logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran przy instalacji Windows XP po zainstalowaniu Visty - co robić?

xenus 23 Maj 2008 13:48 2372 16
REKLAMA
  • #1 5171787
    xenus
    Poziom 11  
    Witam,

Wiem, że ten temat kilkakrotnie się pojawiał juz tutaj. Jednak jak dotąd żadne z zapropnowanych rozwiązań w moim przypadku nie pomogło.

Problem jest taki, że przy instalacji XP po załadowaniu sterowników pojawia mi się czarny ekran z migającym z lewej strony u góry kursorem i dalej nic się nie dzieje. Nie ma znaczenia czy instaluję wersję Home, prof, czy media center. Mam oryginalny XP Home i nic. Dodam jeszcze, że to wszystko pojawiało się po zainstalowaniu Visty. Wcześniej na tej samej konfiguracji XP instalował się bez problemu.

Ponad to XP jest jedynym systemem, który nie chce sie zainstalować. Bez problemuchodzi Vista, 2000, 2003 server, 98 oraz Debian i Mandriva.

Próbowałem już usuwać partycje (programem GParted i Partitin Magic) i formatować je na fat32. Wyzerowałem nawet dysk. Sprawdzałem ram na innym kompie i był ok. Bios widzi HDD i wcześniej na tej wersji biosu XP śmigał aż miło

CPU; Athlon XP 1700
    twardziel: Seagyte Barracuda IV 40GB
    grafa: Sapphire Radeon HD2600Pro
    ram: 768 SD Ram Kingston (kości 512 i 256) 233MHz
  • REKLAMA
  • #2 5172185
    makug
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Nie wiem czym zerowałeś. Vista po prostu zapisała swoje ustawienia w niedostępnej części dysku i stąd ta zwieszka. Proponuję użyć
    1. wdclear - do zerowania dysku.
    2. fdisk - do utworzenia patrycji
    3. formatowanie zrób już xp i na ntfs.

No i na wszelki wypadek, przed tymi zabiegami reset biosa i wgranie domyślnych ustawień
  • REKLAMA
  • #3 5173754
    xenus
    Poziom 11  
    Niestety nic nie pomogło. Dysk się wyzerował bezproblemowo, ale nadal nie mogę zainstalować XP. HELP!!! Męczę się z tym już kilka miesięcy i nic. A XP na dokładnie tej samej konfiguracji kompa śmigał bez problemu.
  • #4 5173961
    wujekczacha
    Poziom 14  
    Miałem to samo, prawdopodobnie masz uszkodzoną taśme
  • #5 5174651
    xenus
    Poziom 11  
    Ale inne systemy się instalują bezproblemowo, więc to chyba nie wina taśmy.
  • #6 5174680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 5174968
    xenus
    Poziom 11  
    Konolę można uruchomić w momęcie pojawienia się ekranu Witamy w programie instalacyjnym Windows XP. Czyli nie mogę wejść do konsoli

EDIT. Porzyczyłem od kumpla kość ramu i nic. Odpiąłem HDD - też nic. Włożyłem starą grafę GeForce2MX i dalej nic. A Vista instaluje się bez problemu, więc co jest qurcze grane?
  • REKLAMA
  • #8 5177023
    makug
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jeżeli masz dysk sata to tu tkwi problem. Zacznij od wyłączenia w BIOSie opcji SATA Native support - być może vista coś pop...
    Spotkałem się z takim problemem na laptopie. Po tym powinien wystartować instalator. Jeżeli pojawi się on a instalacja dalej nie pójdzie to musisz dograć przez f6 sterowniki sata.
  • #9 5180339
    xenus
    Poziom 11  
    Mam dysk ata
  • #10 5180431
    smiałekpiotr
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    wylacz w BIOS:

- System/Video BIOS/Memory Cachable
    - zintegrowana karte sieciowa jesli masz wiecej niz 1.
    - FastWrites dla grafiki (AGP) - niektore tego nie obsluguja.
    - Poszukaj opcji interfejsu ACPI, zmien na Enable/Disable (czy na ktorejs zapali)

Ja miałem to samo z pł asus a7n8x męczyłem się ponad miesiąc,zmieniałem systemy częsci koszmar a wystarczyło w biosie tylko wyłączyc ACPI.
  • #11 5182418
    xenus
    Poziom 11  
    Z ACPI wcześniej próbowałem, bez rezultatu. Ręsztę opcji sprawdzę w piątek, bo teraz nie ma mnie w domu.
  • #12 5200727
    xenus
    Poziom 11  
    U mnie ACPI nie da się wyłaczyć ACPI. Połowy z tych ustawień nie mam w BIOSie. Nadal stoję w miejscu.
  • #13 5201110
    izariz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Jeśli masz płytkę Hiren's to wybierz sobie któryś program do robienia partycji. Zrób je na nowo. A próbowałeś zerować dysk programem MHDD?
  • #14 5203380
    xenus
    Poziom 11  
    Mam płytę MSI KT333 Ultra.

Nie, zerowałem WDCleanerem, i poszło gładko. Tylko nie wiem co to zmieni jeśli wyzeruję innym prgramem.
  • #15 5204133
    Marcinzabrze
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Skoro po odłaczeniu dysku dzieje sie tak samo to spróbuj odłaczyć wszystkie dodatkowe urzadzenia a jedynie zostawić plyte bez dodatkowych kart, po prostu tylko co niezbędne. a i jeszcze fdd, bez hdd. wyczyść pamięc flashrom i wgraj najnowszego biosa. Ustaw domyślne ustawienia i wtedy podłącz cdrom i wrzuć płytke instalacyjna...
  • #16 5204870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 5206169
    erenis
    Poziom 10  
    Zgadzam się. Trzeba cierpliwie czekać. Mi też około 5 min migał kursor. A pusta partycja 30min się formatowała:D .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na komputerze po wcześniejszym zainstalowaniu Windows Vista. Po załadowaniu sterowników podczas instalacji XP pojawia się czarny ekran z migającym kursorem i instalacja nie postępuje. Problem występuje niezależnie od wersji XP (Home, Professional, Media Center) i nie dotyczy innych systemów takich jak Vista, Windows 2000, 2003 Server, 98, Debian czy Mandriva, które instalują się bez problemu. Dysk twardy był zerowany różnymi narzędziami (WDclear, GParted, Partition Magic), formatowany na FAT32 i NTFS, pamięć RAM testowana na innym komputerze jest sprawna, BIOS wykrywa dysk poprawnie, a wcześniej na tej samej konfiguracji XP instalował się bez problemu. Podejrzewano uszkodzenie taśmy, jednak inne systemy instalują się poprawnie, co wyklucza ten problem. Próbowano również zmiany ustawień BIOS, takich jak wyłączanie ACPI, FastWrites, zintegrowanej karty sieciowej, pamięci cache video, jednak bez skutku. Konsola odzyskiwania XP nie jest dostępna, ponieważ instalator nie przechodzi do etapu jej uruchomienia. Dysk jest ATA, więc problem z obsługą SATA nie występuje. Sugerowano także odłączenie wszystkich dodatkowych urządzeń i aktualizację BIOS do najnowszej wersji. Wskazano, że czasami migający kursor może się pojawiać nawet do 5 minut, co wymaga cierpliwości. Mimo wielu prób problem pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA