logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada, brak dostępu z zewnątrz do routera Linksys po rezygnacji z telefonu

suworow 20 Paź 2011 22:44 2186 8
REKLAMA
  • #1 10048739
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    neostrada, na niej router Linksys z wbudowanym modemem . Nie można zpingować routera z zewnątrz, po nazwie ( usługa dyndns ) jak i po aktualnym adresie. Nie można tym samym dostać się na router ( odblokowana zdalna konfiguracja) a tym bardziej nie można dostać się na urządzenie w sieci wewnętrznej ( nie ma znaczenia czy będzie to przekierowanie portów czy DMZ). Oczywiście urządzenie to wewnątrz sieci funkcjonuje poprawnie. Sprawdziliśmy to tez na innym routerze, skonfigurowanym tak samo jak taki sam model pracujący w innej lokalizacji. Do niedawna wszystko działało poprawnie. Z informacji klienta wynika że przestało działać od czasu gdy zrezygnował z numeru telefonicznego .Nie wiem co może mieć jedno do drugiego ale to jedyny punkt zaczepienia jaki mamy.
    Konsultantka TP po zadaniu serii standardowych pytań ( po kablu czy po WIFI itp) zrestartowaniu łącza, i upewnieniu się że otwierają się mi strony uznała że w zasadzie to wszystko mi działa i nie widzi podstaw do przyjęcia reklamacji...... Poradziął mi tez abym " podziałał coś we własnym zakresie"
    Może ktoś miał podobny problem wie na co ukierunkować poszukiwania dzielnego wsparcia technicznego. Czy "cięcie głupa" że net w ogóle nie działa daje jakieś szanse na ściągnięcie technika i ewentualnie przez niego uzyskania bardziej profesjonalnej pomocy ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10053247
    suworow
    Dzięki za zainteresowanie tematem. Robiłem próbę na innym routerze ( zresztą pisałem o tym) i to dokładnie na takim samym ( wybacz te słowo i nie traktuj zbyt osobiście) badziewiu do jakiego linkujesz. Na nim tez nie działało
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10053305
    jimasek
    Ocena: 2682
    suworow napisał:
    na niej router Linksys z wbudowanym modemem

Jaki to dokładnie model urządzenia?
  • REKLAMA
  • #5 10053317
    garps
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam
    proponuje sprawdzić następującą rzecz:
    1. sprawdzić w danej chwili jaki jest adres IP na wanie router i spróbować się zalogować po IP a nie po Dynamicznym DNS.
    jeśli dynamiczny dns jest zrobiony za pomocą strony no-ip.org to na kompie za routerem musi być zainstalowany program do obsługi serwerów.

to pierwsza myśl jaka mi przychodzi do głowy, nie wydaje mi się aby odłączenie lini telefonicznej miała cos wspólnego z DNS.
  • #6 10053395
    RedForce
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Taka dość podstawowa sprawa (przepraszam jeśli mówię coś oczywistego) - ale czy router na 100% nie blokuje np. pingów z sieci zewnętrznej (powinna być taka opcja w ustawieniach routera)? Jeśli jest na nim opcja konfiguracji przez WAN - włączenie jej nie pozwoli na zalogowanie się z zewnątrz? Czy wyłączona jest ochrona TP (BEZ_OCHRONY-login) - może to ona wariuje?...

Może warto spróbować jak to wygląda w przypadku modemu (bez routera, np. jakiegoś starego Sagema 800 / Speedtouch 330)?
  • REKLAMA
  • #7 10053488
    suworow
    Nie pamiętam dokładnie modelu linksysa, natomiast TP link to linkowany przez kolegę powyżej Na obu nie chodzi.
    Jak pisałem za pierwszym razem po aktualnym IP tez próbowałem. Sprawdziłem tez czy na serwerze obsługującym DDNS właściwie odświeża się adres IP. Tak jak pisałem wcześniej wydaje mi się że uczyniłem wszystko co mogłem.
    Były dwa różne routery i sprawdzona konfiguracja ( na tej samej konfiguracji w innej lokalizacji TP link działał, a Link-sys działał zanim wystąpiły problemy przynajmniej przez ponad pół roku) Na obu routerach było przekierowanie portów i DMZ, była tez próba dostania się na same routery. Pingowaliśmy, i używaliśmy dwóch różnych przeglądarek.) Próby nawiązania połączenia miały miejsce z przynajmniej dwóch miejsc ( z sieci TP jak i z poza niej). Były resety routerów. Próby konfiguracji routerów wykonywały dwie osoby. Nie jesteśmy specjalistami od sieci ale parę razy podobne ustawienia wykonywaliśmy na różnych routerach i nie stanowiły dla nas większego problemu- bo i w sumie nie ma w tym nic trudnego - no może poza obsługą samego TP- linka (osobiście z większym badziewiem nie spotkałem się, router ma problemy z przełknięciem kilku zmienianych na raz ustawień, nie wiadomo czy coś przyjął czy nie , am ustawione jedno a wyswietla drugie itp. ). Może dosięgła nas zbiorowa pomroczność. może wydawało nam się że to wcześniej działało, może oba routery są w podobny sposób uszkodzone ( łączą z netem, działają switche I WIFI, i tylko brak połaczeń z zewnątrz) ale chyba prawdopodobieństwo takich właśnie przyczyn jest bardzo małe.
    Oczywiście zdalna konfiguracja w Linksysie włączona pingi też. Nie jestem pewien TP-linka( w wolnej chwili podłączę go w domu i sprawdzę). Ale nawet jeżeli nawet nie, to DMZ powinien zadziałać, a w obu routerach nie działa. ( w tej konkretnej lokalizacji)
    Nie podłączałem tez samego modemu.

Pozdrawiam i poproszę o dalsze sugestie.
  • #8 10053495
    jimasek
    Ocena: 2682
    suworow napisał:
    Pozdrawiam i poproszę o dalsze sugestie.

Raczej ciężko będzie bez podania modelu tego urządzenia!? Może daj linka ze zdjęciem!?
  • #9 10055666
    suworow
    Sprawdziłem jeszcze raz TP- linka. Na tych samych ustawieniach co u klienta na mojej neostradzie działa ( to znaczy można dostać się z zewnątrz na urządzenie wystawione w DMZ jak i wskazane poprzez przekierowanie portów. ) Zdaje się to po raz kolejny potwierdzać że problem nie leży po stronie urządzeń i ich konfiguracji

jimasek, a podanie modelu coś wniesie ?. Ja nie sądzę ( mamy zresztą model TP-linka) ale jeżeli tak uważasz, potwierdź to a zadzwonię do klienta w niedzielę i poproszę o podanie go.

RedForce. sprawdzę zarówno bez ochrony TP jak i na modemie, o modemie myślałem ale nie miałem pod ręką, ale ochrona TP to coś co mi wogóle nie przyszło do głowy- jest to jakiś trop

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dostępem zewnętrznym do routera Linksys z wbudowanym modemem ADSL po rezygnacji z telefonu. Mimo że router działa poprawnie w sieci wewnętrznej, nie można go pingować ani uzyskać dostępu przez Dynamic DNS. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie adresu IP routera, ustawień blokady pingów oraz konfiguracji DMZ i przekierowania portów. Użytkownik testował również inny router TP-Link, który działał w innej lokalizacji, co sugeruje, że problem może nie leżeć w sprzęcie. Wskazano również na możliwość, że odłączenie linii telefonicznej może wpływać na działanie DNS, mimo że nie jest to powszechnie uznawane za przyczynę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA