logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stag 300 brak połączenia z interfejsem Viaken na Windows 98/2000

audis3 07 Cze 2006 15:43 32832 23
  • #1 2706952
    audis3
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    krótki opis sterownik stag 300, interfejs viaken oprogramowanie ac gas synchro. po podłączeniu wyswietla brak sterownika gazu.Po podłączeniu dodatkowego napięcia na 7 i 8 pin dalej nic ,kable przemierzone ok,porty ok.w menadzeze urządzen tez ok,próbowałem nawet zamienic linie k i l równierz nic?Ma ktoś moze jakies inne rozwiązanie???
    system opeacyjny win 98 oraz 2000
    z góry dziekuje:cry:

Regulamin, p.11. Proszę poprawić tytuł tematu. [MS]
  • #2 2711959
    marcinmisiek102
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam

jesli com jest ok a interfejs sprawdziłeś już na czymś i też jest ok
    to cos jest nie tak jakiej przejściówki użyłeś , jeśli bedzie nie taka tzn chodzi o + i - to spaliłes maxa bo pewnie taki masz w interfejsiewtyczka do 300-etki jest taka sama jak do landi renzo czy lcs lecz linia k i l są zamienione, dwa środkowe piny czyli 2 i 3

powodzenia
  • #3 3479461
    wojtekvento
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    cześć
    Potrzebuję pilnie schematu interfejsu RS232 pomiędzy sterownikiem STAG 200 a PC. Mam właśnie problem z tym sterownikiem - dodam że nie posiadam zakładu a schemat jest mi potrzebny tylko do diagnostyki własnego samochodziku. Będę wdzięczny jeśli będziecie mogli mi pomóc...
  • #4 3512479
    Shootah
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Schemat jest taki sam jak do wszystkich innych instalacji, czyli max232 i 78L05.
  • #5 3874034
    coyotus
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    wojtekvento napisał:
    cześć
    Potrzebuję pilnie schematu interfejsu RS232 pomiędzy sterownikiem STAG 200 a PC. Mam właśnie problem z tym sterownikiem - dodam że nie posiadam zakładu a schemat jest mi potrzebny tylko do diagnostyki własnego samochodziku. Będę wdzięczny jeśli będziecie mogli mi pomóc...

Na forum jest schemat do stag-a. Sam taki zmontowalem na jego podstawie. Podlaczylem do sterownika i dziala bez problemu. Mam stag-a 300 ale schemat jest ten sam i nawet wyjscia chyba te same.
    Ponizej masz schemat tego interfejsu.
    Załączniki:
    • Stag 300 brak połączenia z interfejsem Viaken na Windows 98/2000 stag dzialajacy.GIF (41.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3935360
    goblins
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    A mam pytanie czy ktos ma schemat kable na USB do podłczynie sTAGA 200
  • #8 5079146
    lukasz2810
    Poziom 10  
    Witam. Gdzie mozna kupic takie wtyczki??
  • #9 5090103
    coyotus
    Poziom 14  
    Mi się wydaje że szkoda kasy na jakiekolwiek wtyczki. Lepiej na krotko się połączyć bo wtyczka może być droższa niż zmontowanie całego kabelka. Ja się podpinam na krotko (na końcu szpilki - stag 300) i działa wyśmienicie.
  • #10 5091497
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Zgadza się, ale jest trochę zabawy jak masz inną instalkę do podłączenia, dlatego np. jak kupiłem sobie z wtyczkami, bo już miałem dosyć wypadających pinów z gniazda.
  • #11 5346646
    W.
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    A na tym schemacie widok jest na wtyczke czy od strony kabla? Cos sie stanie jak sie zamieni linie K i L? Mam interfejs Viakena i chce go podłączyć do Stag-300, mam nawet przejsciowke stag-rs232 i sie zastanawiam co moge spieprzyc jak po prostu podlacze, albo jak sprawdzic czy spieprze, bez spieprzenia. :)
    Przejsciowka jak ponizej zadziala?
  • #12 5572185
    RP77
    Poziom 1  
    gniazdo Stag 300 od strony pinów
    żółty +12; biały L; zielony K; brązowy GND.
    Opis do rysunku dodanego przez W.

U mnie działa :-))
  • #13 5607518
    firepunch
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    RP77 napisał:
    gniazdo Stag 300 od strony pinów
    żółty +12; biały L; zielony K; brązowy GND.
    Opis do rysunku dodanego przez W.

U mnie działa :-))

ja zakupilem klon STAG-a > 4GAS
    do komunikacji sa tez 4 przewody - niestety innego koloru
    1 - czarny
    2 - bialy
    3 - niebieski
    4 - czerwony

czy ktos sie orientuje jakie kolory beda odpowiedzialne za jaki sygnal?

juz znalazlem

dla potomnych:

1 - czarny - GND
    2 - bialy - TX
    3 - niebieski - RX
    4 - czerwony - +12V
  • #14 5678769
    stoowa
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    gdzie mozna kupic taka zlaczke ?
  • #15 5680171
    coyotus
    Poziom 14  
    stoowa napisał:
    gdzie mozna kupic taka zlaczke ?

idz do sklepu z czesciami elektronicznymi a kupisz za pare zlotych, w moim miescie w sklepie chyba 4zl taka zlaczka kosztuje, bez wzgledu na to czy to wtyk czy gniazdo, ale jak tylko czasem podlaczasz to wystarcza szpilki :-) (ja tak mam)
  • #16 5680637
    stoowa
    Poziom 14  
    podlaczanie "na krotko" mnie nie interesuje.. a jaki to model zlacza jest... ?! zebym jakos sie sensownie zapytac mogl w sklepie ??!
  • #17 5681187
    coyotus
    Poziom 14  
    hmm szczerze mowiac to nie wiem, gdzies w necie widzialem jego oznaczenie/nazwe ale wizualnie poznasz napewno jak beda mieli lub po prostu powiedz o jaki ci chodzi i jak znaja temat to ci powie czy ma taki czy nie
  • #18 5689914
    IZYCH
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    Które połączenie wtyku 4 pinowego jest właściwe ?
    Na schemacie jest połączenie: +12V , GND , K , L , natomist przy zdjęciu wtyczki kolejność jest inna: 1-GND , 2-TX(K) , 3-RX(L) , 4-GND.
    Chcę zmontować taki kabelek i wysłać mojemu zięciowi do Angli , musi to być pewny kabelek bo zięć na elektronice się nie zna.Ma jakieś problemy z instalacją gazową zrobioną u nas w kraju i chce zczytać parametry by je przesłać do gościa który montował tę instalację.
    Zamówiłem i zapłaciłem za taki kabelek w internecie ale tylko straciłem kasę,nikt nie odbiera telefonów i odpisuje na pocztę , a kabelek zamówiłem 22 października.
    Przestrzegam innych przed zakupami w tej firmie , a to adres strony.
    http://dse.pl/ , http://dse.pl/product_info.php?products_id=11&osCsid=9c42cf910a7c06ce27c6823536de2876
  • #19 5693369
    coyotus
    Poziom 14  
    podstawa:
    sprawdzic najlepiej miernikiem gdzie jest PLUS a gdzie MINUS (z glowy ci nie powiem jak jest u mnie - a raczej wszedzie tak samo) a jak zamienisz K i L nic sie nie stanie ze sterownikiem i kablem po prostu sie nie skomunikuje ze strownikiem. gorzej jak bedzie zamieniony PLUS i MINUS wtedy najszybciej "pojdzie" fejs.

ps. pozniej zerkne u siebie pod maska jak jest to ci napisze
    ps1. tu masz link do instrukcji instalacji STAG 200 oraz 300.
    Link
  • #20 5703704
    stoowa
    Poziom 14  
    w instrukcji nie ma nic o kolejnosci pinow w zlaczu diagnostycznym...

ps.
    a wtyczki mozna kupic wysylkowo np na www.tme.pl
  • #21 5704428
    coyotus
    Poziom 14  
    u mnie jest analogicznie jak napisane kilka postow wyzej.
    czerwony
    niebieski
    bialy
    czarny
    zatem musisz odpowiednio podlaczyc kabelki i najlepiej oznacz ktory to jest plus i minus chociaz i tak wtyczki nie wsadzi sie odwrotnie bo tam jest zabek ktory na to niepozwoli (tak mi sie wydaje :-) )
  • #22 5734383
    pietras81
    Poziom 11  
    Witam serdecznie zrobiłem sobie też taki układ ale nie wiem dlaczego mi nie działa czy możesz mi ktoś odpowiedzieć jak powinien być podłączony stabilizator 78L05 pin 1 Vout do maxa 232 czy może do maxa powinien być podłączony pin 3 V in czekam na odpowiedz i z góry dziękuj
  • #23 5737372
    coyotus
    Poziom 14  
    pietras81 - na ww. schemacie masz wszystko. jak zrobiles wg niego powinno dzialac. popatrz jeszcze raz. moze cos zle zlutowales.
  • #24 5751475
    piotrb90
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    schemat dziala ale czy da sie to jakos przerobic zeby nie trzeba bylo stosowac przejsciowek usb tylko zeby odrazu dzialalo na usb ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku połączenia sterownika STAG 300 z interfejsem Viaken na systemach Windows 98/2000, gdzie oprogramowanie AC Gas Synchro wyświetla komunikat o braku sterownika gazu. Sprawdzono kable, porty oraz podanie dodatkowego napięcia na piny 7 i 8 bez efektu. Dyskusja wskazuje na konieczność prawidłowego podłączenia linii K i L, które wtyczkowo są zamienione względem innych interfejsów (np. Landi Renzo, LCS). Zalecane jest sprawdzenie poprawności przejściówki RS232, zwłaszcza polaryzacji zasilania (+12V i GND), gdyż błędne podłączenie może uszkodzić interfejs. Schematy interfejsu opierają się na układach MAX232 i stabilizatorze 78L05. Wtyczki diagnostyczne można kupić w sklepach elektronicznych lub wykonać samodzielnie, podłączając kable bezpośrednio do pinów sterownika. Linie sygnałowe K i L odpowiadają za komunikację, a ich zamiana skutkuje brakiem komunikacji, lecz nie uszkodzeniem sprzętu. Wskazano również, że interfejsy USB do LPG/CNG mogą mieć problemy ze stabilnością, dlatego preferowany jest RS232, zwłaszcza na starszych systemach Windows. Podano kolory przewodów dla klonów STAG (np. 4GAS) oraz standardowe przyporządkowanie pinów w złączu 4-pinowym: +12V, GND, K, L. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi montażu i diagnostyki, podkreślając znaczenie prawidłowego okablowania i stosowania odpowiednich przejściówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA