logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Indesit WITE 127 - Nie załącza się do pracy

Egzeqtor 20 Paź 2011 19:37 13365 12
REKLAMA
  • #1 10047719
    Egzeqtor
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam kolegów.
    Ponownie mam problem z pralką Indesit WITE 127.
    Tym razem kłopot jest taki, że po włączeniu przycisku rozpoczęcia prania, pomimo zablokowania drzwi nie świeci symbol kłódki i pralka nie rozpoczyna programu prania.
    Schemat podłączenia blokady drzwi przedstawiam poniżej:

Nadmieniam, że wymieniłem warystor i triak sterujący blokadą drzwi. Zamek elektryczny też jest sprawny, a masa po zablokowaniu zamka podawana jest na 1 pin złącza zaznaczonego na powyższym zdjęciu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10048357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10050878
    Egzeqtor
    Poziom 10  
    Silnik sprawny, bo czasami pralka zaczyna prać :D , ale np. przerywa podczas nabierania wody lub też nie kończy cyklu :cry: . Może jest jakiś pomiar rezystancji uzwojenia za pomocą szczotek silnika lub innych podzespołów?
    Niestety nie dysponuję dokładnym schematem pralki ani instrukcją serwisową. Mam tylko ten znaleziony w necie i zamieszczony w powyżej.
    Może któryś z kolegów dysponuje dokładniejszym schematem ewentualnie instrukcją serwisową tego modelu pralki?
  • #4 10052111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10052644
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258

Może ten schemat coś rozjaśni.
  • #6 10053201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10053270
    Egzeqtor
    Poziom 10  
    Dzięki za schemat.
    Do tej pory sprawdziłem przelotki, moduł blokady pod przednią osłona. Przeczyściłem oraz dogiąłem styki.
    Podczas włączania symbol kłódki się zapala na moment, to znaczy, że test przechodzi prawidłowo. Po wciśnięciu przycisku startu, słychać zadziałanie blokady (po wyłączeniu zasilania wyłączenie) Przejście pomiędzy stykiem 1 i 2 jest - pomimo to pralka dalej nie sygnalizuje zamknięcia drzwi.
  • REKLAMA
  • #8 10053970
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Ja też stawiam na zużyte lub zawieszone szczotki. Dlatego pralka raz działa a raz nie.
  • #9 10054158
    Egzeqtor
    Poziom 10  
    Wyjąłem silnik z pralki, rzeczywiście szczotki są w opłakanym stanie. Komutator wyczyściłem, ale z wymianą szczotek muszę poczekać do poniedziałku.
  • REKLAMA
  • #10 10054606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10059840
    Egzeqtor
    Poziom 10  
    Miałem sprawdzić. Niestety czas kiedy jestem w pracy mi na to nie pozwolił.
  • #12 10063327
    Egzeqtor
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim kolegom za pomoc, szczególnie koledze "szypek72" :D .
    TO działa :!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralką Indesit WITE 127, która nie rozpoczyna cyklu prania mimo zablokowanych drzwi. Po wymianie warystora i triaka sterującego blokadą drzwi, oraz sprawdzeniu zamka elektrycznego, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczotek silnika, które mogą być zużyte, co wpływa na działanie pralki. Po wyjęciu silnika potwierdzono, że szczotki są w złym stanie, co może być przyczyną sporadycznego działania urządzenia. Po wymianie szczotek problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA