logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciszyc wentylator a najlepiej go wymontowac??

kapok_84 17 Lut 2005 14:12 2019 14
REKLAMA
  • #1 1238142
    kapok_84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam mam Celerona 600Mhz i do tego 2 dyski twarde i bardzo głośny zasilacz 230W. Strasznie szumi tak że aż słychac go w drugim pokoju :( Czy można go jakoś skutecznie wyłączyć albo chociaż zwolnić tak żeby zasilacz się nie spalił. Nie chce stosować regulatorów obrotów tylko zmniejszyć obroty ;) Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1238149
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    jedna lub dwie diody w szereg z zasilaniem wentylatora w zasilaczu
  • REKLAMA
  • #4 1238272
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 581
    A może jednak regulator? ja mam podobny sprzęt i wrzuciłęm do regulacji obrotów wentylatorów kit AVT 478.

Pomyśl może lepiej zainwestowac 70zł i kupić zasilacz 350W z PFC (z wudowaną regulacją obrotów).

Wyłączenie wentylatora spowoduje przegrzanie i spalenie zaislacza. Możesz, jak podpowiadają koledzy wstawić np. diody szeregowo. Ale zauważ że w przypadku regulatora, prędkość będzie dostosowana do warunków pracy (jeżeli będziesz grał - będzie potrzebne więcej mocy, w więc więcej ciepła się wydzieli, niż gdy będziesz słuchał muzyki...)
  • #5 1238311
    kapok_84
    Poziom 13  
    Oki to widze ze najlepiej bedzie kupic nowy komputer ;) ale teraz poważnie te diody w szereg to co dadzą zmniejszą jedynie na każdej po 0,6V?? Regulatora nie ma sensu robić ja nie chce w to inwestować bo szkoda kasy w takiego złoma. Także pomysł z diodami mi się podoba. Myslalem o rezystorku ale on sie bedzie troche grzał i sam wiem ze nie jest to najlepsze rozwiąznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1238390
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kapok, zrób najprostszą rzecz na świecie, zanim zaczniesz kombinować. Wyjmij zasilacz, otwórz go wymontuj wentylator, odsłoń oś wentylatora (naklejka+gumka) i NAOLIW go. To nic nie kosztuje, trwa krótko, a może Ci pomóc.
  • #8 1238494
    kapok_84
    Poziom 13  
    dzięki wszytskim za pomoc a szczegolnie jankolo. Poprboje z oliwką i chcialbym zeby mi jeszcze ktos napisal na temat tych diod czy rzecziwyscie jena dioda to spadek 0,6V
  • #9 1238552
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    1 . Diody 0,6 - tak.
    2 . Oliwienie wentyla - najpierw kropelka wd40 -rozpuści stary smar który zgęstniał, potem kropelka oleju maszynowego
    3 . Wykręć wentyl, wytnij kratki w obudowie za nim tak żeby powstał duży otwór a sam wentyl przykręć przez podkładki gumowe (mogą być z dętki)
  • REKLAMA
  • #11 1239207
    Skłodi
    Poziom 13  
    A ja bym wyciagnal ten wiatrak i dał w jego miejsce Arctic Coolinga TC i juz. Wiatrak ten posiada termistor, a kosztuje 15 zł i jest to prosta wymiana dla laika.
    Od Arctica trzeba co prawda uciąć przewód żółty (informacja o obrotach), lub wtyczkę podpiąć do plyty głównej.
    Zaś dwa pozostałe połączyć po kolorach w zasilaczu.
  • #12 1239256
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Sklodi, jak już tak, to weź Noiseblocker UltraSilentFan S1, który ma wydajność 23-38m3/h przy obrotach 1000-1500 obr/min, ale generue tylko 9-11dB/A. Niestety kosztuje ok 70 zł. Ale jest suuuuper.
  • #13 1239278
    kapok_84
    Poziom 13  
    Sluchajcie nie mam zamiaru wydac wiecej kasy na to jak 2 zl myslalem ze da sie to zrobic jakos normalnie np. diody, oliwka itd. nie bede stosowal regulatorow ani wymienial wiatraka do takiego zloma jakim jest cel 600 :)
  • #14 1239317
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kapok, masz absolutną rację, ja odpowiadałem tylko Sklodiemu.
  • Pomocny post
    #15 1239366
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    A te wentylatorki ac to fajna rzecz wymienilem juz prawie wszystkim swoim znajomych w kompach na allegro mozna je kupic po 7-8 zyli i roznica nawet miedzy nowym w miare cichym wentylem jest kolosalna, jak by wziac wiecej mozna jeszcze zarobic na wymianie u ludzi . :D
    A jelsi nie chcesz wymieniac to owszem wd40 poznije kilka kraopelek oliwki a najlepiej smar teflonowy (ale drozyzna) i wiatraj pociagnie jeszcze jakis czas, problem w tym tylko ze czesto zaczyna sie tluc nie tylko z powodu samego zabrudzenia czy niedosmarownai tlyko wyrobienia sie lozysk (bo zwykle sa slizgowe nie kulki)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu głośnego wentylatora w zasilaczu 230W do komputera z procesorem Celeron 600MHz i dwoma dyskami twardymi. Propozycje rozwiązań obejmują: zastosowanie diod szeregowo zasilających wentylator w celu obniżenia napięcia i zmniejszenia prędkości obrotowej (spadek napięcia na diodzie około 0,6V), co jest prostym i tanim sposobem; unikanie regulatorów obrotów ze względu na koszty i złożoność; smarowanie osi wentylatora (np. WD-40 i olej maszynowy lub smar teflonowy) w celu zmniejszenia hałasu i poprawy pracy; mechaniczne modyfikacje obudowy zasilacza, takie jak wycięcie kratek i montaż wentylatora na gumowych podkładkach w celu redukcji drgań. Wskazano, że całkowite wyłączenie wentylatora grozi przegrzaniem i uszkodzeniem zasilacza. Alternatywnie, zaproponowano wymianę wentylatora na modele z termistorem, np. Arctic Cooling TC (ok. 15 zł) lub cichszy Noiseblocker UltraSilentFan S1 (ok. 70 zł), jednak autor dyskusji nie chce inwestować w droższe rozwiązania. Podkreślono, że diody krzemowe mają spadek napięcia około 0,6V, a rezystory mogą się niekorzystnie nagrzewać. Ogólnie rekomendowane są proste, tanie metody zmniejszenia hałasu wentylatora bez ingerencji w elektronikę zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA