logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Woda w piecu c.o. ciepła, a grzejniki zimne po wygaszeniu

krzysiokal 06 Paź 2017 09:54 6501 9
REKLAMA
  • #1 16740764
    krzysiokal
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Witam otóż miałem wymieniany piec c.o. i bojler c.w.u. doszły przeróbki i oczywiście pompa obiegowa (32/80). Sytuacja teraz wygląda tak, rozpalę w piecu, pompa się załączy, ciepło idzie do grzejników. Wczoraj w nocy zauważyłem, że gdy piec był wygaszony, grzejniki zimne, a c.w.u. była gorąca. Woda w bojerze jest grzana przez wężownice.
    Piec znajduje się w piwnicy, pierwsze grzejniki 2 poziomy wyżej (ok 5 metrów) ostatni grzejnik na wysokości ok 11 metrów.
    Poniżej schemat instalacji.
    Woda w piecu c.o. ciepła, a grzejniki zimne po wygaszeniupiec.png (10.35 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Kolorem żółtym zaznaczyłem zawór zwrotny różnicowy. Oczywiście zawory zwykłe są wszędzie, zawór z sitkiem też. Na samej górze mam naczynie, grzejniki nie zapowietrzone, woda w kaloryferach jest.

Moje pytanie brzmi dlaczego woda była gorąca, a grzejniki zimne czy grzejniki również nie powinny być gorące ? Pompa oczywiście była wyłączona gdy piec był wygaszony.
  • REKLAMA
  • #2 16740783
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4858
    Zapewne po wyłączeniu pompy uruchomił się grawitacyjny przepływ wody, a ten zasila tylko bojler.
    Ten schemat co dałeś, to tylko poglądowo, czy faktycznie masz to tak podłączone? Pytam, bo dziwi mnie powrót z bojlera w górną część pieca i ten zawór zwrotny w poziomie.
  • REKLAMA
  • #4 16740835
    krzysiokal
    Poziom 13  
    Rzeczywiście mój błąd. Układ wygląda tak jak niżej.

• #5 16740853
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 971
    Zawór różnicowy zwrotny jest do poprawy. Musi on być zamontowany w pionie!
    Przecież to chyba dobrze że po wygaśnięciu kotła masz cwu?
    Duży dom? Stare grube rury? Pytam bo masz dużą pompę jak na dom.
  • REKLAMA
  • #6 16740881
    krzysiokal
    Poziom 13  
    Zawór zwrotny który jest zamontowany może działać w pionie i poziomie. Poza tym w pionie nie mam miejsca by go zamontować dlatego system wygląda jak wygląda. Dobrze że mam cwu, ale co też by było dobrze bo ww domu robi sie zimno.
    Tak grube rury, wyjście z pieca 6/4" później rozejście 2", do pionu 5/4" i do grzejników już 1"
    Dom 100m2 dół + 50m2 poddasze (oczywiście to co jest ogrzewane.
  • #7 16740907
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    " Magister" czepiasz się . Przyszedł " hydraulik" i zrobił, a że zabrakło mu podstawowej wiedzy no to co, przecież on tak wszędzie robi i działa.
  • #8 16740937
    DriverMSG
    krzysiokal napisał:
    Dobrze że mam cwu, ale co też by było dobrze bo ww domu robi sie zimno.
    Ale czego się spodziewasz po wygaszeniu pieca? Grzejniki szybko oddają temperaturę, a bojler jest po to by ją zachować.
  • #9 16740940
    krzysiokal
    Poziom 13  
    Bardzo mnie to dziwi, gdyż wcześniej gdy był inny piec, nie było pompy tylko grawitacja to nawet z rana grzejniki były letnie tak samo jak i woda, a wczoraj po północy grzejniki były zimne (20 stopni), zaś woda gorąca (ok 75 stopni). Stąd mój temat i zapytanie.
  • REKLAMA
  • #10 16740948
    DriverMSG
    krzysiokal napisał:
    z rana grzejniki były letnie tak samo jak i woda
    To normalne. Przy grawitacyjnym obiegu wody, ta równomiernie opływała cały układ. Teraz masz obieg wymuszony, węższe rury nie pozwalają na swobodny obieg grawitacyjny.
    Jeśli chcesz mieć jak poprzednio, to pozostaje założyć pompę na powrocie i/lub zawór mieszający.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem centralnego ogrzewania, w którym po wygaszeniu pieca c.o. grzejniki pozostają zimne, mimo że woda w bojlerze c.w.u. jest gorąca. Po wymianie pieca i bojlera oraz dodaniu pompy obiegowej, zauważył, że po wyłączeniu pompy następuje grawitacyjny przepływ wody, który zasila jedynie bojler. Użytkownik podaje szczegóły dotyczące instalacji, w tym rodzaj rur i ich średnice. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego montażu zaworu różnicowego zwrotnego oraz z różnicy w obiegu grawitacyjnym i wymuszonym. Wskazano również na możliwość zainstalowania dodatkowej pompy lub zaworu mieszającego, aby poprawić cyrkulację wody w systemie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA