logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik on/off na jednym przyciusku monostabilnym

czupa58 19 Paź 2011 08:02 7719 6
REKLAMA
  • #1 10042345
    czupa58
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam od niedawna próbuje zrozumieć budowę i zasadę działania układu który by zmieniał swój stan po wciśnięciu przycisku.

Chciał bym żeby pracował w instalacji 3V i uruchamiał diodę zasilana około 4-5V

znalazłem coś takiego

i bardzo głupie pytanie gdzie jest out ? a gdzie podłączyć zasilanie

Jestem powiedzmy początkującym elektronikiem i cały czas staram się gromadzić swoją wiedzę, dlatego proszę o wyrozumiałość. :)
  • REKLAMA
  • #2 10042355
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Wyjście masz na zaciskach JP1-JP2. Swoją drogą, jak chcesz podnieść napięcie z 3V na 4-5V?
  • REKLAMA
  • #3 10042799
    czupa58
    Poziom 15  
    gilus1 napisał:
    Wyjście masz na zaciskach JP1-JP2. Swoją drogą, jak chcesz podnieść napięcie z 3V na 4-5V?

a gdzie podłączyć zasilanie?

a jeśli chodzi o podnoszenie zasilania chciałem zrobić coś takiego że układ ze zdjęcia podaje napięcie na gate mosfeta a on uruchamia mi diody ( S mosfeta połaczone z zasilaniem 4-5V, a D do diody)

miało by to sens? czy źle kombinuje?
  • REKLAMA
  • #4 10042907
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    czupa58 napisał:
    Witam od niedawna próbuje zrozumieć budowę i zasadę działania układu który by zmieniał swój stan po wciśnięciu przycisku.

Po co te kombinacje? Jak bistabilny (= mający dwa stabilne położenia) to przycisk w obwód diody i gotowe.
    Chyba że przycisk monostabilny - to popraw temat.

czupa58 napisał:
    a gdzie podłączyć zasilanie?

A waść coś poczytałeś o układach serii 4000?
    Bo coś mi się zdaje że nie, a lenistwo nie popłaca.

czupa58 napisał:
    a jeśli chodzi o podnoszenie zasilania chciałem zrobić coś takiego że układ ze zdjęcia podaje napięcie na gate mosfeta a on uruchamia mi diody ( S mosfeta połaczone z zasilaniem 4-5V, a D do diody)

A nie lepszy byłby dla tak małych napięć chyba lepszy byłby klucz na tranzystorze NPN?

czupa58 napisał:
    miało by to sens? czy źle kombinuje?

To tylko spytam skąd ci się wzięło 3V dla zasilania tej logiki jeśl dysponujesz napięciem 4-5V...
  • REKLAMA
  • #5 10042980
    czupa58
    Poziom 15  
    No i wszystko chyba już jasne :) poczytałem trochę o układach serii 4000.

A co do zasilania miały by być dwa źródła zasilanie logiki 3V, a 4-5 przez tranzystor NPN do Diody.

• #7 10043121
    czupa58
    Poziom 15  
    Brakuje rezystora:)

ale teraz chyba udało mi się znaleść rozwiązanie problemu zbudowane na układzie 4049

nie pomyślałem, ze cały układ mogę podłączyć od razu do 5V bez kombinacji z Tranzystorem NPN sterujacym diodą (układ logiki i dioda zasilane 5V) Mylę się?

I czy do tego mogę wykorzystać układ 74HCT14D akurat taki znalazłem :)

Link

Układ zmątowany na układzie 4049 i działa poprawnie temat do zamknięcia :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał rozwiązania do stworzenia układu, który zmienia stan po wciśnięciu przycisku monostabilnego, zasilanego napięciem 3V, aby uruchomić diodę zasilaną 4-5V. Otrzymał wskazówki dotyczące podłączenia zasilania oraz wyjścia w układzie, a także sugestie dotyczące użycia tranzystora NPN do sterowania diodą. Po dalszym badaniu użytkownik zdecydował się na zastosowanie układu 4049, który działa poprawnie przy zasilaniu 5V, eliminując potrzebę dodatkowego tranzystora. Użytkownik rozważał również użycie układu 74HCT14D.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA