Witam, zwracam sie do was z prosba o pomoc. 2 latka temu skladalem znajomoym zestaw, dzialal sobie az do minionej soboty. Kiedy zjawilem sie u nich komp odpalal sie tylko w trybie awaryjnym, przy normalnym uruchomieniu zawieszal sie w momencie ladowania systemu (kiedy pojawia sie logo xp), stwierdzilem ze usuneli pewnie jakies pliki systemowe, i jedyne wyjscie format c:
. Problem pojawil sie w momencie proby instalacji xp. po wrzuceniu plytki xp instalka normalnie startuje z plyty, laduje sobie pliki potem na chwile pojawai sie czarny ekran z migajacym kursorem i powinna wystartowac instalka xp (tam gdzie mozna wybrac instalacje naprawe itd.) niestety w momencie pojawienia sie kursora komputer sie zawiesza. Sformatowalem dysk u siebie sprawdzilem go partition magiciem (0 bledow) i dalej to samo. Wrzucilem dysk do siebie i u mnie instalka normalnie idzie bez problemow. Sprawdzalem rozne ustawienia biosu, (domyslne, optymalne, cache biosu wylaczony wlaczony itd itd.) po zlozeniu kompa xp instalowal sie normalnie na optymalnych nastawach teraz nic. Dysk na 100% sprawny wd 80gb 8mb cachu, wrzucilem swoj dysk do tego kompa i tez jedyne jak sie odpala to tryb awaryjny przy probie normalnego uruchomienia tez sie zwiesza i zwiesza sie dokadnie w tym samym miejscu przy instalacji xp. Sprawdzilem pamiec u siebie - sprawna 100%. Karta graficzna radeon 9200 u mnie smiga bez problemu, podmienilem napedy liteon na mojego asusa nic nie daje. zmienilem tasmy od napedow na swoje (100% sprawne). Sprawdzalem 3 rozne systemy xp zwylky z sp1 i sp2 na kazdym to samo. Plyta glowna msi kt... konkretnego modelu niepamietam. Co dziwne przy wypieciu calkowitym dysku instalka windowsa startuje i normalnie pokazuje ze niemozna zainstalowac poniewaz nie wykryto zadnych dyskow (tak samo jakby sie instalowalo xp z dyskiem sata bez zainstalowania sterow. do dysku). wyglada tak jakby plyta miala problem z obsluga dyskow, w biosie dyski normalnie wykrywa, co moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania?? niechce przekladac procesorow poniewaz niemam pasty, procek jaki jest tam wrzucony to athlon xp 1.9. moze macie jakies pomysly sugestie??? czekam na propozycje
pozdrawiam Tomek