logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora

zbyszek100 22 Kwi 2014 10:58 4971 49
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co powoduje, że komputer włącza się, ale monitor nie pokazuje obrazu, a klawiatura się nie świeci?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzona płyta główna, ewentualnie procesor, bo po wymianie zasilacza i sprawdzeniu monitora, RAM-u oraz karty graficznej wątek zawęził się właśnie do tych elementów [#14863303] [#15297474] Jeśli głośniczek systemowy milczy nawet bez modułów RAM, to nie wygląda to na problem z kartą czy pamięcią, tylko na płytę/CPU [#15291133] Najlepiej uruchomić zestaw poza obudową w minimalnej konfiguracji: płyta, procesor z chłodzeniem, jedna kość RAM, zasilacz i głośniczek, a start wykonać zwarciem pinów POWER SW [#14865562] [#15289674] Warto też obejrzeć gniazdo procesora pod kątem wygiętych pinów i, jeśli jest możliwość, podmienić procesor [#14890886] [#14865517] Autor ostatecznie potwierdził, że winna była płyta główna [#15297474]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13531998
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Witam, mam problem z z komputerem, otóż nagle, bo ciągle działał bez problemów do ostatniego dnia. Komputer włącza się, ale nie reaguje monitor, klawiatura też się nawet nie świeci. Normalnie działa napęd CD, wysuwa się, laser z myszki. Odkręciłem go, ale nie był zawalony kurzem. Co może być tego powodem?

płyta główna: gigabyte 945gcm-s2l
    procesor: intel pentium E5200
    karta graficzna: PALIT GeForce 9500 GT 512 MB PCI-E

Dołączam zdjęcia wewnątrz komputera:

Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora

Proszę o pomoc, z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #3 13532100
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Czytałem to, ale czy to rozwiąże problem? nie chce wydać 100 zł na dobry zasilacz, żeby dalej nie działało. Jest jakaś pewność?
  • #4 13532124
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy to pozostaje albo pożyczyć od kogoś sprawny na 1000% zasilacz albo się patrzeć:
    zbyszek100 napisał:
    wysuwa się, laser z myszki

Możesz też pomierzyć wszystkie napięcia, to już coś powie o kondycji sprzętu.
  • #5 13532138
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Ewentualnie napiszcie markę i model zasilacza który będzie pasował do tego sprzętu. Skoro jest to takie ważne to i tak go wymienię, o ile sobie z tym sam poradzę.
  • #6 13532184
    rradek01
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Masz zasyfiony komputer, najpierw to go dokładnie wyczyść...
    Chłodzenie procka, grafiki a także zasilacz... wszystko musisz rozkręcić i dobrze wyczyścić
    W zasilaczu na bank jest gruubo syfu.
  • #7 13532663
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Dowolny 400w z listy rekomendowanych (na końcu czarnej listy jest ta )
  • #8 14840549
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Kupilem dopiero zasilacz z białej listy jednak komputer nie działa w dalszym ciągu, co teraz mogę kolejno sprawdzić? Kabel od monitora tez został wymieniony.
  • REKLAMA
  • #10 14841179
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Monitor sprawdzony na laptopie i działa. Kartę graficzną sprawdzę na innym komputerze.
  • #11 14841241
    Luj Ogłuszacz
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Reset biosu albo wyglada na to ze pamiec ram padla
  • REKLAMA
  • #12 14841418
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4887
    zbyszek100 napisał:
    Monitor sprawdzony na laptopie i działa
    DriverMSG napisał:
    Monitor w karcie zintegrowanej.
    To nie miał być test monitora, tylko komputera bez karty w slocie PCI-E.
  • #13 14843772
    zbyszek100
    Poziom 18  
    DriverMSG napisał:
    zbyszek100 napisał:
    Monitor sprawdzony na laptopie i działa
    DriverMSG napisał:
    Monitor w karcie zintegrowanej.
    To nie miał być test monitora, tylko komputera bez karty w slocie PCI-E.

Wybacz za pytanie, pewnie idiotyczne, ale nie rozumiem, co miałbym zobaczyć bez karty graficznej w slocie?
  • #14 14843806
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Wyjmij kartę gr. PALIT GeForce 9500 GT i podłącz monitor do karty zintegrowanej (złącze D-Sub na tylnym panelu płyty głównej).
  • #15 14847972
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Niestety komputer nadal nie włącza się.

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Włożyłem pamięć RAm do innego komputera, sytuacja jest podobna tylko zatrzymuje się na logo Gigabyte podczas ładowania i zero reakcji, możliwe ze to RAM? czy po prostu dołożona pamięć RAM się w tym czasie tak długo "instaluje"?
  • #17 14848751
    zbyszek100
    Poziom 18  
    w tym "niesprawnym" komputerze nic nie wydobywa. W tym co jest sprawny i dołożyłem do niego RAMy ze niesprawnego jest jeden dźwięk, no ale stopuje na logo GIGABYTE. Możliwe, że to wina ramu? Nie mam narazie możliwości podpięcia sprawnego ramu do niesprawnego kompa bo aktualnie jestem w innym mieście.
  • #18 14849865
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Pamięć RAM jednak działa sprawdzając na innym kompie, na płycie głównej mam 4 sloty (2x czwerwone, 2x żółte) musiałem wyciągnąć jedna z żółtego (bo mam 2x 2gb) i dołożyć w jej miejsce, wtedy działała, muszą być do pary, żeby to działało? 3 kostki nie działały, dwie działają.
  • #19 14849879
    Maxiset
    Poziom 20  
    Jak wielkie są te RAM ile (GB) ?
  • REKLAMA
  • #20 14850746
    zbyszek100
    Poziom 18  
    W tym PC co sprawdzam to 2x 2gb, ten niesprawny to 2gb, do sprawnego jak dokładam tą jedną kostkę 2gb to nie działa, jak wyjmuję jedną ze sprawnego i dokładam z tego niesprawnego to wtedy działa. 3x na raz nie działają. Czy musi być tylko parzysta ilość kostek, żeby to działało? Płyta główna też jest podzielona na czerwone i żółte tło jeśli chodzi o ramy.

Wygląda to tak: Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora

Ale to już mniejsza o to bo skoro przełożone ram działa przy parzystych kostkach to raczej są sprawne. Pozostaje mi sprawdzić kartę graficzną.
  • #21 14860866
    zbyszek100
    Poziom 18  
    OK, po przekładaniu karty graficznej, RAM, HDD do drugiego kompa wszystko działa, więc co to może być jak nie zasilacz i w/w części? Nie obejdzie się bez wizyty w serwisie?
  • #22 14863241
    seijuro
    Poziom 2  
    U mnie bylo tak samo plyta glowna tez gigabyte. A jak podlaczasz monitor do karty graficznej a nie do płyty głównej to tez monitor nie działa?
  • #23 14863280
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Ewidentnie widać problem z cpu lub płytą główną.Wyjmij płytę z obudowy.Zresetuj bios i odpal w minimalnej konfiguracji.Podmień cpu jeśli jest to możliwe.Sprawdź poprawność podłączenia wtyków zasilających.
  • #24 14863303
    rafal24s
    Poziom 12  
    Jeśli głośnik systemowy milczy ( zakładam że wcześniej dawał sygnał pojedynczy przy włączeniu pc) to są tylko 3 możliwości uszkodzona płyta uszkodzony procesor lub zasilacz.
    I nawet nie ma sensu szukać problemu w ramach czy karcie graficznej jeśli tam tkwił by problem system bios by to wykrył i dal odpowiedni kod przez głośnik systemowy.
    Na 90% obstawiam zasilacz, najprostszy sposób acz kol-wiek nie daje 100% diagnozy, odpiąć zasilacz od płyty i reszty uradzeń. Po czym zewrzeć zielony z czarnym i miernikiem sprawdzać napięcia Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora
    Jeśli napięcia są ok to nie znaczy to nic ponieważ przy obciążeniu mogę być inne (tu najlepiej sprawdzić na innym zasilaczu) ale jeśli są poniżej wartości to masz swoją odpowiedź.

Dodano po 3 [minuty]:

jeśli zasilacz będzie ok to zostaje tylko CPU lub płyta, CPU sprawdzamy najszybciej przez podmianę na inny
  • #25 14865182
    zbyszek100
    Poziom 18  
    rafal24s napisał:
    Jeśli głośnik systemowy milczy ( zakładam że wcześniej dawał sygnał pojedynczy przy włączeniu pc) to są tylko 3 możliwości uszkodzona płyta uszkodzony procesor lub zasilacz.
    I nawet nie ma sensu szukać problemu w ramach czy karcie graficznej jeśli tam tkwił by problem system bios by to wykrył i dal odpowiedni kod przez głośnik systemowy.
    Na 90% obstawiam zasilacz, najprostszy sposób acz kol-wiek nie daje 100% diagnozy, odpiąć zasilacz od płyty i reszty uradzeń. Po czym zewrzeć zielony z czarnym i miernikiem sprawdzać napięcia Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora Komputer włącza się, ale zero reakcji ze strony monitora
    Jeśli napięcia są ok to nie znaczy to nic ponieważ przy obciążeniu mogę być inne (tu najlepiej sprawdzić na innym zasilaczu) ale jeśli są poniżej wartości to masz swoją odpowiedź.

Dodano po 3 [minuty]:

jeśli zasilacz będzie ok to zostaje tylko CPU lub płyta, CPU sprawdzamy najszybciej przez podmianę na inny

A więc zasilacz działa, bo wymieniłem na nowy, komputer wydobywał dźwięk z głośniczka jednak teraz milczy, od początku tej sytuacjy, gdy monitor podepnę do płyty głównej jest taka sama reakcja.

Pozostaję mi sprawdzić CPU lub płytę główną, tylko jak? Wyciągnąć całą płytę główną i włożyć do drugiego kompa?
  • #26 14865188
    IXOF
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Masz procesor na podmianę? jeżeli tak, to go użyj. Obejrzyj też dokładnie płytę główną od fizycznej strony, zobacz, czy kondensatory nie są wybrzuszone etc.
  • #27 14865277
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Procesora na podmianę nie mam, jedynie drugi komputer, jeszcze co widziałem, gdy wyjąłem radiator to, że pasty na nim jest mało, w ogóle nie przylega do radiatora. Baterie z biosa wyjąłem.
  • #28 14865291
    IXOF
    Poziom 18  
    zbyszek100 napisał:
    gdy wyjąłem radiator to

Ale z tego zepsutego kompa ? Zrobiłeś to na "ciepłym" procku ? Bo jeżeli nie, jest duża szansa, że uszkodziłeś procesor lub płytę.
  • #29 14865443
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Komputer już był niesprawny kiedy to zrobiłem. Ok więc od początku, jakie teraz kroki podjąć?
  • #30 14865467
    IXOF
    Poziom 18  
    IXOF napisał:
    zobacz, czy kondensatory nie są wybrzuszone etc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który włącza się, ale monitor nie reaguje, a klawiatura nie świeci. Po sprawdzeniu wnętrza komputera, które nie było zanieczyszczone kurzem, użytkownik wymienia zasilacz, ale problem nadal występuje. W trakcie dyskusji sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak testowanie karty graficznej w innym komputerze, sprawdzanie pamięci RAM oraz resetowanie BIOS-u. Użytkownik odkrywa, że pamięć RAM działa w innym komputerze, a po wymianie płyty głównej i procesora problem nadal występuje. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik stwierdza, że problem leży w płycie głównej, ponieważ wszystkie inne komponenty działają poprawnie w innym zestawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA