logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewacz wody - Biawar OW-E30 - Gotująca się woda, para z kranów!

skopek01 19 Paź 2011 19:27 11794 3
REKLAMA
  • #1 10044286
    skopek01
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Proszę o pomoc w diagnozie usterki ogrzewacza wody BIAWAR OW-E30.

Po przeprowadzce do nowego mieszkania okazało się, że mam poważny problem z ogrzewaczem. Po włączeniu do prądu ogrzewacz grzeje wodę non-stop, nie wyłącza się. Dochodzi do sytuacji kiedy woda się gotuje, z kranów strzela para i brunatna woda. Jedynym wyjściem teraz jest włączanie bojlera na 1,5h i wyłączanie co na dłuższą metę jest męczące.

Załączam zdjęcie "wnętrzności". Widzę, że nieźle tu było mieszane, ale nie wiem co do czego.

Proszę o pomoc co powinienem dokupić, co wymienić.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 10044325
    nighthawk89
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Czeka cię wymiana termostatu który i tak jest odpięty ale możesz sprobować brązowy przewód ten który idzie do grzałki wpiąć z tyłu w termostat a ten wystający brazowy przewód podpiąć pod grzałke i oczywiście wszystkie kable uziemienia razem łacznie z tym zielonozółtym owiniętym wokół przewodu zasilania. a to "coś" co nie jest podłączone to zabezpieczenie przed tym aby woda ci się nie zagotowała i podejrzewam, że ktoś to juz wcześniej ominąl bo nie działało i to oryginalnie powinno być wpięte pomiędzy niebieski przewod zasilania a grzałke. Więc wymień i termostat i zabezpieczenie żeby nawet w przypadku awarii termostatu woda ci sie nie zagotowała bo to bardzo nie bezpieczne.
    Załączniki:
    • jak podłaczyć.jpg (858.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 10044560
    skopek01
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    nighthawk89 napisał:
    Czeka cię wymiana termostatu który i tak jest odpięty ale możesz sprobować brązowy przewód ten który idzie do grzałki wpiąć z tyłu w termostat a ten wystający brazowy przewód podpiąć pod grzałke i oczywiście wszystkie kable uziemienia razem łacznie z tym zielonozółtym owiniętym wokół przewodu zasilania. a to "coś" co nie jest podłączone to zabezpieczenie przed tym aby woda ci się nie zagotowała i podejrzewam, że ktoś to juz wcześniej ominąl bo nie działało i to oryginalnie powinno być wpięte pomiędzy niebieski przewod zasilania a grzałke. Więc wymień i termostat i zabezpieczenie żeby nawet w przypadku awarii termostatu woda ci sie nie zagotowała bo to bardzo nie bezpieczne.

Ok podłączyłem termostat, działa, widzę, że ściemnia się światło jak go włączam. Teraz poczekam jakąś godzinkę i mam temp. minimum i zobaczę czy wyłącza automatycznie grzanie.

Zabezpieczenia narazie nie podłączyłem bo mam tam 4 wejścia i nie wiem, które wybrać.

Zobaczymy co będzie dalej, ale proszę Cię nighthawk89 o obserwowanie posta.

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #4 10044712
    nighthawk89
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Na odległość ci nie powiem jak podłaczyć ten bezpiecznik termiczny bo nie wiem które wyprowadzenia są zwierane. ale wkręć tam coś takiego:
    http://www.www.aksotronik.com.pl/index.php?mod=przedmiot&id=13324
    i podłacz tak jak mówiłem Pamiętaj że to musi być
    powiedzmy że zrobisz termostat wyjdziesz z domu on ci sie zapiecze i.....
REKLAMA