiłem, port na com 1 i wyskakuje mi komunikat "brak sterownika gazu" czym jest to spowodowane?? dodam jeszcze ze próbowałem na większości portów na każdym jest to samo

Kolego mam taki kabel na USB z 3-ma LEDami i działa od pierwszego połączenia.
    Wg mnie po podłączeniu kabla pod USB bez podłączenia do Staga
    powinien Ci zainstalować się na wyższym COMie np. COM8 ,COM9
    Sprubuj ściągnąć najnowsze drivery np. tu lpg.ccy.com.pl w zakladce 'Download'
    Czy wiesz na jakim scalaku jest ten interfejs - Prolific czy FTDI ?
    Spróbuj DRV do Profejsjonalnych interfejsów USB FTDI
  • #3 10018739
    wawluka
    Poziom 11  
    jest to oryginalny interfejs ze sklepu gdzie handlują tylko i wyłacznie stagiem
  • REKLAMA
  • #4 10018760
    oster7
    Poziom 15  
    Kolego zrób to co napisałem bo to że kabel oryginalny to nic jeszcze nie mówi
  • REKLAMA
  • #5 10019858
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Czy podczas próby połączenia masz włączony zapłon?
  • REKLAMA
  • #6 10021716
    wawluka
    Poziom 11  
    takkk!!
  • #7 10023153
    wawluka
    Poziom 11  
    Cytat:

zrobiłem co napisałeś i nic nie pomogło:/
  • #8 10023787
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 269
    Sprawdź hyperterminalem ( lub innym do wyboru) czy interfejs działa, jeśli daje echo , sprawdź jakie wystawia napięcie na wyjściu.
  • #9 10025242
    oster7
    Poziom 15  
    wawluka napisał:
    Cytat:

zrobiłem co napisałeś i nic nie pomogło:/

Może podłącz pod inny laptop lub PC ?
    A jak masz możliwość wymiany tego kabla to zrób to
  • #10 10027898
    wawluka
    Poziom 11  
    kabel juz został wymieniony i próbowałem na różnych laptopach z różnymi windowsami (xp vista win 7)
  • #11 10028270
    manio123
    Poziom 34  
    hyperterminalem sprawdzisz czy komputer wysyła do interfejsu sygnały , czy interfejs wystawia je na wyjściu i czy odbiera na wejściu - to prosty test a tak wiele wyjaśni. Zobacz tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic663881.html lub zarzuć na google słowo hyperterminal . Jeśli test wypadnie pozytywnie to moze masz uszkodzone gniazdo w sterowniku. Port musisz ustawić i w komputerze (manager sprzętu) i w odpowiedniej zakładce programu ac.
  • #13 10028892
    oster7
    Poziom 15  
    wawluka napisał:

Kolego ....IMHO chyba te kabelki masz źle włożone/przylutowane do tej wtyczki

To że wtyczka jest taka sama z wyglądu nie oznacza że ma kabelki tak samo rozmieszczone - jest wiele innych sterowników z taką wtyczką ale inaczej umieszczonymi kablami w niej

w stagu piny :
    1 GND kolor czarny
    2 Tx
    3 Rx

4 +12v czerwony [[ w moim kablu go nie ma i działa ok ]] i raczej nie powinien być podłączony bo '+' do interfejsu jest brany z wtyczki USB - nawet może dojść do uszkodzenia sterownika piszą inni na forum.

Nie wiem tylko który kolor u Ciebie jest TX a który Rx ale to nie problem
    bo możesz je zamienić miejscami i nic się nie stanie bo to kable 'sygnałowe' wysyłania i odbioru

Poczytaj sobie ten temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1046182.html#5291783

zobacz na załaczony obrazek
    Załączniki:
    • Brak połączenia z STAG 4 Plus przez USB - komunikat brak sterownika gazu wtyk STAG4,300,200.jpg (5.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 10028994
    manio123
    Poziom 34  
    wawluka napisał:
    Czy we wtyczce trzeba zewrzeć jakieś piny??

jeśli pytasz o hyperterminal to trzeba zwrzeć Rx i Tx : wtedy inetrfejs wysyła sygnał i natychmiast go odbiera co na ekranie widoczne jest jako dublowanie ( echo) wciskanych klawiszy. Taki obraz świadczy o prawidłowej pracy interfejsu pod względem logicznym i prawidłowym jego zainstalowaniu w komputerze.
  • #15 10031263
    wawluka
    Poziom 11  
    wszystko sie wyjaśniło odpiąłem akumulator podłączyłem ponownie i teraz łączy sie bez problemu. taka mała rzecz a jak pomogła :/

tylko teraz mam problem bo nie wiedzieć czemu rozprogramował mi się komputer gazowy:/
  • #16 10031295
    manio123
    Poziom 34  
    Sterownik w wyniku odłączenia traci zebrane mapy, ale nie powinien tracić konfiguracji i mnożnika - jeśli resetuje i te wielkości to ma uszkodzoną pamięć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z połączeniem interfejsu STAG 4 Plus przez USB, otrzymując komunikat "brak sterownika gazu". Po zainstalowaniu oprogramowania ACGasSynchro 7.2.0.1 i ustawieniu portu COM, problem nadal występował. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie sterowników, testowanie interfejsu za pomocą hyperterminala oraz upewnienie się, że kabel jest prawidłowo podłączony. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu, problem z połączeniem został rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem z rozprogramowaniem komputera gazowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA