logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie włącza się, brak sygnału - możliwa awaria płyty głównej?

wormss 19 Paź 2011 21:32 9978 21
REKLAMA
  • #1 10044964
    wormss
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    mam problem z komputerem. A mianowicie, komputer włącza się i na tym kończy się jego praca. Monitor pokazuje "No signal", nie ma także pojedynczego pisknięcia POST. Kręci się jedynie wiatrak na procesorze i zasilaczu (na grafice jest sam radiator). I może chodzić tak w nieskończoność.
    Sprawdziłem wszystkie części po kolei i wszystko jest sprawne. Podpinałem inny monitor, inny zasilacz, inną kartę graficzną, inną obudowę nawet bo na starej czasem się włączał a czasem nie. Nic to nie zmieniło. Jedyne czego nie sprawdziłem to płyty głównej, ramów i procesora, gdyż nie mam jak.
    Próbowałem wyciągać i wkładać baterię na płycie głównej, ale nic to nie dało.
    Dodam, że komputer był nieużywany jakieś 2 tygodnie. Przedtem działał, teraz nagle nie chce. Ale już wcześniej zdarzało mu się, że miał czarny ekran i nie startował, ale wtedy po resecie za którymś tam razem zawsze startował.
    Jak wyciągnę kartę grafiki albo ram to wtedy piszczy i się od razu wyłącza.

Jest może jakiś sposób na poradzenie sobie z tym problemem ? Czy zostaje mi tylko serwis ?

Płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3L
    Procesor Intel Core 2 Duo E8200
    Karta grafiki Radeon HD 2600XT
    2GB RAM Kingston
  • REKLAMA
  • #2 10044997
    MESSIAH :)
    Poziom 14  
    WINNI:
    RAM ALBO GRAFIKA

Zadanie:
    a)Włożyć same RAMy bez grafiki i włączyć komputer
    b)Włożyć samą grafikę bez RAMu i włączyć komputer

Wtedy będzie tylko jeden winny i skupić się na nim.
  • REKLAMA
  • #4 10045061
    wormss
    Poziom 10  
    MESSIAH :) napisał:
    WINNI:
    RAM ALBO GRAFIKA

Zadanie:

Grafika sprawna. Podłączyłem ją do swojego drugiego komputera i działa bez zarzutu.
    Jak włączę komputer bez ramu/grafiki to piszczy szybko około 8 razy i się wyłącza.

Dj Haker napisał:
    Podaj markę i moc zasilacza.
    Zasilanie prawidłowo podłączone ?

Modecom 400W, ale podpiąłem OCZ 750W i to samo.
    Zasilanie na 100% prawidłowo podłączone. Z resztą wcześniej działało.
  • #5 10045929
    KristoF82
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    W jakim stanie jest chłodzenie procesora? Nie zasyfione? Sprawdź czy dobrze zapięty radiator, może nie dolega idealnie do procesora i proc sie przegrzewa.
    Jak resetowałeś biosa tylko przez wyjęcie baterii to spróbuj jeszcze zworką.
    Podkręcałeś procesor? Na jakich ustawieniach działał ostatnio?
  • #6 10045978
    wormss
    Poziom 10  
    Chłodzenie wygląda na sprawne, jest czyste, nowa pasta Arctic Silver 5.
    Nie bardzo rozumiem tego czyszczenia biosu zworką, ale przy odłączonym zasilaniu włożyłem na chwilę zworkę (ze starego dysku ide) w CLR_CMOS, wyjąłem, włączyłem i nic.
    Procesor był podkręcany, ale to dawno temu. Ostatnio działał na domyślnym taktowaniu.
  • #7 10046000
    KristoF82
    Poziom 21  
    Reset zworką po to, bo z mojego doświadczenia wynika, że nie zawsze to wystarcza. Miałem jakąś płytę pod P4 gdzie aby zresetować bios trzeba było zewrzeć zworkę i dodatkowo wyjąć baterie na ponad 30s bo inaczej nic to nie dawało - płyta była sprawna tylko po zmianie procesora nie mogła ruszyć.

Skombinuj gdzieś karte graficzną na pci i zobacz czy bedzie obraz. Może pci-e jest uszkodzone. Albo pożycz czytnik kodów post jak masz gdzie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 10046042
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10046081
    MESSIAH :)
    Poziom 14  
    wormss napisał:
    MESSIAH :) napisał:
    WINNI:
    RAM ALBO GRAFIKA

Zadanie:

Grafika sprawna. Podłączyłem ją do swojego drugiego komputera i działa bez zarzutu.
    Jak włączę komputer bez ramu/grafiki to piszczy szybko około 8 razy i się wyłącza.

Dj Haker napisał:
    Podaj markę i moc zasilacza.
    Zasilanie prawidłowo podłączone ?

Modecom 400W, ale podpiąłem OCZ 750W i to samo.
    Zasilanie na 100% prawidłowo podłączone. Z resztą wcześniej działało.

Mówić do kogoś jak do ściany

włóż grafikę i powiedz ile razy będzie piszczał bo 8 to piszczy że nie ma grafiki
  • #12 10046089
    wormss
    Poziom 10  
    Przecież pisałem, że bez grafiki teraz wcale nie piszczy.
    Z grafiką też nie piszczy.
    Jak wyciągnę ramy to piszczy parę razy za szybko, żeby policzyć, a następnie się wyłącza.
  • #13 10046121
    KristoF82
    Poziom 21  
    Ten czytnik kodów co podałeś linka może być.
    Wyczyść slot PCI-E. Dociśnij kartę.
    Jak masz drugi komputer to weź kartę z niego i zobacz co wtedy sie bedzie działo.
    Po zmianie proca resetowałeś biosa?
  • #14 10046265
    wormss
    Poziom 10  
    Spróbowałem pobawić się kościami i o dziwo przyniosło to zmiany.
    Na 1 kości ramu jest ciągle czarny ekran, nic się nie dzieje.
    A na 2 kości czasem się włączy i chodzi. Ale po kilku minutach sam się wyłączy, a po ponownym włączeniu zaczyna piszczeć i tyle. Jak się pobawiłem znowu przekładaniem ramu to ponownie, włączył się. Po wyłączeniu znowu piszczy. Jednak zaobserwowałem, że po włączeniu systemu, wiatrak na procesorze przestaje się kręcić i stoi w miejscu.

A tutaj dołączam filmik z tym "piszczeniem":
    http://www.speedyshare.com/files/30835413/VID_20111020_120540.3gp
  • #15 10046307
    KristoF82
    Poziom 21  
    Wyjmij kartę i pamięć. Uruchom, ma się wiatrak kręcić i pipczeć że brak pamięci.
    Włóż pamięć w pierwszy slot od procesora. Uruchom, ma się wiatrak kręcić i pipczeć że brak karty graficznej.
    Włóż kartę gaficzną. Uruchom.
    Opisz efekty dokładnie po kolei. Najlepiej nagraj filmik tak samo jak poprzednio.
  • #16 10046342
    wormss
    Poziom 10  
    Po włączeniu komputera do BIOSU i wyłączenia go, przy ponownym rozruchu znowu piszczy. Jak się go zostawi na 5-10 minut to już normalnie się włączy.

A z kolei w BIOSie też za ciekawie nie jest:
    Komputer nie włącza się, brak sygnału - możliwa awaria płyty głównej? Komputer nie włącza się, brak sygnału - możliwa awaria płyty głównej? Komputer nie włącza się, brak sygnału - możliwa awaria płyty głównej?
    @U.P.
    Zaraz spróbuję i nakręcę wszystko.
  • #17 10046384
    KristoF82
    Poziom 21  
    Najpierw włącz w biosie ustawienia default.
    Jak bedzie to samo po restarcie to:

System voltage control miałeś ustawione na Manual.
    Daj na auto
    Ustaw manualnie vcore na powiedzmy 0,9V
    Wyłącz Robust graphic Booster
  • #18 10046460
    wormss
    Poziom 10  
    KristoF82 napisał:
    Najpierw włącz w biosie ustawienia default.
    Jak bedzie to samo po restarcie to:

System voltage control miałeś ustawione na Manual.
    Daj na auto
    Ustaw manualnie vcore na powiedzmy 0,9V
    Wyłącz Robust graphic Booster

Fail-Save defaults ? Dawałem już.
    Dałem auto, później ustawiłem vcore na 0.9V i nic.
    Robust Graphic Booster jest na Auto, bo można jeszcze wybrać tylko Fast albo Turbo.
  • #19 10046472
    KristoF82
    Poziom 21  
    Weź gafike z drugiego komputera i zobacz wtedy co się dzieje w biosie.

Dziś już niestety więcej nie pomogę bo czasu brak, jutro rano zobaczymy więcej chyba że ktoś inny pomoże.
  • #20 10050401
    Thakma
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Moim zdaniem będzie coś z mostkiem. Tym pod PCI-e. Jeżeli się grzał nadmiernie, to mógł się odkleić - odlutować od płyty. A komputer stojąc długo nieużywany ochłodził się na tyle, że naprężenia między mostkiem a płytą po prostu nie dały rady no i gdzieś pod nim mógł się zrobić zimny lut. Po sprawdzeniu tylu różnych rzeczy poleciłbym położyć go na boku i przed włączeniem docisnąć kciukiem ów mostek do płyty głównej (oczywiście w ramach rozsądku). Jeżeli wstanie - to wszystko wyjaśni, prawie wszystko.
  • #21 10053766
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    To całkiem możliwe, te płyty stosunkowo często idą pod grzałkę. Ostatnio poprawiałem luty pod slotem Pcie i płyta ożyła co mnie lekko zdziwiło
  • #22 10066956
    wormss
    Poziom 10  
    Ostatnio doszedłem do wniosku, że RAM jest spalony i do niczego się już nie nadaje. Wykręciłem wszystkie śrubki, włożyłem inny RAM i zaczęło chodzić. Chodziło kilka dni i znowu przestało. Teraz włącza się i nic się nie dzieje. 0 obrazu, 0 piszczenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z komputerem, który nie włącza się, a monitor wyświetla komunikat "No signal". Po sprawdzeniu różnych komponentów, takich jak zasilacz, karta graficzna i obudowa, problem nadal występuje. Użytkownik nie sprawdził płyty głównej, pamięci RAM i procesora. W trakcie dyskusji zasugerowano różne metody diagnostyczne, w tym testowanie pamięci RAM i karty graficznej, resetowanie BIOS-u oraz sprawdzanie kondensatorów na płycie głównej. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że pamięć RAM mogła być uszkodzona, a po wymianie na nową komputer działał przez kilka dni, po czym problem powrócił. Istnieje podejrzenie, że problem może leżeć w mostku pod PCI-e.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA