logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM nie czyta płyt CD-RW - co zrobić?

Pwl 01 Wrz 2003 22:42 1673 8
REKLAMA
  • #1 313656
    Pwl
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witajcie !!! :)

Mam problem z CD-ROMem
    Chodzi o to że jakiś czas temu przestał mi czytać płyty CD-RW i jest to wkurzające bo jednak troche archiwum mam właśnie na RW.

Czyszczenie lasera nic nie daje. Co ja mam teraz zrobić? Pomuszcie
  • REKLAMA
  • #2 313677
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    napisz coś więcej na temat modelu, długości użytkowania itp.
    wyczyściłeś czy Tobie wydaje się że wyczyściłeś, coś regulowałeś??
    spóbuj podkręcić laser pr obok niego, ale uważaj bo możesz się zdziwić jak w ogóle przestanie czytać ;)
  • #3 314372
    Pwl
    Poziom 10  
    Witaj !!! :)
    Dzięki za odpowiedz.

No więc model jest następujący " TOSHIBA XM-6702B " ver. no. 001 i ROM Ver. 1007 .
    No a czas użytkowania nie ukrywam jest długi około półtorej roku a rok produkcji jest z kwietnia 2000 roku.

Co do czyszczenia to tak jestem pewny na 100% że jest czysty bo przez okres 6 miesięcy czyściłem go co najmniej z 4 razy bo wciąż mi to nie daje spokoju dlaczego nie działa. A CD-R czyta bez problemu.

No może i trzeba wyregulować. No tylko że nigdy wcześniej nie regulowałem. :)

Jak byś podał małe wskazówki będe wdzięczny.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 316236
    Arcadius
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Jeżeli niepomoze regulacja to na własne ryzyko mozesz jeszcze spróbować przeprogramowac BIOS urządzenia (dostępny na stronie producenta)
  • #5 316442
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Czym czysciles ten laser ? Lasery w takich sprzetach sa bardzo czułe. Sprubuj jeszcze raz rozebrac i zoabczyc czy laser wogule prubkuje. Na otwartej nagrywarce (zdjeta obudowa) podlacz do komputera i zoabcz czy jak odtworzysz tacke i zamkniesz czy soczewka lasera leciutko podniesie sie do gury jesli tak to leser jest brudny albo przepalony a jesli nie to laser do wymiany. Sprawdz tez czy jak czysciles to nie zrobiles jakies rysy na soczewce lasera (uzyj szkla powiekszajacego).

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #6 316456
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    golota napisał:
    Na otwartej nagrywarce (zdjeta obudowa) podlacz do komputera i zoabcz czy jak odtworzysz tacke i zamkniesz czy soczewka lasera leciutko podniesie sie do gury jesli tak to leser jest brudny albo przepalony a jesli nie to laser do wymiany. .

Pozdrowionka

zawsze wydawało mi się że jest jeden laser więc jak spalony może obsługiwać CD a nie obsługiwać CDRW??

Jak upierasz się że dobrze wyczyściłeś spróbuj znaleźć przy laserze malutki potencjometr. Potem LEKKO przekręć i obserwuj zmiany.

Co do Biosu to chyba w czasie eksploatacji nie wyparował, więc zmiana biosa raczej nie pomoże
  • REKLAMA
  • #7 316586
    jurekw
    Poziom 11  
    A może to inny problem? Może nagrywałeś te CD-RW pakietowo i coś się stało z aplikacją do odczytu takich CD? Napisz czego używasz do wypalania i w jakim systemie je wypalałeś (UDF, Mt.Rainier?).
  • #8 316688
    tygrys5232
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Według mnie jest to wina słabego laserka w odt. i nic nie da jego czyszczenie czy regulacja (jeśli to nie wina płytki cdr/w) - najprościej sprawdzić na kilku płytach cdr/w (spotkałem podobny problem - z nagrywarką tj. nagrywała ale nie na wszystkich płytkach)
  • #9 316890
    Pwl
    Poziom 10  
    Witajcie.

Co moge dodać. No jeżeli chodzi o system nagrywania to raczej to nie to. Bo płytki nagrywane były u rużnych osób na różnych sprzentach a pozatym z jednej płytki CDRW korzystałem cały czas i działała. Dopiero po jakimś czasie raz działała a raz nie. Zależało to od humorku jego. Raz pomogło przeinstalowanie windowsa i cdromek czytał ją dalej. Moim zdaniem to jednak cos z laserem jest nie tak.

Sprubuje coś poregulować. No zobaczymy morze się uda :)

Dzięki wielkie za pomoc Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu CD-ROM model TOSHIBA XM-6702B (ver. 001, ROM Ver. 1007), który przestał odczytywać płyty CD-RW, podczas gdy płyty CD-R są czytane bez problemu. Użytkownik potwierdził wielokrotne czyszczenie lasera, które nie przyniosło efektu. Dyskusja sugeruje, że przyczyną może być zużycie lub uszkodzenie lasera, który jest czułym elementem i może wymagać regulacji potencjometrem znajdującym się przy laserze. Zalecane jest ostrożne podkręcenie lasera, obserwacja działania soczewki po otwarciu tacki oraz sprawdzenie, czy nie ma zarysowań na soczewce. Wskazano również możliwość przeprogramowania BIOS-u napędu, choć jest to mniej prawdopodobne. Poruszono też kwestię oprogramowania do nagrywania płyt i systemu plików (UDF, Mt.Rainier), jednak użytkownik wykluczył problem z nagrywaniem, gdyż płyty były nagrywane na różnych urządzeniach i systemach, a problem pojawia się sporadycznie i czasowo ustępuje po reinstalacji systemu. Podsumowując, najprawdopodobniejszą przyczyną jest osłabienie lub uszkodzenie lasera odpowiedzialnego za odczyt płyt CD-RW, co może wymagać jego regulacji lub wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA