logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać wejście AUX do radia SONY CDX-C8850R bez zmieniarki?

wania659 15 Paź 2011 20:39 2974 7
REKLAMA
  • #1 10031145
    wania659
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    witam

posiadam w.w. radio i drażni mnie brak wejścia aux :|
    jest w nim bus audio (zmieniarka) ale.. żeby podpiąć się pod rca od zmieniarki i nadać sygnał muszę jakąś oszukać radio że jest zmieniarka..

znalazłem taki opis wejścia

http://elektron.pol....mg/ugniazdo.gif

Styk Sygnał Kolor przewodu
    1- NC -brązowy cienki
    2- RST -fioletowy cienki
    3- SIRCS -pomarańczowy cienki
    4- CLK -żółty cienki
    5- DATA -zielony cienki
    6- BUS ON -niebieski cienki
    7- (+12V) -czerwony gruby
    8- GND -czarny gruby
    E- GND -ekran całego kabla

myślicie że jak połączę bus on z masą albo plusem bądź z innym przewodem to obejdzie to zabezpieczenie radia ?
  • REKLAMA
  • #2 10031227
    xojciectadeuszx
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Gdyby głębiej poszukać na forum znalazł byś prosty układ na jakimś attiny o ile pamiętam który po części współpracuje z UniLinkiem Sony.
    To znaczy ze uaktywnia AUX i na wyświetlaczu w radiu pojawia się termometr. Z łączeniem pinów wolał bym nie ryzykować.Link
  • REKLAMA
  • #4 10031381
    xojciectadeuszx
    Poziom 18  
    Ja na twoim miejscu już bym kupił jakąś zmieniarkę :) Sam wydałem około setki ale mam 10 cd z kablami i gra już drugi rok a posiadam M700R Black Panel w vectrze b i powiem ze te radio + zmieniarka i sterowanie w kierownicy to jest bardzo fajna sprawa :)
  • #5 10031677
    wania659
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    wiesz nie bardzo mi leży zmieniarka ponieważ jakby to ująć jestem z pokolenia mp3-jek.. nie przepadam za płytami.. a poza tym koszt, jak mówiłeś wydałeś koło 100 zł a za emulator wydam ok 20 zł.

ogólnie radio bym sprzedał i kupił jakieś z gotowym wejściem aux ale te jest bardzo rzadkie a ja lubię być niepowtarzalny :D

Dodano po 3 [minuty]:

ale na pewno zwarcie przewodów nic nie da ?
  • REKLAMA
  • #6 10032486
    xojciectadeuszx
    Poziom 18  
    Jak by zwieranie coś dawało nie robiono by emulatorów :)
  • REKLAMA
  • #8 10038579
    neonn
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Kup jakąś tanią zmieniarkę, podłącz tylko kabel BUS a RCA podepniesz jacka do swojego odtwarzacza i masz AUX. Ja tam mam zrobione w Sony i działa pięknie. Przyciskiem Source przełączam na zmieniarkę i wtedy gra mi mp3 z jacka. W internecie można kupić stare zmieniarki z okablowaniem za 20 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie wejścia AUX do radia SONY CDX-C8850R, które nie ma wbudowanej zmieniarki. Wskazano, że radio posiada złącze BUS audio, które można wykorzystać do podłączenia sygnału AUX, jednak wymaga to oszukania radia, aby zareagowało na sygnał zmieniarki. Użytkownicy sugerują budowę prostego emulatora, który aktywuje AUX, lub zakup zmieniarki, co jest tańszą i bardziej niezawodną opcją. Wskazano również, że zwarcie przewodów nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, a użycie emulatora jest bardziej efektywne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA