logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa ciągniczka z silnikiem Fiat 126p, skrzynią i mostem Żuka – wymiary ramy, łączenie skrzyń

enzo95 20 Paź 2011 20:51 5967 18
REKLAMA
  • #1 10048095
    enzo95
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, wiem że jest tu dużo tematów z ciągniczkami z silnikiem 126p ale mam pare pytan.

Otóż chce zbudowac teraz z wujkiem przez zimę ciągniczek z silnikiem fiata 126p oraz skrzynia i mostem żuka.
    Moje pytania to:
    -Jakie wymiary ma miec rama zeby to jakoś ładnie wyglądało? (podajcie swoje wymiary ram)
    -Jak połacze silnik i skrzynie malucha ze skrzynia od żuka to bede musial zmieniac biegi w obu skrzyniach czy tylko w zukowskiej ?
    -Z jakiego profilu lub ceownika wykonac rame ?

Na razie to chyba tyle pytan czekam na odpowiedzi ;)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10048286
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Posiadanie 2 skrzyń ma kilka plusów, podstawowy to duży rozkłąd przełożeń, jest silny i szybki.
    Drugi to taki że sprzęgło malucha rozłacza napęd i odbiór mocy który jest brany z pomiędzy skrzyń.
    Wyłączasz drugą na luz i WOM/pompa oleju/cokolwiek pracuje i jest wyłączalny!

Silnik w poprzek i zespawany dyfer.
  • #3 10048310
    enzo95
    Poziom 10  
    Ale bede musial miec dwa lewarki do biegow tak? Z jakiego profilu lub ceownika zrobic rame ?
  • REKLAMA
  • #5 10048603
    enzo95
    Poziom 10  
    Ok 2-2.5 m na 120 cm ?]
    Oczywiscie z kolami szerokosc ;)
  • #6 10048651
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Lepiej dać więcej niż za mało. W ciągniku dodatkowy balast to raczej nie wada.
  • #7 10048700
    enzo95
    Poziom 10  
    A mechanizm blokowac ?
  • #8 10049055
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    enzo95 napisał:
    A mechanizm blokowac ?

Różnicowy w skrzyni 126p? Naturalnie - chyba, że Kolega planuje przedni napęd także (to taki żarcik). Mechanizm musi być zablokowany, bo prawdopodobnie tylko z jednej półosi będzie brał Kolega napęd dalej, do skrzyni z Żuka. Niezablokowanie spowodowałoby przy obciążeniu jednej tylko półosi pracę mechanizmu różnicowego i zatrzymanie obrotów na wyjściu a dwa razy większe na stronie przeciwnej!
    Na marginesie: Co prawda zespół napędowy fiata 126p jest niebywale łatwo dostępny, lecz to ciężki materiał na napęd konstrukcji SAM. M. in. z powodu braku wzdłużnego wyjścia napędu. Także z powodu własności samego silnika: mała moc, oddawana w dodatku przy dużych obrotach.
    Osobiście przy konstruowaniu traktorka, poszukałbym diesla, może jakiś stary Multicar?
  • REKLAMA
  • #9 10049234
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Ja bym poszukał na toim miejscu polonez diezel ze skrzynią napęd wychodzi wzdłużnie i o wiele więcej momentu a spalanie to samo.
  • #10 10050550
    Zico63
    Poziom 37  
    Tak jeszcze mi przyszło na myśl: mogą to też być silniki zabudowywane w oryginale POPRZECZNIE do kierunku jazdy, jak np Uno 1,7D. Jest poprzeczny ale gdy go ustawić wzdłużnie, wówczas półosie będą też podłużnie - według wymagań. Potrzebne tylko zablokowanie "dyfera".

Wiem(y), że z silnikami chłodzonymi cieczą jest więcej "roboty" niż z chłodzonym powietrzem "silnikiem" ( :roll: ) ze 126p - bo to i przewody, i chłodnica itd. - lecz warto! Uzyskujemy o wiele lepszy napęd!
  • #11 10055473
    enzo95
    Poziom 10  
    Wiem, ale ja mam chyba z 5 silnikow od malucha :) dwa zuki do pociecia kompletne wiec dlatego chce cos takiego zrobic z czesci ktore juz mam ;)
  • #13 10056507
    enzo95
    Poziom 10  
    Z małopolskiego ;) Raczej nie chce sie wymieniac, chcemy zbudowac z wujkiem ciagniczek z tych czesci co mamy ;) Widziałem na youtube takie ciagniczki z silnikiem 126 p i ładnie dawały radę. Ja tym nie bede robił nie wiadomo czego, tylko przyczepke przeciagnac z czyms, i zrobie sobie do tego 1 skibowy konski plug zeby przeorac co jakis czas w ogrodku ;)
  • REKLAMA
  • #15 10056908
    enzo95
    Poziom 10  
    Ale zapewne drożej by wyszlo, myślałem co by odwrócic silnik malucha i polaczyc ze skrzynia od zuka, (byłyby dwie skrzynie: maluch i zuk), zablokowac co by ciaglo na dwa koła, tylko jak połączyc półoske z malucha ze skrzynia zuka dokladnie ?
  • #16 10057084
    Zico63
    Poziom 37  
    Z uwagi na trudność w idealnie równym (wzdłużnym) ustawieniu obu zespołów, może wyjściem by było użycie krótkiego lub skróconego wału z dwoma przegubami Cardana (krzyżakowymi)?
    Lub sprzęgło elastyczne?
    PRZYKŁAD
  • #17 10057265
    enzo95
    Poziom 10  
    Jak napisałem wczesniej nie chce za bardzo dokupowac drogich czesci do tego ;) Chcemy to zrobic bo szkoda nam wyrzucac wszystkich silnikow i zukow na zlom jak mozna z tego zrobic cos. Dlaczego trudno ustawic silnik i skrzynie ?
  • #18 10057681
    Zico63
    Poziom 37  
    To znaczy: trzeba zachować wielką staranność by otrzymać współosiowość; inaczej występują naprężenia i obciążenia, mogące zniszczyć zespół.
    To jeśli chcemy zmontować poszczególne elementy "na sztywno", bez użycia wału z przgubem (przegubami).
  • #19 10057828
    enzo95
    Poziom 10  
    No ale da sie to zrobic ;) Wiec nie ma problemu ;) Jak połączyc tą półoskie jak obroce juz ten silnik ze skrzynia od zuka ? :) Za pomoca czego to polaczyc ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować ciągniczek z silnikiem Fiata 126p oraz skrzynią i mostem od Żuka. Zadaje pytania dotyczące wymiarów ramy, połączenia silnika z skrzynią oraz materiałów do budowy. Odpowiedzi sugerują, że posiadanie dwóch skrzyń biegów (od malucha i Żuka) daje większą elastyczność w przełożeniach, ale wymaga dwóch lewarków do zmiany biegów. Użytkownicy podkreślają znaczenie zachowania współosiowości przy łączeniu silnika i skrzyni, a także proponują użycie wału z przegubami Cardana dla lepszego dopasowania. Wskazują również na możliwość użycia silników z innych modeli, takich jak Polonez czy Uno, dla lepszego momentu obrotowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA