logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką sondę lambda wybrać do Golfa 4? Różnice w cenach i jakość

EMdoWU 12 Paź 2011 20:16 14231 13
REKLAMA
  • #1 10020603
    EMdoWU
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Wtam, jak to w golfach 4 - sonda lambda do wymiany.
    Jutro czeka mnie wizyta u mechanika na wymianę jednak poproszę o pomoc!
    Dzwoniłem w kilka miejsc i różnica w cenie jest ogromna,
    od ok 70 zł do 800!!! za tą samą część!
    Co brać pod uwagę przy zakupie żeby nie kupić szmelcu który będzie niedługo takim samym szrotem?

Dodano po 31 [minuty]:

Witam, czy ktoś może mi pomóc? proszę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10020960
    Kubaandcom
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam

Napisz jakich producentów masz możliwość kupić sonde bo to właśnie od nich zależy cena.
  • REKLAMA
  • #3 10020961
    EMdoWU
    Poziom 14  
    Dodam że do 500 sa zamienniki dedykowane m.in BOSH a oryginały od 500 w górę.

Dodano po 3 [minuty]:

Właściwie to mój wybór padł na sondę dedykowaną BOSH w cenie 280 zł ( w niektórych sklepach ok 400zł ta sama;) dobrze szukałem).
    Ale dzisiaj dzwoniłem do jeszcze jednego sklepu, sprzedawca zaoferował mi również sondę BOSHA w cenie 84 zł.
    Zapytałem oczywiście że taka tania, czy się nadaje? Powiedział że na codzień te montuje i nie ma reklamacji.
    A co Wy na to?
  • REKLAMA
  • #4 10021007
    Kubaandcom
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Ta różnica w cenie według mnie zależy od własnej marzy punktu sprzedaży.(zakładam że mówisz o tym samym modelu sondy boscha)
  • #5 10021741
    EMdoWU
    Poziom 14  
    Witam,
    rozumiem że różnica może być w cenie ale czy aż 200zł?
    Bo aż nie mogę uwierzyć.
  • #6 10021752
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Moga byc i wieksze marze.
    Jednak nie wiemy jaki masz silnik. Ilu przewodowa sonda? Jaki kolor wtyczki?
    Jak masz sonde szerokopasmowa to te gorne ceny sa mozliwe.
    U niektorych przerobki szerokopasmowek chodza bo mieszcza sie w granicach tolerancji, u innych nie.
    Wszystko zalezy od silnika ktory tego twojego Golfa napedza.
    Wez i spisz nr sondy jak masz mozliwosc, bo sond lambda do golfa 4 jest conajmniej kilka. I nie chodzi mi tylko o producentow ale o modele. Przy czym nie kazda da sie zamienic na inna.
  • #7 10021793
    EMdoWU
    Poziom 14  
    Wiem, wiem.
    Kolega wymienił na złą i nadal mu wyślwietlało błąd silnika.
    Silnik 1.4 16V
    wiem że jest kilka rodzajów, ale chyba żeby tylko utrudnić życie, rozumiem że do innych silników mogą czy też muszą być inne, ale do jednego i tego samego kilka różnych to już drobna przesada i utrudnienie. Wiadomo, żeby samemu nie zrobić tylko do serwisu jechać z każdą pierdołą.

Dodano po 2 [minuty]:

A co do rodzaju sondy to nie wiem, dzisiaj pojadę do mechanika to będę wszystko wiedizał,
    tylko że mnie chodzi o to że każdy sprzedawca mówi że będzie dobra:P hehe jak nawet nie wie jaka to sonda ma być:P
  • #8 10021835
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Co do typu silnika chodzi o te magiczne literki.
    Np AHW; AKQ; AXP; APE; BCA.
    To wszystko silniki 1.4 16v z Golfa 4 ;)
    Roznia sie tym ze jedne maja tylko jedna sonde, 4przewodowa, klasyczna.
    Inne maja juz 2 sondy z czego jedna przed katalizatorem, 2ga za nim. Jedna jest 5/6 przewodowa (drogie sondy), 2ga 4 :P
    Nie wiesz jaki masz silnik dokladnie, nie wiesz ktora sonda padla. Ani tak naprawde nie wiesz czy wogole to wina sondy.
    Cena zalezna od typu sondy, a jak widzisz jest ich kilka!
    Nie mechanik a elektryk/elektronik powinien to sprawdzic. Bo tez nie zawsze to ze komputer pokazuje blad sondy jednoznacznie oznacza ze sonda padla. Moze nie pracowac wlasciwie, co komputer wylapuje jako blad. A jej niewlasciwa praca moze wynikac z jej uszkodzenia, z uszkodzenia sterowania dawka paliwa/spalaniem albo blachostka typu uszkodzone okablowanie.
    W sumie nie wiesz nic na razie, wiec nie zdziw sie ze twoj specjalista moze cie ladnie "przystrzyc" z kasy. "Fryzjerow" nie brakuje :]
  • REKLAMA
  • #9 10021937
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    EMdoWU napisał:
    jak to w golfach 4 - sonda lambda do wymiany

A co ma do tego marka jak w wielu samochodach te same montują.
    Jak masz za dużo pieniędzy to bierz najdroższą, i tak w większości przypadków są nie potrzebnie wymieniane.
  • #10 10022707
    EMdoWU
    Poziom 14  
    ociz napisał:
    EMdoWU napisał:
    jak to w golfach 4 - sonda lambda do wymiany

A co ma do tego marka jak w wielu samochodach te same montują.
    Jak masz za dużo pieniędzy to bierz najdroższą, i tak w większości przypadków są nie potrzebnie wymieniane.

A to dobre, no tak przecież ludzie w Polsce tyle zarabiają że wydają niepotrzebnie po 3-4 stówy. To może wymienię wycieraczki i sonda wtedy zacznie prawidłowo działać, autem przestanie szarpać, wyrównają się obroty i spalanie?
    Taka jest twoja rada?
  • #11 10022857
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3905
    [quote="EMdoWU"][quote="ociz"]
    EMdoWU napisał:
    To może wymienię wycieraczki i sonda wtedy zacznie prawidłowo działać, autem przestanie szarpać, wyrównają się obroty i spalanie?
    Taka jest twoja rada?

Chyba rady ci nie potrzebne, co masz zepsute....sam wiesz lepiej
    I tak oddajesz auto do mechanika, a jak masz sam kupić sondę to kup Boscha i unikaj stwierdzenia "typu Boscha", bo to nie to samo
    Jeśli na sondzie będzie wytłoczone Bosch powinno być dobrze bez względu na cenę
  • #12 10023392
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    autoas ale on oddaje samochód do mechanika w celu wymiany sondy a nie w celu naprawy usterki a to jest niestety różnica.
  • #13 10023933
    EMdoWU
    Poziom 14  
    trans-serwis napisał:
    autoas ale on oddaje samochód do mechanika w celu wymiany sondy a nie w celu naprawy usterki a to jest niestety różnica.

Przepraszam pana że nie jestem mechanikiem i sam nie potrafię naprawić samochodu, ale gdyby każdy umiał to mechanicy umarli by z głodu.
    A usterka już dawno jest zlokalizowana, więc nie rozumiem aluzji.

Dodano po 2 [minuty]:

Podpowiem o co chodzi skoro pan nie czyta ze zrozumieniem tematu
    - SONDA LAMBA TA SAMA W CENIE OD 80 - DO 800 zł
    CZY KTOŚ MIAŁ Z TYM DOŚWIADCZENIA I CZY SONDA ZA 80 ZŁ NIE PADNIE ZA 2 TYG,.
  • #14 10023947
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    Kosz - to nie skąpiec.pl czy inna porównywarka cenowa. Chcesz zmienić sondę - to sobie zmienień, a ile za nią zapłacisz to już Twoja sprawa. Tanie mięso to psy jedzą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany sondy lambda w samochodzie Volkswagen Golf IV. Użytkownik zauważył dużą rozbieżność cenową, od 70 zł do 800 zł, za tę samą część. Uczestnicy forum podkreślili, że cena zależy od producenta, rodzaju sondy oraz specyfikacji silnika (np. 1.4 16V). Wskazano na różnice między oryginalnymi a zamiennikami, z zaleceniem wyboru sondy marki Bosch. Użytkownicy zwrócili uwagę na konieczność dokładnego sprawdzenia numeru sondy oraz jej kompatybilności z silnikiem, aby uniknąć problemów z błędami w systemie. Podkreślono również, że nie zawsze niska cena oznacza niską jakość, ale warto być ostrożnym przy wyborze tańszych zamienników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA