logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 1.9 2000r. - Błąd 792 włącznik ciśnieniowy klimatyzacji -F129

maxior12345 23 Kwi 2013 22:17 13023 7
REKLAMA
  • #1 12232665
    maxior12345
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem z klimą, po nabiciu dwa lata temu było wszystko ok. W lutym tego roku włączałem klimę na auto i po pewnym czasie zaczął migać wyświetlacz. podłączyłem pod komputer i jest błąd '' 792 włącznik ciśnieniowy klimatyzacji -F129 brak osprzętu / nie związany ze sprzętem ,, Czy muszę wymienić ten włącznik czy tylko po dobiciu klimy problem zniknie? mechanik sprawdzał ciśnienie i powiedział że niby przy tym co tam jest powinno się załączyć, a się nie załącza, oczywiście on nie wiedział o tym błędzie bo sprawdzałem po wyjściu od niego. Co robić jekieś podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 12232695
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4161
    maxior12345 napisał:
    Co robić jekieś podpowiedzi.
    maxior12345 napisał:
    jest błąd '' 792 włącznik ciśnieniowy klimatyzacji -F129
    Czego oczekujesz?Że ktoś za Ciebie będzie sprawdzał?
  • REKLAMA
  • #3 12232727
    maxior12345
    Poziom 10  
    Nie sam sprawdzę, ale chodzi mi o to czy można dobić gaz i w razie czego jeśli nic to nie da wymienić ten włącznik bez utraty gazu bo wiadomo - koszty. Jeszcze może ktoś napisze gdzie ten włącznik się znajduje.
  • #4 12232829
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2343
    maxior12345 napisał:
    czy można dobić gaz

A skąd wiesz ile jego naprawdę jest w układzie? Prawidłowe ciśnienia NIE OZNACZAJĄ wcale, że czynnika chłodzącego w układzie jest wystarczająco... Układ będzie w ów czas działał, ale jego wydajność będzie pozostawiała wiele do życzenia..! Można "dobić", ale powinno się wymienić, tzn. odessać czynnik z układu i napełnić układ ponownie odpowiednią ilością czynnika (oleju w razie konieczności).

maxior12345 napisał:
    wymienić ten włącznik bez utraty gazu bo wiadomo - koszty.

Sam presostat można spokojnie wymienić, ponieważ pod spodem (pod nim w przewodzie/rurce) jest specjalnie dla takich przypadków zastosowany zawór, który po odkręceniu w/w czujnika działa jak wentylek w kole :D
    Jeszcze jakieś pytania?
  • REKLAMA
  • #5 12232848
    maxior12345
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi, nie mam więcej pytań.
  • REKLAMA
  • #6 12232852
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4161
    Ale wystarczającą ilość do załączenia sprężarki można sprawdzić miernikiem na presostacie.Zaczynając od początku
    zeimp napisał:
    powinno się wymienić, tzn. odessać czynnik z układu i napełnić układ ponownie odpowiednią ilością czynnika (oleju w razie konieczności).
    I wtedy dalsze poszukiwania usterki.
  • #7 12232877
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2343
    T5 napisał:
    Ale wystarczającą ilość do załączenia sprężarki można sprawdzić miernikiem na presostacie.Zaczynając od początku

Toż to opisałem już :D :
    zeimp napisał:
    Prawidłowe ciśnienia NIE OZNACZAJĄ wcale, że czynnika chłodzącego w układzie jest wystarczająco... Układ będzie w ów czas działał, ale jego wydajność będzie pozostawiała wiele do życzenia..!

T5 napisał:
    I wtedy dalsze poszukiwania usterki.

O ile zajdzie taka potrzeba, a jeśli zajdzie, to już odrębny temat :D Autorowi odpowiedziałem DOKŁADNIE na zadane przez niego pytania.
  • #8 13607981
    maxior12345
    Poziom 10  
    Witam ponownie, po wymianie gazu problem znikł. Rozwiązano

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klimatyzacją w Volkswagenie Sharan 1.9 z 2000 roku, gdzie po nabiciu układu dwa lata temu, pojawił się błąd 792 dotyczący włącznika ciśnieniowego klimatyzacji -F129. Po podłączeniu do komputera, mechanik stwierdził, że ciśnienie w układzie powinno być wystarczające do załączenia klimatyzacji, jednak nie działała ona prawidłowo. Użytkownik pytał, czy wymiana włącznika jest konieczna, czy wystarczy dobić gaz. Odpowiedzi sugerowały, że wymiana presostatu jest możliwa bez utraty czynnika chłodzącego, a także, że warto sprawdzić ciśnienie na presostacie. Po wymianie gazu problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA