logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wzory do zadań z elektrotechniki? Obliczanie prądów i napięć na rezystorach

BigPablo 22 Paź 2011 15:06 836 2
REKLAMA
  • #1 10053571
    BigPablo
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Witam.
    Ostatnio nie było mnie w szkole i dowiedziałem się o zadaniu z elektrotechniki. I mam problem. Poniżej dodaje treści zadań. Nie mogę znaleźć wzorów, myślę już nad tymi zadaniami przeszło drugą godzinę i oto moje wypociny.
    zad 1.5
    I=U/R
    I=4,5/10,1=0,445A
    U=R*I
    U=10*0,445=4,45V
    Nie potrafię obliczyć napięcia na ogniwie.

zad 1.6
    w tym zadaniu wyszło mi PR=1,44 ale Pr już 144W więc na pewno mam źle.

zad 1,10
    Wiem że prąd liczy się wzorem I=U/R ale jakie dane podstawić do tego wzoru. Mógłbym wyliczyć prąd na obu rezystorach razem ale jak obliczyć prąd na jednym i drugim osobno? Czy moc wydzielaną liczy się z wzoru P=I^2*R?

zad 1.11
    Jak obliczyć wartości prądów na poszczególnych rezystorach. Gdyby wyliczyć trzeba było jeden rezystor to nie byłoby problemu ale tutaj jest ich kilka połączonych. Wydaje mi się że na R4 również należałoby wyliczyć prąd i wtedy można by obliczyć spadek napięcia.

zad1.12
    W tym zadaniu ten sam problem co wyżej.

Nie było mnie na lekcjach i nie znam żadnych wzorów, mój znajomy również niema w zeszycie żadnych wzorów. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań. Muszę je mieć na poniedziałek. Zależy mi na wzorach i drobnej pomocy w zadaniu więc proszę moderatora o nie usuwanie tematu bo nie proszę o "gotowca".
    Pozdrawiam.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10053658
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    BigPablo napisał:
    Witam.
    Ostatnio nie było mnie w szkole i dowiedziałem się o zadaniu z elektrotechniki. I mam problem. Poniżej dodaje treści zadań. Nie mogę znaleźć wzorów, myślę już nad tymi zadaniami przeszło drugą godzinę i oto moje wypociny.
    zad 1.5
    I=U/R
    I=4,5/10,1=0,445A
    U=R*I
    U=10*0,445=4,45V
    Nie potrafię obliczyć napięcia na ogniwie.

zad 1.6
    w tym zadaniu wyszło mi PR=1,44 ale Pr już 144W więc na pewno mam źle.

zad 1,10
    Wiem że prąd liczy się wzorem I=U/R ale jakie dane podstawić do tego wzoru. Mógłbym wyliczyć prąd na obu rezystorach razem ale jak obliczyć prąd na jednym i drugim osobno? Czy moc wydzielaną liczy się z wzoru P=I^2*R?

zad 1.11
    Jak obliczyć wartości prądów na poszczególnych rezystorach. Gdyby wyliczyć trzeba było jeden rezystor to nie byłoby problemu ale tutaj jest ich kilka połączonych. Wydaje mi się że na R4 również należałoby wyliczyć prąd i wtedy można by obliczyć spadek napięcia.

zad1.12
    W tym zadaniu ten sam problem co wyżej.

Nie było mnie na lekcjach i nie znam żadnych wzorów, mój znajomy również niema [błąd ortograficzny] w zeszycie żadnych wzorów. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań. Muszę je mieć na poniedziałek. Zależy mi na wzorach i drobnej pomocy w zadaniu więc proszę moderatora o nie usuwanie tematu bo nie proszę o "gotowca".
    Pozdrawiam.

Chyba sobie tu żarty stroisz, nawet nie zamieściłeś "po bożemu" obrazka ... :!: :shock: ... i co, mam sobię szyję skręcać aby tam przeczytać ... :?: :!:
    Temat Twój łamie Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany oraz podczepione tematy Moderatora w tym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i będę go raportował, a właściwe jego miejsce jest w koszu.
  • #3 10055741
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.
REKLAMA