logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym

bravo8 12 Paź 2011 12:40 14283 17
  • #1 10018920
    bravo8
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Witam forumowiczów

Parę dniu temu zakończyłem montaż nowego pieca z podajnikiem. Ma w sobie awaryjny ruszt wodny. Generalnie wszystko jest ok poza opcją grawitacyjnego ogrzewania. Specjalnie przy tym się nie upieram bo wiadomo ,że obecnie pompa w układzie jest raczej niezbędna. Problem polega na tym ,że grawitacyjnie za bardzo nie chce to iść. Temp wody w kociołku gwałtownie rośnie. Zawór czterodrożny jest otwarty na max. , pozycja 9, przepływ dużego układu. Rury 1 1/4 cala przy grawitacji też nie powinny stanowić problemu. Zawór czterodrożny działa poprawnie. Kręciłem wajchą i sprawdzałem jak kieruje gorącą wodą. Moim zdanie coś nie tak jest z tym zaworem zwrotnym. Przepływ wody prze niego jakiś jest bo gorąca woda wolno ale pnie się do góry. On podobno przy włączeniu pompy powinien głośno stuknąć tzn. ta gumowa kilka w środku. Ja mam mam zawór Idmara, może on nie stuka :-) , ale u mnie jest cicho. Instalacje skręcałem sam. Nie powiem żeby było to mistrzostwo świata co zrobiłem , ale specjalnie uważałem żeby jakieś pakuły z gwintu nie dostały się do środka. Za dużo miejsca w pionie tez nie było po stara poniemiecka piwnica jest niska. Stary piec pracował na grawitacji bez problemu ale nie było w nim zaworu zwrotnego. Problem jest taki ,że czasami awarie prądu się zdarzają, ostatnio dwa lata temu zimą w Szczenie co kable pozrywało to prądu nie było przez prawie dwa dni i jeżeli grawitacja przy paleniu awaryjnym nie będzie działać to będzie klapa. Czy macie może jakieś sugestie.

Pozdrawiam

[/code]Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym Układ grawitacyjny CO z piecem z podajnikiem - problem z zaworem zwrotnym [code]
  • #2 10031342
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Woda w układzie grawitacyjnym ma podnieść wkład zaworu zwrotnego- tego zielonego "mela "?Niemożliwe moim zdaniem, chyba że w zładzie osiągniesz tak ze 120 stopni,a ogrzewanie przerobisz na parowe niskociśnieniowe.
  • #3 10034545
    bravo8
    Poziom 16  
    Tzn. co ? Woda powinna podnieść do góry przy układzie grawitacyjnym kauczukową kulkę. Twoim zdaniem ten układ rur nie podniesie kulki? Może w sposób naturalny blokuje to zawór czterodrożny? Gdyby nie sezon grzewczy to spuścił bym wodę z układy , rozkręcił zawór zwrotny i na próbę wyciągnął kulkę. Ciekaw jestem czy wtedy grawitacyjny układ by ruszył.
  • #4 10034851
    JUDY
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    PRAWDOPODOBNIE JEST DUŻA ŚREDNICA RUR PRZY BOJLERZE I WSZYSTKO IDZIE TAM. TRZEBA PRZYDŁAWIC ZAWORY NA BOJLER.

Proszę wyłączyć Caps Lock
    mod - mirrzo
  • #5 10035364
    bravo8
    Poziom 16  
    Nie mam bojlera, jest tylko jedna pompa CO, żadnej podłogówki itd.
  • #6 10035698
    Watchbuyer
    Poziom 12  
    bravo8 napisał:
    Może w sposób naturalny blokuje to zawór czterodrożny?

No właśnie, pytanie, czy sam zawór czterodrogowy - przy oporach hydraulicznych, które stawia - nie ma jednak zbyt wąskiego przekroju dla umożliwienia obiegu grawitacyjnego? Może konieczne byłoby zastosowanie większego rozmiaru (min. 1,5 lub 2'')?
  • #7 10038416
    bravo8
    Poziom 16  
    Być może, ale z niewiedzy kierowałem się ekonomią, za ten 1 1/4 cala firmy HONEYWELL zapłaciłem 180 zł a już 1 1/2 cala kosztuje ponad 400 zł. Wcześniej konsultowałem to z serwisem producenta kotła Per-eko, oni powiedzieli że nie powinno z tym być problemu przy tym rozmiarze.
  • #8 10108887
    111lisu
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Witam
    Mam podobny problem u ojca. Wydaje mi się że problem leży w zmniejszeniu różnicy poziomów zasilania z pieca. Żeby grawitacja działa jak wspominałem powinna być w/w różnica natomiast zawór czterodrożny niweluje ją 100% w dodatku nagrzewa się i tym bardziej odcina powrót.

Pomyślałem sobie o sterowanym zaworze dwudrożnym aby go włączyć równolegle do czterodrożnego pomiędzy wlotem do pieca a wylotem kaloryferów lub trzy drożnym takim jak są w piecach gazowych.

Dodatkowo zastawiam się nad wykorzystaniem częściowo sterowania popielnika (w przypadku braku napięcia zasilającego) byłaby to niewielka przeróbka układu.

Pytanie czy w przypadku braku zasilania (zamknięcia popielnika, i otwarcia "bypassa") przy zmienionym przekroju zawora czterodrożnego ciśnienie znów nie wyrzuci wody z pieca?

Czy po prostu nie przejmować się tym wstawić zwykłą rurke i miec to w "d"?

Teraz wybrałbym raczej zawór trójdrożny, czterodrożny zalecił założyć producent pieca.

Pozdrawiam Mariusz
  • Pomocny post
    #9 10117154
    Jackie7891
    Poziom 11  
    Witam
    Wydaje mi się że wina nie leży po stronie zaworu miszejącego ponieważ on jest po to aby do kotła nie dostawała się zbyt zimna woda z powrotu dlatego w celu przedłużenia żywotności kotła stosuje się te zawory.
    Zawór różnicowy powinien być sprawny bo to raczej się nie psuje i potrafi nie przerwanie pracować ponad 10 wg mnie jest to zdławienie pieca poprzez za małe średnice rur wychodzących z pieca aż do redukcji przy suficie wiec to może być dławik instalacji.
    grawitacja działa na podstawie zmiany gęstości wody więc za mała średnica na starcie nie potrafi popchać dalej dwa cale o ile się nie mylę. to moja sugestia jaka mi na szybko przychodzi do głowy a i zauważyłem braku rury wzbiorczej do naczynia. czy piec jest zabezpieczony tylko przez ten zawór bezpieczeństwa widoczny na zdjęciu??
    Podsumowując za małe średnice.
    Pozdrawiam
  • #10 10173069
    bravo8
    Poziom 16  
    Dzięki za sugestie. Też wydaje mi sie że to średnica rur. A co rury do naczynia wzbiorczego to jest ono pociągnięte z pionu na strych.
  • #11 10173442
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 375
    Stała średnica rur od wyjścia z pieca do kolanka w ścianie (wygląda na 5/4"),bez tego cuda czterodrogowego i pójdzie grawitacyjnie.
  • #12 10175325
    bravo8
    Poziom 16  
    W zasadzie ten zawór czterodrogowy jest warunkiem gwarancji i tak na moje ( bo używam go pierwszy raz) doskonale dogrzewa powrót na piecu. dom mam docieplony więc więc ustawienie minimalnej temp. na piecu 57 st. w obecnej temp. zew. bez tego zaworu to byłoby za gorąco w domu. A tak na piecu mam 57-59 st a na grzejnikach jakieś 48-50 st. Tak jak wspominałem wcześniej przy tym piecu nie mam zamiaru używać przepływu grawitacyjnego tylko jedynie sytuacjach awaryjnych przy braku prądu czy też okresach przejściowych przy przepalaniu drewnem. Wiosną pomyśle o modernizacji.
  • #13 10175407
    mirko17
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Na jakim poziomie masz grzejniki ? Środek grzejnika powinien być powyżej środka kotła, powrót ze spadkiem w kierunku kotła zasilanie w górę do naczynia wyrównawczego i potem ze spadkiem w stronę grzejnika.
  • #14 10176489
    bravo8
    Poziom 16  
    Kocioł jest w piwnicy a grzejniki parter i pierwsze pietro. Jak pisałem wczesniej na starym piecu z 2 calowymi rurami działo to bez problemu. To chyba problem za małych przepływów przez ten zawór czterodrogowy.
  • #15 10177418
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 375
    Są zawory termostatyczne na grzejnikach ?.
  • #16 10178102
    bravo8
    Poziom 16  
    Są, ale w zasadzie ich nie używam, są otwarte na full.
  • #17 10178413
    k0s10r
    Poziom 19  
    Ocena: 135
    Do instalacji grawitacyjnych stosuje się specjalne zawory termostatyczne o dużej przepustowości np. Danfoss typ RA-G. jeżeli takich nie masz to zapomnij o grawitacji.
  • #18 10437084
    bravo8
    Poziom 16  
    Mam parę pomysłów na modernizacje, ale to już po sezonie grzewczym. Na razie musi być tak jak jest.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z grawitacyjnym ogrzewaniem po montażu pieca z podajnikiem, który ma awaryjny ruszt wodny. Mimo otwartego zaworu czterodrogowego na maksymalnym poziomie, temperatura wody w kotle gwałtownie rośnie, co sugeruje problemy z zaworem zwrotnym. Uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny, takie jak zbyt mała średnica rur (1 1/4 cala) oraz opory hydrauliczne związane z zaworem czterodrogowym. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie większych średnic rur oraz specjalnych zaworów termostatycznych o dużej przepustowości. Użytkownik planuje modernizację systemu po sezonie grzewczym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA