logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP - czarny ekran po załadowaniu sterowników, możliwe PCI?

andrzej_lodz 02 Gru 2004 23:22 5369 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak zainstalować Windows XP, gdy po załadowaniu sterowników pojawia się czarny ekran?

Najprawdopodobniej problem powoduje kontroler RAID płyty Abit KT7-RAID, a nie gniazdo PCI — podczas startu instalatora XP trzeba nacisnąć F6, podać sterownik kontrolera z dyskietki i dopiero kontynuować instalację [#1035447][#1032921][#1036649] Dyskietki nie wyjmuj do końca instalacji, bo system będzie jeszcze z niej kopiował pliki i może pojawić się komunikat o niepodpisanym sterowniku [#1040227] Jeśli instalacja nadal zatrzymuje się na czarnym ekranie, sprawdź też pamięć Memtest86, ustawienia ACPI/APIC w BIOS-ie oraz w razie potrzeby dysk, zasilacz i kartę graficzną [#1032054][#1034296]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1032026
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    Nie moge zainstalować na swoim kompie Windowsa XP!!
    Zaczyna mi ładować sterowniki, a potem pada i czarny ekran...

Słyszałem że to może być przez jakieś spalone gniazdo PCI ale nie wiem ile w tym prawdy... (i nie wiem czy takie mam)

Jeśli ktoś miał kiedyś taki problem i moze mi pomóc to PROSZĘ!!!
  • REKLAMA
  • #2 1032054
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Ktos Ci jakichs bzdur nagadal i tyle.
    Zacznij od sprawdzenia ramu:
    http://www.memtest86.com/
    Jezeli ram bedzie ok to przydaloby sie tez czyms sprawdzic dysk i jezeli to mozliwe podmienic zasilacz i karte graficzna.
    Sprawdz tez ustawienia APIC w biosie o ile masz taka funkcje, jak masz to wylacz lub wlacz i sprawdz czy cos sie zmienia.
  • #3 1032066
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    masz za stara albo za nowa grafike.podaj model.na pewno tutaj tkwi problem®
  • #4 1032441
    mirek67
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Może to być kwestia sterów do płyty. Osobiście miałem ten przypadek. Na początku instalki musiałem chyba użyć F-6 (albo F-2 ... nie pamiętam, ale u dołu ekranu wyświetla się komunikat), wtedy instalator domagał się dyskietki ze sterownikami do płyty. Wczytał sobie, zainstalował i instalka poszła do końca. Choć to oczywiście nie musi być ta kwestia. Instalacja windowsa (prawie!!) za każdym razem przebiega inaczej :)
  • REKLAMA
  • #5 1032459
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Zainstaluj inną wersje XP np. odrazu z Service Pack 2.
  • REKLAMA
  • #6 1032840
    mich86
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    uważam żę jest to wina sterowników albo do płyty głónej albo grafika, możliwe że masz za starą płyte główn albo grafe.
  • #7 1032921
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    a może to problem z kontrolerem dysków... jeśli do płyty dostałeś dyskietke ze sterownikiem do kontrolera to włóz ja przy instalacji i zaraz na początku gdy wyskoczy odpowiedni monit wcisnij klawisz F6, jesli nie masz a rzeczywiscie jest to problem z kontrolerem, to musisz sobie taką dyskietke zrobić samemu - po prostu u kogoś znajomego sciągnąc odpowiedni sterownik i rozpakowany skopiowac do głównego katalogu dyskietki ewentualnie jesli masz płytę z 4-ema gniazdami IDE to na czas instalacji wpiąć dysk pod zwykłe gniazdo - są w kolorze czarnym.....
  • REKLAMA
  • #8 1034137
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    Parametry mojego kompa:

grafika - GeForce 2 MX 400 + TV out
    Ram - 256
    Proc - Atlon 1200 MHz
    Twardziel - Seagate Barracuda 120 GB 8 MB Cache
    (wymieniony poprzednio był IBM 40 GB)
    płyta główna - Abit KT7 - RAID
    Karta Dźwiękowa - Sound Blaster Live
    Karta sieciowa
    karta IEEE 1394
    zasilacz 400W <= wymieniony po spaleniu 300Watowego

Na wszelki wypadek poałem wszystkie parametry jednostki centralnej...

Jeśli ktoś mi może podać sposób rozwiązania problemu bez wymieniania sprzętu będe wdzięczny... :)

PzdR
  • #9 1034296
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Wejdź do biosu i tam w sekcji: CMOS SETUP UTILITY zmień ustawienia ACPI.
  • #10 1034474
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    póki co chciałbym sie dowiedzieć jakie są możliwości, bo na razie nie moge formatować dysku...
  • #11 1034486
    karolb
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    poszukaj innej instalki winXP,nie wiem jaką masz ?uaktualniasz system czy bootujesz bezposrednio ?
  • #12 1034530
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    bootuje bezpośrednio z płyty...
  • #13 1034554
    md
    Poziom 41  
    andrzej_lodz napisał:
    bootuje bezpośrednio z płyty...

Czemu nie słuchasz mądrych rad, tylko jakichś bredni ludzi, którzy sami niewiele rozumieją z tego, co piszą. Już na początku Kolobos napisał, co masz zrobić. Tego typu problemy spowodowane są zazwyczaj problemami z pamięcią i z ustawieniami ACPI. Na forum znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat. Jeżeli nie wierzysz Kolobosowi i mnie, to poczytaj forum, a nie rób głupstw. Formatowanie dysku nic tu nie zmieni, na nic też próby instalacji z innej płyty.
  • #14 1034674
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    moj post nie był jakimś sprzeciwem... :)
    po prostu mam na dysku ważne dane, dlatego teraz nie moge bawić sie w instalacje...

zajme sie tym jak tylko będe mógł, a info zbieram na te okoliczność... :D

będe musiał sformatować dysk przed instalacją XP bo mam tyle śmieci że makabra...

PzdR
  • #15 1034754
    gawroni
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Winowajcą może być GF2MX, jeśli masz możliwość to podmień grafike na czas instalacji, może pomoże :)
  • #16 1035203
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    nie wiem czy to coś da...

Niedawno zainstalowałem na moim dysku XP z innego kompa, ale jak wróciłem do chaty i podłączyłem dysk pod swój to sie nie załadował...

Nie wiem co może być nie tak z grafiką... mój znajomy ma identyczną grafike jak ja i nie ma żadnego problemu...

PzdR
  • #17 1035213
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam nie dziwie sie ze Windows XP nie ruszyl po zainstalowaniu na innym kompie i przelozeniu dysku NIEMA prawa wystartowac! (to nie win98 ze startnie i pozmienia tylko sterowniki, chociaz i to nie zawsze)
    Komp startnie ale dojdzie do momentu ladowania XP'ka i wywali "bluescreena" albo wogole nic nie wyswietli i sie zawiesi

Pozdrawiam
  • #18 1035238
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    zauważyłem że nie wystartował... :)

ale jak moge bez podmieniania sprzętu zainstalować go na kompie??

PzdR
  • #19 1035252
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Podmieniac mozna ale nie caly sprzet ;-)
    Sorki ze zapytam moze i nie jestem za domyslny ale w pierwszym poscie napisales ze

"Nie moge zainstalować na swoim kompie Windowsa XP!!
    Zaczyna mi ładować sterowniki, a potem pada i czarny ekran.."

tzn ze przy probie instalacji sie wywala (probie instalacji z plyty boot'owalnej) czy po zainstalowaniu (np jak wczesniej pisales na innym kompie) i probie zaladowania Windowsa. Czy instalacji na tym kompie i probie zaladowania systemu

Wiem ze ktoz zaraz mi powie ze nieczytam powyzszych postow (czytalem i to dokladnie ;-) ) ale to dla mnie nie jasne w jakiej sytuacji wywala czarny ekrasn.

Pozdrawiam
  • #20 1035447
    Smok
    Poziom 24  
    andrzej_lodz napisał:

płyta główna - Abit KT7 - RAID

... to jest własnie to co pisałem - problem z kontrolerem... musisz załadować sterownik z dyskietki na początku instalki, instalacja na innym kompie nic nie da jesli nie masz sterownika do kontrolera !!!!!

Tu masz link do sterownika --> http://www.abit-poland.com/download/driver/highpoint/driver_v231_370_372.zip
    rozpakuj i to co masz w folderze Win_XP skopiuj bezposrednio do głównego katalogu dyskietki... pamietaj żeby wcisnąc klawisz F6 zaraz na samym początku.. odpowiedni komunikat pojawi się na dole ekranu...
  • #21 1035448
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    sprawa wygląda tak:

próbowałem (nie raz i nie dwa razy...) zainstalować na moim kompie XP, ale do instalacji "właściwej" nie dochodziło, bo po załadowaniu sterowników czarny (czy niebieski, już nie pamiętam) ekram był i koniec

Raz próbowałem na moim dysku ale na innym sprzęcie zainstalować, i instalacja sie powiedła tyle że na moim kompie sie XP nie ładował...

Raz mi sie udało XP zainstalować... to było jakiś rok temu... ale później już nic sie nie dawało zrobić... :(
  • #22 1035457
    cyzyk123
    Poziom 17  
    Zastosuj sie do rady kolegi Smok i powinno byc ok

Pozdrawiam
  • #23 1035458
    Smok
    Poziom 24  
    Napisz czy masz tą dyskietke ze sterownikiem i czy próbowałes w ten sposób co piszę... ja tez mam kontroler RAID i jesli zainstaluje sytem na innym kompie na na swoim go nie odpale chyba ze wczesniej był zainstalowany sterownik...
  • #24 1035470
    andrzej_lodz
    Poziom 11  
    nie próbowałem ale nie zapomne!!
    Thx
    PzdR
  • #25 1035969
    krzyżak
    Poziom 19  
    gawroni napisał:
    Winowajcą może być GF2MX, jeśli masz możliwość to podmień grafike na czas instalacji, może pomoże :)

Faktycznie śmiech mnie bierze jak czytam takie posty . Mam podobny problem z instalacją win 98 i win Me u mnie na celeronie 2400 i gf fx 5200 .
    Cytuje "na czs instalacji podmień grafikę " heh
  • #26 1035987
    Mel
    Poziom 13  
    Przy windzie 98 i Me jeżeli jest problem z grafiką to uruchamiamy zamiast setup.exe to opcje z płyty z katalogu np. win98/setupcore.exe (dla windy 98) i wtedy nie są ładowane stery grafy przez co nie ma konfliktu z nowymi grafikami (brak obsługi) i nie ma czarnego ekranu ;)
  • #27 1035998
    Mel
    Poziom 13  
    A w XP to spróbuj podłączyć dysk pod zwykły kontroler nie raid. Generalnie płytki na Abita kt7 są zwalone, wiem bo też mam taką. Ale na zwykłym kontrolerze nigdy nie było problemu z instalacją XP natomiast raid powodował różne cyrki. Aha zwykły kontroler też jest zwalony ale to przeszkadza przy starszych systemach np. spróbuj zainstalować nt4 na nim ;)
  • #28 1036020
    md
    Poziom 41  
    Mel napisał:
    Przy windzie 98 i Me jeżeli jest problem z grafiką to uruchamiamy zamiast setup.exe to opcje z płyty z katalogu np. win98/setupcore.exe (dla windy 98) i wtedy nie są ładowane stery grafy przez co nie ma konfliktu z nowymi grafikami (brak obsługi) i nie ma czarnego ekranu ;)

Jeżeli udzielasz rad, to bazuj na swojej wiedzy lub na solidnych źródłach. Po błędzie, jaki popełniasz, widzę, że cytujesz rady z forum Elektrody.
    1. W przypadku jakichkolwiek problemów, uruchamiamy instalkę komendą setupcor.exe, a nie setupcore.
    2. Bardzo duży procent kłopotów z instalacją spowodowany jest wadliwą pamięcią lub źle ustawionymi parametrami pracy pamięci operacyjnej
    3. Jeżeli podczas instalacji Windows, ekran jest czarny i tylko miga kreseczka pozioma, to wina prawie na pewno ustawień ACPI w biosie. Należy wejść do biosu i tam zmienić ustawienia dotyczące ACPI. W różnych biosach różnie są nazywane te opcje.
    4. Dużym problemem przy instalacji i konfiguracji Windowsa jest chipset VIA. Po instalacji systemu, koniecznie należy wgrać Via Service Pack 4in1 - nie zawsze najnowszy, bo to nic nie da. Zasada jest taka, że instalujemy sterowniki najbardziej odpowiednie do naszego sprzętu. Instalacja najnowszych wodotrysków do starszych płyt i kart rozszerzeń częściej zaszkodzi niż pomoże.
  • #29 1036033
    Mel
    Poziom 13  
    Tak wogóle to sobie sprawdź jak sie nazywa plik i nazwa jest setupcore.exe a to że dos skraca nazwe do osmiu znaków to inna sprawa. Więc jak ty nie jesteś czegoś pewny to nie pisz bo wpiszesz w dosie setupcore i setupcor i obie opcje pójdą. Podstwy dosa by sie przydało opanować ;)
  • #30 1036034
    md
    Poziom 41  
    Mel napisał:
    A w XP to spróbuj podłączyć dysk pod zwykły kontroler nie raid. Generalnie płytki na Abita kt7 są zwalone, wiem bo też mam taką. Ale na zwykłym kontrolerze nigdy nie było problemu z instalacją XP natomiast raid powodował różne cyrki. Aha zwykły kontroler też jest zwalony ale to przeszkadza przy starszych systemach np. spróbuj zainstalować nt4 na nim ;)

:arrow: MEL, Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Tak się składa, że w niektórych płytach kontrolery RAID pracowały w trybie UDMA, więc nie radzę podłączać nowego dysku np. 80GB UDMA pod zwykły kontroler, który pracuje jako ATA 33 (tak właśnie jest z tą płytą ABIT-a). Jedyne rozsądne rozwiązanie, to umiejętne podłączenie dysku i skonfigurowanie kontrolera RAID.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z instalacją Windows XP objawia się czarnym ekranem po załadowaniu sterowników, co może być spowodowane kilkoma czynnikami sprzętowymi i konfiguracyjnymi. Najczęstsze przyczyny to błędy w pamięci RAM, nieprawidłowe ustawienia ACPI w BIOS-ie, problemy ze sterownikami kontrolera dysków (szczególnie RAID) oraz niekompatybilność lub uszkodzenie karty graficznej. W przypadku płyty głównej Abit KT7 z kontrolerem RAID konieczne jest załadowanie sterowników kontrolera z dyskietki podczas instalacji (klawisz F6 na początku instalacji), co pozwala na prawidłowe wykrycie dysku i kontynuację instalacji. Wymiana karty graficznej (np. GeForce 2 MX 400) na inną na czas instalacji może pomóc, gdyż ta karta jest znana z problemów z XP. Instalacja systemu na dysku przeniesionym z innego komputera bez odpowiednich sterowników również powoduje problemy z uruchomieniem. Zaleca się użycie wersji Windows XP z Service Pack 2 oraz sprawdzenie pamięci RAM narzędziem Memtest86. Konieczne jest także odpowiednie skonfigurowanie BIOS-u, w tym wyłączenie lub włączenie funkcji APIC/ACPI, aby uniknąć konfliktów sprzętowych. Problemy z płytą Abit KT7 wynikają z niedopracowanych kontrolerów RAID i zwykłych, co wymaga precyzyjnej konfiguracji i stosowania właściwych sterowników. Formatowanie dysku jest konieczne, ale należy najpierw zabezpieczyć ważne dane. Dyskietka ze sterownikami RAID musi pozostać w napędzie podczas całej instalacji, mimo pojawiających się ostrzeżeń o braku podpisu cyfrowego sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA