logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera przy instalacji Windows XP po formacie dysku

boomth 27 Lut 2006 13:49 3460 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego instalacja Windows XP zawiesza się na czarnym ekranie z migającym kursorem po sformatowaniu dysku i jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to problem z płytą główną lub BIOS-em, a nie z samym dyskiem, RAM-em czy kartą graficzną, bo objaw powtarza się na różnych nośnikach i ustawieniach [#2360985][#2361098] Spróbuj zresetować BIOS do ustawień domyślnych, przeflashować go ponownie, a także sprawdzić baterię CMOS i kondensatory na płycie [#2360985][#2361098][#2366785] Warto też obniżyć FSB procesora do 100 MHz, zmniejszyć taktowanie pamięci, wyłączyć DMA dla dysku i napędu CD oraz sprawdzić wszystko na minimalnej konfiguracji sprzętowej [#2375701][#2387148] Jeśli instalator XP dalej wiesza się w tym samym miejscu, kilka osób sugerowało obejście problemu przez instalację Windows 98 i dopiero potem uaktualnienie do XP [#2363054][#2388360] Dodatkowo można uruchomić system Live z płyty (np. Knoppix) i sprawdzić, czy sprzęt przechodzi testy startowe bez błędów [#2361098][#2362156]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2353478
    boomth
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, zwracam sie do was z prosba o pomoc. 2 latka temu skladalem znajomoym zestaw, dzialal sobie az do minionej soboty. Kiedy zjawilem sie u nich komp odpalal sie tylko w trybie awaryjnym, przy normalnym uruchomieniu zawieszal sie w momencie ladowania systemu (kiedy pojawia sie logo xp), stwierdzilem ze usuneli pewnie jakies pliki systemowe, i jedyne wyjscie format c: ;). Problem pojawil sie w momencie proby instalacji xp. po wrzuceniu plytki xp instalka normalnie startuje z plyty, laduje sobie pliki potem na chwile pojawai sie czarny ekran z migajacym kursorem i powinna wystartowac instalka xp (tam gdzie mozna wybrac instalacje naprawe itd.) niestety w momencie pojawienia sie kursora komputer sie zawiesza. Sformatowalem dysk u siebie sprawdzilem go partition magiciem (0 bledow) i dalej to samo. Wrzucilem dysk do siebie i u mnie instalka normalnie idzie bez problemow. Sprawdzalem rozne ustawienia biosu, (domyslne, optymalne, cache biosu wylaczony wlaczony itd itd.) po zlozeniu kompa xp instalowal sie normalnie na optymalnych nastawach teraz nic. Dysk na 100% sprawny wd 80gb 8mb cachu, wrzucilem swoj dysk do tego kompa i tez jedyne jak sie odpala to tryb awaryjny przy probie normalnego uruchomienia tez sie zwiesza i zwiesza sie dokadnie w tym samym miejscu przy instalacji xp. Sprawdzilem pamiec u siebie - sprawna 100%. Karta graficzna radeon 9200 u mnie smiga bez problemu, podmienilem napedy liteon na mojego asusa nic nie daje. zmienilem tasmy od napedow na swoje (100% sprawne). Sprawdzalem 3 rozne systemy xp zwylky z sp1 i sp2 na kazdym to samo. Plyta glowna msi kt... konkretnego modelu niepamietam. Co dziwne przy wypieciu calkowitym dysku instalka windowsa startuje i normalnie pokazuje ze niemozna zainstalowac poniewaz nie wykryto zadnych dyskow (tak samo jakby sie instalowalo xp z dyskiem sata bez zainstalowania sterow. do dysku). wyglada tak jakby plyta miala problem z obsluga dyskow, w biosie dyski normalnie wykrywa, co moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania?? niechce przekladac procesorow poniewaz niemam pasty, procek jaki jest tam wrzucony to athlon xp 1.9. moze macie jakies pomysly sugestie??? czekam na propozycje ;) pozdrawiam Tomek
  • REKLAMA
  • #2 2353617
    piotrb1972
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Na początek wymień taśmę dysku i napędu optycznego.
  • #3 2354441
    boomth
    Poziom 11  
    tasmy byly sprawdzane są ok, jakies inne propozycje?
  • REKLAMA
  • #4 2354517
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Spróbuj zainstalować windowsa z pliku setupcor.exe
  • REKLAMA
  • #6 2354673
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Zdarzył mi się podobny przypadek, powodem była karta graficzna. O dziwo, po zainstalowaniu systemu na innej karcie i powrocie do poprzedniej system dalej śmiga. Wygląda na to, że w momencie instalacji coś nie pasowało z tą kartą, a już po instalce nie miało znaczenia na jakiej system pracuje.
    Pozdro
  • #7 2357475
    boomth
    Poziom 11  
    eseli napisał:
    Spróbuj zainstalować windowsa z pliku setupcor.exe
    nie pomaga, pozatym samo zainstalowanie windy nic nie da skoro moja zainstalowana tez nieodpala w zaden inny sposob niz awaryjnym, co do zasilacza nie sprawdzalem ale zerkne na swoim, zasilacz jest w sumie słaby 300W. Co do pamięci to taka opcja raczej odpada, pamieć to elixir 512 333mhz u mnie testy przechodzi wszystkie bez zadnych bledow pozatym w tamtym zestawie jest wrzucone moje 512 400mhz kingstone a ta kosc jest na pewno sprawna. Co do karty graficznej to sprawdzalem tamtego radeona u siebie i u mnie chodzi, ale dzieki za podpowiedz wrzuce swoją i sprawdze. Mialem tez raz taki przypadek, ze grafika niebyla wpieta do konca i komputer tez startowal tylko w trybie awaryjnym, ale tutaj w wejsciu siedzie dobrze, byc moze siadlo agp na plycie? a czy moze byc cos jescze w ustawieniach biosu przez co winda niechce startowac ?? moze kots sie jeszcze z takim przypadkiem spotkal? pozdrawiam Tomek
  • #8 2358156
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To że system zainstalowany u ciebie nie startuje yo nic dziwnego.Dziwne by było gdyby startował,chyba że masz taką samą płytę i całą resztę.Spróbuj jednak na swoim zasilaczu.
  • #9 2360859
    boomth
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    To że system zainstalowany u ciebie nie startuje yo nic dziwnego.Dziwne by było gdyby startował,chyba że masz taką samą płytę i całą resztę.Spróbuj jednak na swoim zasilaczu.

To mnie właśnie zdziwiło, ze na moim dysku xp chcial wogule startowac, i ze awaryjny sie odpalil :/ z reguly przy innej plycie głownej od razu powinien wyskoczyc blad stopu, tego nie bylo chbya ze w xp corp. z sp2 cos pozmieniali w co szczerze wątpie, ale wracajac do tematu, na moim zasilaczu to samo, wrzucilem swoja grafike. caly sprzet pozmieniany zostala plyta i procek. Wyglada na uwaloną pg tak jakby dysk widziala ale go nieobslugiwala, byc moze chipset, dlatego startuje xp z mojego dysku na tym kompie bo z obsluga reszty tez ma problemy? sprobowalem odpalic instalke xp na swoim kompie, sam poczatek - format, kopiowanie plikow restart, w tym momencie przelozylem dyski bo dalej wykrywal by juz normalnie w instalce sprzet, i nadal nic wyskakuje niebieski ekran smierci :) blad stop, problem z dyskiem twardym. czy jest mozliwosc zeby przy uwalonym procku tak sie zachowywal?? temp. procesora caly czas 32 stopnie.
  • #10 2360985
    elektrologos
    Poziom 12  
    Procek raczej odpada nikt chyba go nie ukruszyl, ewentualnie dodaj pasty termoprzewodzacej zeby idealnie sie stykal z radiatorem. Problem tu jest raczej z płytą główna. Sprawdz kondensatory czy nie sa wybrzuszone lekko do gory , sprawdz tez aktualnienie biosu czy jest dostepna nowsza wersja , ustawienia w biosie domyslne. czekam na rezultaty
  • #11 2361098
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Spróbuj przeflashować BIOS! Jak nie ma nowszej wersji w necie, to wgraj mu na siłę tą samą, którą już masz (ale ściągniętą).
    Być może któryćfragment BIOSu się uszkodził i instalka nie rusza.
    Spróbuj też odpalić Knoppixa i sprawdź, czy podszas uruchamiania wszędzie jest PASS (jak jest gdzieś FAIL to spisz i podaj tutaj).

Knoppixa poszukaj tutaj: http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/
  • REKLAMA
  • #12 2361843
    boomth
    Poziom 11  
    Co do procesora to mysle ze wyjmowany nie byl poniewaz wlasciciele z zamontowaniem go spowrotem raczej by sobie nieporadzili ;) kondesatory sprawdzalem wczesniej, niewidac zeby ktorys byl wybrzuszony, zadnych wizualnych nadpalen na plycie. Co do knopixa czy moze byc mandrake lub jakis inny linux ?? knopixa niemam w chacie i ciezko bedzie z zalatwieniem, bo niemam chwilowo neta (przeprowadzka) a w pracy niezdąże go sciagnac :/ uaktualnienie biosu mam takze dzis po pracy zerkne moze cos sie wkoncu ruszy. Thx za podpowiedzi i zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • #13 2362156
    Dydzio
    Poziom 30  
    Tak, może być dowolny linux, tyle, że mandrake trzeba instalować, a knoppix rusza z płyty!!!
  • #14 2362724
    marexx
    Poziom 18  
    Dydzio napisał:
    Tak, może być dowolny linux, tyle, że mandrake trzeba instalować, a knoppix rusza z płyty!!!

Niekoniecznie...
    Mandrake Move też chodzi sobie z płyty...
  • #15 2362987
    Dydzio
    Poziom 30  
    Bleee, mam go na płycie, wolę knoppixa!!!
    Knoppix jest synonimem Linuxa LiveOnCD (czy jakoś tak). Mandrake kojarzony jest raczej z "instalowanym" linuchem... i lepiej, żeby tak zostało.
  • #16 2363054
    Ficek007
    Poziom 14  
    To że nie ładuje systemu JEST winą błędu instalacji sterowników niskiego poziomu. to podstawowe stery potrzebne do inicjacji instalatora xp.

Najczestrzą przyczyną jest bios, albo podkrecony albo zle ustawiony.

pomocne okze sie sie reset biosu i powrot do ustawien default.

Ale jak widze to juz przechodziles.

Co ciekawe przy niektórych kompach pomogła instalacja wpierw windows 98 a potem uaktualnić do xp

Wiem że to pracochłonne ale czasami działa.
  • #17 2363329
    Dydzio
    Poziom 30  
    Komp przez dwa lata chodził i nagle padły sterowniki??? Wątpię...

Nadal jestem za przeflashowanie BIOSu!!!
  • #18 2363363
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Podaj jednak pełną konfigurację komputera.
    2. Podaj zawartość niebieskiego ekranu.
    3. Czy jesteś pewien temperatury procesora?
  • #19 2365217
    boomth
    Poziom 11  
    Co do knopixa: error: only one processor found
    tylko jeden procesor znaleziony??? nie bawilem sie z linuxami takze niewiem czy on na dziendobry szuka stacji roboczej z 20 prockami?? :) procz tego zadnych bledow knopix laduje sie normalnie. Co do biosu niezmienilem jeszcze bo chyba sciagnalem od innego modelu plyty ( w nazwie roznia sie tylko + na koncu, w kazdym razie niechce pg uwalic do konca) dzis sciagnalem uaktualnienie wedlug nr plyty podawanego w biosie wiec dzis go wrzuce. Co do 98 tez sadze ze dalo by sie go normalnie zainstalowac, dzis jeszcze to sprawdze. Co do procesora temp. jestem pewny wlaczylem awaryjny ze swoim dyskiem, odpalilem kompresje danych przy uruchomieniu 32 stopnie po obciązeniu 43 takze temp. pokazuje raczej normalnie. Co do calego sprzetu:
    MSI KT4AV-L KT400
    AMD ATHLON XP 1900+
    ELIXIR 512/333 DDR
    LITEON 52X32X52
    RADEON 9200 128MB/128BIT
    WD 80GB 8MB CACHE
    OBUDOWA CODEGEN 300W ZASILACZ

po przekladce pracowal z:
    RADEK 9600 256 XT
    512/400 KINGSTONE
    ASUS 52X32X52
    SEGATE 40GB 7200
    ZASILACZ

Co do zawartosci niebieskiego ekranu niepamietam dokladnie wszystkiego, czepial sie dysku, "sprawdz podlaczenia, ustawienia, nowo zainstalowany sprzet i sterowniki"
  • #20 2365829
    Dydzio
    Poziom 30  
    Jak masz cyfraka, to wrzućzdjęcie z tym błędem knoppixa, jeszcze o takim nie słyszałem :D
    Knoppixa możesz też uruchomić po polsku :D Dokłądnie nie pamiętam, ale tam, gdzie trzeba na początku nacisnąć enter wpisujesz lang=PL (sprawdź dokładnie pod F1)
    NIE wgrywaj biosa z innyj płyty, choćby różnił się tylko wersją (rewizją) bo możesz stracić płytę...
    Może w ogóle przed jakimkolwiek grzebaniem spróbuj jeszcze podmienić zasilacz na pewniejszy...

Pozdrawiam
  • #21 2365894
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Boot: knoppix lang=pl
    ew.(nie wiem czy jest tak w najnowszej wersji):
    Boot: knoppix26 lang=pl
    (oczywiście boot nie trzeba pisać)
  • #22 2366399
    boomth
    Poziom 11  
    Dydzio napisał:
    Jak masz cyfraka, to wrzućzdjęcie z tym błędem knoppixa, jeszcze o takim nie słyszałem :D
    Knoppixa możesz też uruchomić po polsku :D Dokłądnie nie pamiętam, ale tam, gdzie trzeba na początku nacisnąć enter wpisujesz lang=PL (sprawdź dokładnie pod F1)
    NIE wgrywaj biosa z innyj płyty, choćby różnił się tylko wersją (rewizją) bo możesz stracić płytę...
    Może w ogóle przed jakimkolwiek grzebaniem spróbuj jeszcze podmienić zasilacz na pewniejszy...

Pozdrawiam

Niemam cyfrowki niestety a nokia 3310 raczej fotki tez niezrobie ;) blad pojawia sie zaraz pod pingwinem przy ladowaniu knopixa, to ze mozna go zalogowac z polskim tez wiem, logowalem ale to nic niezmienia :) zasilacz mam na 100% pewny, 450W zmienialem u siebie 2 miesiace temu bo stary zaniemogl. znow w punkcie wyjscia sprawdze 98 i bios zobaczy co z tego wyjdzie, poki co dzieki za podpowiedzi ;) pozdr
  • #23 2366572
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ale zaraz, czy ten felerny zestaw zasilałeś innym zasilaczem???
    Nie wiem, czy ktoś już pisał, ale przyjrzyj siękondensatorom na płycie, czy nie są powybrzuszane.
    Pozdrawiam
    Dydzio
  • #24 2366641
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    mie reset biosu pomógł..
  • #25 2366785
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam !!

Warto też sprawdzić baterię od biosu, miałem 5 płyt głównych zdiagnozowanych przez poważne firmy jako uszkodzone. Jedna była padnięta, pozostałe miały zdechłe bakterie od biosu.

Error : only... - z tego co wiem występuje tylko w wersji 3.1 knoppixa.
    Załączam fotkę.

Pozdrowienia - DANThE
    Załączniki:
    • Zawieszanie się komputera przy instalacji Windows XP po formacie dysku PIC00529.JPG (131 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2368514
    boomth
    Poziom 11  
    Dokladnie tak to wyglada ;) dzieki za zobrazowanie sytuacji :D czyli jest to jakis standart w knopixie mam rozumiec?? zmiana biosu niepomogla, dalej jest to samo :/ . Chyba nie czytacie do konca tego co pisze, bios byl resteowany z 50 razy ;) zasilacz byl moj wrzucony do tego zestawu, kondensatory sprawdzone wiele razy, to są podstawy ktore sprawdzalem w 1 dniu walki z ta ruiną (procz zasilacza), fakt faktem baterii niezmienialem, ale zrobie to dzis, dzis ostatecznie przeloze jeszcze procki dla pewnosci jesli nic niewymysle wiecej z tą plytą zostanie zmiana :cry: , kolejne msi na ktore sie nadzialem :/ kiedys walczylem tydzien z zestawem rownierz na msi, ale tamten zestaw byl nowy i koniec koncow okazalo sie ze nowa plyta jest uwalona (z tym ze tamta byla na gwarancji i po dlugiej walce z serwisem zostala wymieniona na drugą). Thx za podpowiedzi pozdr Tomek[/quote]
  • #27 2374255
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    knoppix ten błąd u mnie w wersjach 3.3 i 3.7 też wywala, ale system ładuje się dalej. boomth trochę cierpliwości
  • #28 2375701
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Zanim jeszcze wymienisz plyte...wyłacz wszystkie opcje dotyczace DMA dla dyskow i cd, znajdz opcje clear nv ram i ustaw na enabled, ustaw procesor na fsb 100 i jesli sie da to tez zmniejsz szybkosc pamieci.
  • #29 2385237
    boomth
    Poziom 11  
    tygrys5232 napisał:
    Zanim jeszcze wymienisz plyte...wyłacz wszystkie opcje dotyczace DMA dla dyskow i cd, znajdz opcje clear nv ram i ustaw na enabled, ustaw procesor na fsb 100 i jesli sie da to tez zmniejsz szybkosc pamieci.

zmiana baterii biosu rownierz nie pomogla, procesor pracowal na fsb 100, bez zmian clear nv ram bylo wlaczone, z predkosciami pamieci tez sie bawilem pracowala na 266 i tez bez zmian,jakie ustawienia konkretnie odnoszą sie do DMA dla napedow? pozdr
  • #30 2385836
    Ficek007
    Poziom 14  
    Śedze ten temat i dostrzegam wciąż te same porady.

To Bios to DMA to tasma itp. Skoro nie ładuje sterowników niskiego poziomu to dlaczego nie wykonasz tego z w98 wkładając płyte xp i dając opcję uaktualnij ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się komputera podczas instalacji systemu Windows XP po formacie dysku. Instalacja rozpoczyna się prawidłowo, jednak po załadowaniu plików pojawia się czarny ekran z migającym kursorem i następuje zawieszenie. Dysk twardy sprawdzono narzędziem Partition Magic, nie wykazującym błędów, a instalacja na innym komputerze przebiega bez problemu. Testowano różne ustawienia BIOS-u, resetowano go do domyślnych, sprawdzano kondensatory na płycie głównej, wymieniano taśmy IDE, testowano pamięć RAM Memtest86, zmieniano karty graficzne, zasilacz oraz procesor, jednak problem pozostał. Próbowano instalacji systemu Windows 98 z późniejszą aktualizacją do XP, co czasem pomagało, ale w tym przypadku bez skutku. Wskazywano na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub chipsetu, potencjalne problemy z BIOS-em (zalecano przeflashowanie lub reset), a także na konieczność wyłączenia opcji DMA w BIOS-ie. Próbowano także uruchomienia systemu z LiveCD Linuxa (Knoppix), który ładował się z błędem "only one processor found", ale bez innych krytycznych błędów. Wymiana baterii BIOS-u nie przyniosła poprawy. Ostatecznie sugerowano wymianę płyty głównej jako najbardziej prawdopodobne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA