logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator w zasilaczu strasznie hałasuje. Jak to zlikwidować?

elektronik_tk 03 Gru 2004 19:39 11471 17
REKLAMA
  • #1 1034024
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    mam straszny problem. Wentylator w zasilaczu strtaszznie hałasuje i to nie jest jego normalna praca, bo słychać tak jakby może coś obcierało. Co moge poradzić, co może być tego przyczyną. Czasem jak sie stuknie to na chwile powraca do normalnej pracy, ale po chwili znowu sie zaczyna ten hałas. Raz przy wyłaczonym komputerze pokręciłem śmigłem wentylatora śrubokrętem i gdy włączyłęm komputer było ok przez cały czas. Jak znowu go później właczyłem to hałasował spowrotem. Co ja moge na to poradzić. Nie chciałbym rozkręcać zasilacza
  • REKLAMA
  • #2 1034039
    arek1
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Wymiana zasilacza lub wentylatora ale mususz go rozkręcić.Nie ma z tym zbyt duzo pracy pare sróbek i po kłopocie.
  • #3 1034047
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    no to sie domyślam, ale komp jest na gwarancji a xdo serwisu mi sie go taszczyć nie chce, ale to chyba jedyne wyjście. i chyba bede musiał tak zrobić, ale czy ktoś może podać przyczynę takiego zachowania wentylatora??
  • #4 1034063
    Vinicjusz
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    W/g mnie powodem było kiepskiej jakości łożyskowanie wiatraka i nie ma innej rady jak wymiana.
  • REKLAMA
  • #5 1034082
    Ireek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jak masz na gwarancji to zanies. Przyczyną może byc luz na łozyskach ewentualnie brak smarowania. Wystarczy rozebrać, przeczyścić i nasmarować zawsze pomaga ( jeżeli nie są to łożyska kulkowe tylko ślizgowe).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1034089
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2302
    Witam TRAMPEK
    Od strony zewnętrznej jest przyklejona do wentylatorka naklejka, spróbuj strzykawką udostępniń na łożyska-panewki deczko porządnego oleju do tego celu. Powinno Ci się to udać bez rozkręcania.
    A swoją drogą ciekawe, na gwarancji w wentylatorek już siada ?.
    Osobiście bym to reklamował, po co kombinowac.
    Pozdrawiam

PS.Formell - potwierdzam, mam w domciu 2 zabytki, ja siedzę teraz na 1, a małżonka klika na 2, w obu wentylatorki to klekotki, średnio raz w roku czyszczę zabytki i smaruję wentylatorki, również te na procku.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 1034101
    arek1
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Takie przypadki zdarzają sie w tanich zasilaczach (obudowach).Dobry zasilacz to wydatek minimum 150 zł.Czyli cena taniej obudowy.Smarownie czyszcenie nic nie da.Na krótki czas tak ale to sie będzie powtarzało.Najlepiej wymienić na dobry firmowy wentylator.Szkoda ze jest gwarancja to troche komplikuje sprawę
  • Pomocny post
    #8 1034254
    Formell
    Poziom 11  
    To normalne.Też miaolem taki problem nie raz.rozwiazanie jest ptoste.Jesli nie masz kasy na wentylator ,to go wyjmij z zasilki i jesli jes to wentylator slizgowy rozmontuj i nasamruj Tawotem grafitowym[najlepiej] lub [chyba] innym smarem.I po kłopocie.Jesli łożyskowy to tez możesz probowac od gory go tawotem i wogle wyczyscic :).Mi to nie raz pomogło i wentylatorek chodzi juz -4 lata 10 godz dziennie :) Cichutko jak mysz pod miatla,a to zwykly Made In Taiwan :)
  • #9 1034381
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Normalna sprawa. Jeśli się ma zasilacz marki "No name", to po jakimś czasie trzeba wymienić wiatrak, bo zaczyna hałasować. Sam to wielokrotnie robiłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 1034465
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3801
    Witam ! ... jak zwykle w takim przypadku wszyscy koledzy mają racje tyle że skoro kolega ma go na gwarancji to sami rozumiecie że nie będzie tego robił.
    Czasami przy odrobinie szczęścia może koledze pomogę ,
    a więc ...wystarczy na załączonym i głośno chodzącym wentylatorze popuszczając po lekku śruby mocujące wentylator tak z zmniejszyć naprężenia na nim występujące ( popuszczać i dokręcać po przekątnych ) że można uzyskać bardzo zadowalający wynik .
    Pozdrawiam i życzę szczęścia w tym przypadku .
  • #12 1034481
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    No kompa mam już roczek. I jednak chyba to zarekalmuje i nie będę kombinować. Dzięki wszystkim za rady. To już tak będzi ena przyszłość jak sie gwarancja skończy;)
  • #13 1034852
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    No to tak na przyszłość napisze bo pewnie gwarancja Ci się skończy kiedyś. Co jakiś czas najlepiej jest wyjąć wszystkie wentylatory, kolejno je rozbierać, czyścić i smarować oliwą maszynową. To przedłuży ich żywotność i wpłynie nieco na hałas! Twój możliwe że jest już zatarty i zależnie od serwisu albo Ci wymienią na nowy albo przesmarują ten i kiedyś znów zacznie brzęczeć.
  • #14 1356433
    ocmarek
    Poziom 11  
    Witam. Odpowiedź nie będzie szybka, bo od 4 grudnia minęło troche czasu. Właściwie mam pytanie. Co kręci takim małym silniczkiem wentylatora na prąd stały bez komutatora? Mój stary wentylatorek się zatrzymał niespodziewanie, może z brudu, ale nie z powodu zatarcia (zasilacz był bardzo gorący). Coś go trzymało w jednej pozycji. Ponieważ go rozebrałem, to wiem, że tam jest oczywiście układ cewek i płytka z układem elektonicznego przerzutnika na dwóch trazystorach. Tylko nie wiem co tym przerzutnikiem steruje. Jest to prawdopodobnie coś na trzech nóżkach, oznaczone 18705. To prawdopodobnie nawaliło i przerzutnik nie przerzuca. Może jakiś spec od wetylatorków mógłby coś podpowiedzieć, bo do starego się bardzo przywiązałem, a jest już w koszu. Nowy może sam naprawię. Kiedyś.
    Pozdro.
  • #15 1356512
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Cytat:
    ...Nowy może sam naprawię. Kiedyś...

A co tu naprawiać, skoro nowy kosztuje na allegro w granicach 10 zł. Chce Ci sie babrać??? Podejrzewam że część drożej Cię wyniesie, niż kupno nowego.
  • #16 1356931
    ocmarek
    Poziom 11  
    A wiedza, a ciekawość to już się nieliczy. Nowy kosztował w sklepie, bez kosztów wysyłki, dokładnie 13,40. Po prostu grosze. Ale dalej nie wiem co nawaliło. Dzięki za radę.
  • #17 1360693
    Anaakin2004
    Poziom 13  
    Równiez problemem halasu moze sluzyc kuż która zebrala sie w srogku ruchomych czesci wentylatora. Jedyne wyjsci to rozkrecanie i czyszczenie. Koniecznie jest jszcze smarowanie róchomych czesci wentylatora. Jednak mozesz jeszcze spróbowac odkuzaczem delikatnie poczyszczyc ze szczoteczką.
    W serwisie nie chcą brac bo leń czyscic. ;)
  • #18 1360731
    brylu1985
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    no ja tez mam wentylator w zasilaczu jest dobry ba zapewnia dobra wymiane powietrza i wzmachol sie tak nie grzeje :):) ale jak łupie

Podsumowanie tematu

✨ Wentylator w zasilaczu komputerowym może hałasować z powodu zużytych lub kiepskiej jakości łożysk, luzu na łożyskach, braku smarowania lub zabrudzeń. Hałas często objawia się jako tarcie lub klekotanie. Rozwiązaniem jest rozkręcenie zasilacza i wentylatora, oczyszczenie oraz nasmarowanie łożysk olejem maszynowym, smarem grafitowym lub specjalnym olejem do wentylatorów, co może tymczasowo zmniejszyć hałas. W przypadku łożysk kulkowych smarowanie jest mniej skuteczne. Jeśli zasilacz jest na gwarancji, zaleca się jego reklamację zamiast samodzielnej naprawy. W tanich zasilaczach wentylatory często są niskiej jakości i hałas powraca, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wymiana wentylatora na firmowy, dobrej jakości model. Czasem można też poprawić sytuację poprzez regulację naprężeń mocujących wentylator. Warto regularnie czyścić i smarować wentylatory, aby przedłużyć ich żywotność i zmniejszyć hałas. Nowe wentylatory kosztują zwykle około 10-15 zł, więc wymiana jest często bardziej opłacalna niż naprawa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA