logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 640 nie drukuje. Puste kartridże. Czy powinna przepuścić kartkę?

Szefciu 03 Gru 2004 19:54 1476 8
REKLAMA
  • #1 1034074
    Szefciu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Szukałem na forum ale jakoś znaleźć nie potrafiłem. Dostałem drukarke HP640c z pustymi kartridżami. Mam pytanie; czy w takim stanie drukarka powinna przepuścic kartke próbując drukowac czy nie? W tej chwili po poleceniu "drukuj" wciąga kartkę, zatrzymuje się i zaczyna mrugac pomarańczowa dioda. Tak samo dzieje sie przy próbie wydrukowania strony testowej. W manualu nic na ten temat nie pisze. Wolałbym nie wydawać pieniędzy na nowy tusz, żeby się przekonac, że drukarka jest uszkodzona. Mam informacje że drukarka była sprawna do samego końca, lae prawei rok przestała nieużywana. Złącza pojemników z tuszem przemyłem. Będe wdzięczny za wszelka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1034103
    PiotrPK
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Stawiałbym jednak na tusze, jak długo stały puste to mogły paść. (Pożycz od znajomego to sprawdzisz bez kupowania). Czyszczenie też nie zaszkodzi - dużo o tym było na forum (szukaj o 600, 690 i innych - podobne w budowie i czyszczeniu).
  • #3 1034160
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Zasadniczo u mnie tak się zachowywała gdy nie miałem włożonego pojemnika z kolorowym tuszem.
    Pojemnik mógł być pusty ale musiał być.
    Ja bym ci jednak proponował sprawdzić czy karetka swobodnie jeździ i ewentualnie nasmarować.
  • REKLAMA
  • #4 1034503
    Szefciu
    Poziom 13  
    Drukarka zachowuje sie normalnie przynajmniej tak wyglada. Karetka z tuszami porusza sie swobodnie, pobiera kartke tylko nie rusza drukowanie. Tusze są puste oba, ale zamontowane do karetki. Styki oczyszczone. Zastanawia mnie tylko czy jest normalnym objawem pustych tuszy pobranie kartki i zatrzymanie drukowania. Karetka ustawia sie przy krawędzi papieru i zaczyn apulsować pomarańczowa dioda.
    Niestety tuszu nie mem od kogo pozyczyć.
  • REKLAMA
  • #5 1034784
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Te modele HP mozna uruchomić na pustych głowicach - najwyzej wydruk bedzie "biały" - czyli niewidoczny. W Twoim przypadku podejrzewam uszkodzenie ktorejs z glowic, ewentualnie problemy z czujnikiem papieru lub klapki. Jedynym rozsadnym wyjsciem jest podmiana glowic na sprawne i wykonania testow. Napisz czy ta sytuacja ma miejsce podczas wydruku spod systemu czy rowniez SelfTest nie dziala.
  • REKLAMA
  • #6 1035256
    Szefciu
    Poziom 13  
    W żadnym przypadku nie zdarzyło sie, żeby wydrukowała czystą kartkę. Pobiera ja jak do drukowania i zatrzymuje sie. Próbowałem włączyć czyszczenie głowic ale to też nie ruszyło. Praktycznie przy każdej próbie uruchomienia jakiejś funkcji zaczyna migać zółta dioda. Jedyne co odpala to wysuwanie kartki po anulowaniu wszystkich zadań. Po jakims czasie dioda przestaje migac i można ja wysunąć z drukarki ( guzikiem).
  • #7 1035292
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    jak dla mnie to mogą być uszkodzone pojemniki z tuszem proponowałbym ci sprawdzić je u jakiegoś znajomego. jeżeli takiego masz - swego czasu by to dość popularny model
  • #8 1037375
    DALII
    Poziom 11  
    miałam ten sam problem. winne były pojemniki i sterownik- orginalny był ale powodował rożne dziwne błędy.Pojemniki możesz sprawdzić w punkcie regeneracji tam zresztą mogą ci je uzupełnić ,mnie np pożyczyli puste.
  • #9 1038721
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    dokładnie ten objaw opisany jest w Faq Drukarki.. temat zamykam bo widze że służy nabijaniu postów. Przesówam też go z działu: " Drukarki, kserokopiarki i plotery" do działu dla początkujących

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP 640c z pustymi kartridżami pobiera kartkę, zatrzymuje się i sygnalizuje błąd migającą pomarańczową diodą, nie rozpoczynając drukowania. Wymiana tuszu nie jest pewna bez potwierdzenia, czy problem leży w tuszach, głowicach drukujących lub czujnikach papieru. Modele HP 640 mogą teoretycznie drukować na pustych głowicach, choć wydruk będzie niewidoczny. Zaleca się sprawdzenie swobodnego ruchu karetki, czyszczenie styków i ewentualne nasmarowanie mechanizmu. Uszkodzenie głowic lub czujników jest prawdopodobne, jeśli drukarka nie wykonuje testu samodzielnego. Można też zweryfikować pojemniki z tuszem u znajomego lub w punkcie regeneracji, gdzie często udostępniają puste kartridże do testów. Próby czyszczenia głowic nie przyniosły efektu, a dioda sygnalizuje błąd przy każdej próbie drukowania lub czyszczenia. Problem jest znany i opisany w FAQ dotyczących drukarek HP 600/640.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA