logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Vordon DVBT-MPEG4 - jak nagrywać programy i gdzie są zapisywane?

elmor368 13 Paź 2011 14:04 5702 5
REKLAMA
  • #1 10022676
    elmor368
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam, czy ktoś może wie, gdzie można pobrać polska instrukcje obsługi. A konkretnie rozchodzi mi się o funkcję nagrywania programów. Czy jest to nagrywanie
    w czasie rzeczywistym, w jakim formacie , oraz gdzie jest zapisywany nagrywany program. Na oficjalnej stronie Vordona są wszystkie instrukcje oprócz tego tunera.
    Dołączona instrukcja do tunera jest w jez.angielskim z której nie bardzo mogę się połapać z tą funkcją.
  • REKLAMA
  • #2 10023006
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    Dlaczego musiałeś kupić najgorszej jakości sprzęt?
    Wszystkie "wyroby" Vordona to chińszczyzna i szybko się sypią.
  • REKLAMA
  • #3 10109344
    elmor368
    Poziom 20  
    No faktycznie pomogłeś mi swoją opinią o Vordonie. Ale odpowiem Ci, że mam nawigację Vordona 5", która o niebo lepiej się sprawuje niż Lark 50.1 którego po 4 miesiącach użytkowania odesłałem do serwisu i zamiast nawigacji otrzymałem zwrot kasy. A po zatem to większość sprzetu na rynku ta chińszczyzna. Ale co do postawionego pytania o polską instrukcję brak info.
  • REKLAMA
  • #4 10155645
    gibon96
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Niestety nie wiem gdzie można znaleźć instrukcje, aktualizacje oprogramowania, nawet dowód zakupu bo firma VORDON to najzwyczajniej olała.
    Co do nagrywania to rzecz jest banalnie prosta. Podczas oglądania programu wciskasz przycisk nagrywania i materiał wideo trafia do pamięci podłączonej do złącza usb, a konkretnie do folderu PVRRECORD. Dostęp poprzez menu/usb/multimedia/pvr/pvrrecord/plik.pvr - na innym odtwarzaczu widziany jako data001.ts Jest to plik .ts -video: H264 720x576 25fps -audio: mpeg -10 min nagrania to ok.250MB.
    Nagrywanie jest w czasie rzeczywistym, ponadto można w tym czasie oglądać inne programy pod warunkiem, że znajdują się w tym samym pakiecie multimedialnym MUX czyli kanale. Można też zrobić pauze a potem przewijać ,ale tylko do przodu -przycisk play i przewijanie na pilocie. Po wcisnięciu przycisku info dodatkowo wyświetlane są informacje na temat dysku, miejsca, czasu, wielkości pliku itp.
    Jak widać nagrywanie to nie problem, lecz podczas odtwarzania można się zdziwić bo po zmianie sceny (np.podczas nadawania reklam) znika obraz i jest odtwarzany jest tylko głos. Na innym odtwarzaczu (innej marki) wszystko jest widoczne i nic sie nie zacina. Prawdopodobnie jakiś błąd oprogramowania dotyczący skalowania obrazu.
    Czy ktoś inny też ma problemy z odtwarzaniem czy tylko szwankuje mój egzemplarz?
  • REKLAMA
  • #5 10156041
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jak to zwykle bywa poszukaj instrukcji z innego sprzętu podobnie zbudowanego tunera i idę o zakład że będzie podobna do tego co pisze kolega gibon96 mogę dodać że można spróbować poszukać poszukać dany program w EPG i jak się na jego najedzie da ok to ten program trafia na listę opóźnionego nagrywania dalej postępuje się zgodnie z opisem na ekranie i można nastawić np. do 7 dni do przodu. Co do chińszczyzny tak naprawdę to co teraz nie jest chińskie moim zdaniem nic, wszystko jest made in china nawet to co jest poskładane gdzieś indziej to elementy wyprodukowane w chinach co za różnica czy to składa chińczyk czy Koreańczyk jak i tak elementy są produkowane w chinach i do tego jest zastosowana technika lutowania bezołowiowego.
  • #6 10209753
    elmor368
    Poziom 20  
    Dziekuję za informacje, doszedłem po poradach jak nagrywać program. Ale nadarzył sie nabywca tego sprzętu i pozbyłem sie go.Obecnie pracuję na o niebo lepszym tunerze DVBT marki WAWA, z polskim bardzo intuicyjnym menu . Jeszcze raz dziękuję i zamykam temat.
REKLAMA