logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w oznaczeniach transformatora na schemacie - jedna kreska vs dwie kreski

Tomex 03 Gru 2004 13:21 5755 8
REKLAMA
  • #1 1033065
    Tomex
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Niewiem czy dobry dzial wybrałem - wrazie czego proszę o przeniesienie

Ostatnio Pani na studiach malowała jakieś schematy na tablicy. Raz transformator dawała z 1 kreska a raz z dwoma. JAk sie jej zapytałem to nie była w stanie odpowiedziec jaka jest miedzy nimi rużnica. Może ktoś z was mi wytłumaczy.
    Jedno co jest wiadome, to że rdzeń jest stalowy bo kreska jest ciagła, a co dalej??
    Załączniki:
    • Różnice w oznaczeniach transformatora na schemacie - jedna kreska vs dwie kreski trafo_tomex2.jpg (10.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1034612
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Kreska oznacza trafo z rdzeniem , ilość kresek nieistotna. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 1034697
    Tomex
    Poziom 20  
    jakbym dał kresek 50 też by było nieistotne??
  • #5 1034761
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Twoja sprawa:)
  • REKLAMA
  • #6 1038638
    hak99
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    ja zawsze myślałem że chodzi o to
    Załączniki:
    • Różnice w oznaczeniach transformatora na schemacie - jedna kreska vs dwie kreski trafo.JPG (17.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Różnice w oznaczeniach transformatora na schemacie - jedna kreska vs dwie kreski trafo.JPG (17.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1039477
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Może trochę teorii książkowej rozszerzy wiedzę na ten temat.
    Magnetowód(rdzeń)
    • a)ferromagnetyczny _____________
      b)ferromagnetyczny ze sczczeliną powietrzną ______ _____
      c)magnetodielektryczny ------------------
      d)niemagnetyczny z podaniem jego rodzaju, np. z miedzi___________Cu

Symbol magnetowodu rysuje się tej samej długości co symbol uzwojenia.Grubość linii przedstawiającej symbol magnetowodu daje się zwykle tę samą co symbol uzwojenia.Spotyka się także grubość większą.Symbol magnetowodu w symbolach cewek indukcyjnych,dławików i transformatorów może być pomijany,gdy to nie powoduje niejasności.
    Symbol graficzny spotykany:
    Załączniki:
    • Różnice w oznaczeniach transformatora na schemacie - jedna kreska vs dwie kreski Magnetowody.jpg (2.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1040789
    Tomex
    Poziom 20  
    Co do rozumowania hak99, przyznam się że też myślałem o takiej zasadzie, ale poczekamy, może sie jakiś autorytet i stanowczo powie jak jest

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono, że oznaczenie transformatora na schemacie za pomocą jednej lub dwóch kresek nie ma istotnego znaczenia technicznego i nie jest ściśle znormalizowane. Kreska ciągła symbolizuje rdzeń stalowy (ferromagnetyczny), natomiast różna liczba kresek nie wpływa na funkcję transformatora. Przedstawiono także klasyfikację symboli magnetowodów: ferromagnetyczny, ferromagnetyczny ze szczeliną powietrzną, magnetodielektryczny oraz niemagnetyczny z podaniem materiału (np. miedź). Symbol rdzenia zwykle ma taką samą długość i grubość linii jak symbol uzwojenia, choć spotyka się różne warianty. Wskazano, że oznaczenia mogą się różnić w zależności od źródła i nie zawsze są jednoznaczne. Dodatkowo wspomniano o możliwych wariantach graficznych uzwojeń transformatorów na schematach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA