logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka EG 2001 ZPA Brno - szukam instrukcji PL/EN i opinii użytkowników

bhtom 20 Paź 2011 05:48 3517 10
  • #1 10045687
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,
    Czy ktoś z Was spotkał się już z taką centralką:

Centralka EG 2001 ZPA Brno - szukam instrukcji PL/EN i opinii użytkowników Centralka EG 2001 ZPA Brno - szukam instrukcji PL/EN i opinii użytkowników

Wiem, że to raczej zabytek, ale interesują mnie opinie na jej temat. Czy ma ktoś może instrukcję do niej chociażby po angielsku (lub po polsku oczywiście :)). Posiadam tylko niemiecką instrukcję z której wyczytałem, że w/w centralka posiada procedurę programowania.

Pozdrawiam.
  • #2 10283270
    eko399
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam niestety nie ma instrukcji ani po angielsku ani po polsku szukam instrukcji może być po niemiecku jak by ktoś mial to proszę o zrobienie zdjęć i wysłać na adres emal eko399(_at_)wp.pl Z góry dziękuje za pomoc
  • #4 10289098
    eko399
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ok dziękuje informacja bardzo przydatna pozdrawiam
  • #5 10308705
    Kazek72
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    U mnie nie po zadziałaniu diody się zapalają, ale na listwie zaciskowej SF, BL, SI, cisza, więc sygnalizatory nie działają. Zapytałbym , czy ci co to kupili mają podobnie, czy coś mam uszkodzone?
  • #7 10312126
    Kazek72
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dioda alarm świeci, wszystkie diody działają prawidłowo, S1, S2,S3 (czujki), itd.... W takim razie przypuszczam, że te cztery elementy w szeregu przy listwie (tyrystory, czy tranzystory nie są odblokowywane - nie jestem elektronikiem). Widzę, że ich środkowe nóżki idą właśnie na wyjścia syren; SF, BL, SI, i 12V-DE.

Tak, zgadza się, programowanie kluczykiem lewo - prawo, jak na schemacie.
  • #8 10579403
    SlawomirZ
    Poziom 10  
    Testowałeś przy podłączonym aku? U mnie centrala bez aku nie daje się uzbroić a też chciałem przetestować. Może ktoś by przetlumaczył procedurę programowania kluczem ? :)
  • #9 10580770
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Musisz postępować zgodnie ze schematem programowania zawartym w instrukcji:

Centralka EG 2001 ZPA Brno - szukam instrukcji PL/EN i opinii użytkowników

Programuje się oczywiście kluczykiem. Strzałki na schemacie oznaczają przekręcanie kluczyka w lewo, bądź prawo. Przy programowaniu czasu na wejście i czasu alarmu odbywa się to tak, że czas liczony jest od pierwszego przekręcenia kluczyka do drugiego (musimy stać ze stoperem w ręku). Czas na wyjście jest ustawiany automatycznie i jest to podwojony czas na wejście.
    To taka moja krótka instrukcja do której sam doszedłem eksperymentalnie podpierając się oczywiście niemieckim pdf-em.

Pozdrawiam.

PS: Ja po zaprogramowaniu centralki zablokowałem sobie możliwość wejścia w tryb programowania (mechaniczna blokada możliwości przekręcenia klucza w lewo) tak aby nikt przez przypadek nic nie namieszał.
  • #10 10606577
    kalafior150
    Poziom 10  
    Ja mam taki problem z tą centralą, żę świecą sie 3 górne czerwone diody i 2 zielone. Przekręcenie kluczykiem nic nie daje. Rezystory podłączone zgodnie ze schematem 10k. Jaka może być tego przyczyna?
  • #11 11630131
    SlawomirZ
    Poziom 10  
    Czy centralę da się uzbroić szyfratorem Satel SZW-02? W instrukcji centrali pisze coś o możliwości zastosowania dodatkowego sterowania ale niestety brak szczegółów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat centralki alarmowej EG 2001 ZPA Brno, poszukując instrukcji obsługi w języku polskim lub angielskim. Wiele osób nie znalazło instrukcji w tych językach, ale jedna z odpowiedzi zawiera link do niemieckiego dokumentu PDF. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z programowaniem centralki, które odbywa się za pomocą kluczyka, oraz problemami z sygnalizatorami. Niektórzy zgłaszają trudności w uzbrojeniu centrali oraz pytają o możliwość podłączenia szyfratora Satel SZW-02. Wskazówki dotyczące programowania obejmują czas ustawiany od pierwszego do drugiego przekręcenia kluczyka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA