logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zostać projektantem instalacji elektrycznych po studiach I stopnia?

zielony1988 22 Paź 2011 22:05 5446 9
REKLAMA
  • #1 10055106
    zielony1988
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich na forum :)
    W tym roku akademickim kończę studia I st. Elektrotechniki. co muszę zrobić aby móc zostać projektantem (konstruktorem) instalacji elektrycznych lub, i urządzeń elektroenergetycznych ? Proszę o konkretne odpowiedzi lub też linki do artykułów o takiej tematyce. Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10055143
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Urządzeń to nie wiem, ale do projektowania (czyli chodzi ci o uprawnienia budowlane) to musisz się udać do miejscowej izby inżynierów budownictwa, wyrobić sobie dziennik praktyk a potem pracować pod kierownictwem kogoś z uprawnieniami budowlanymi bez ograniczeń w zakresie projektowania przez 2 lata (jednocześnie kończąc magistra) i jeszcze 1 rok w wykonawstwie żeby mieć uprawnienia budowlane bez ograniczeń. Jeżeli chcesz skończyć na inżynierce (daje to możliwość posiadani UB w ograniczonym zakresie) to poszukaj w moich postach linka do rozporządzenia o samodzielnych funkcjach budowlanych i co tam trzeba mieć .
  • REKLAMA
  • #3 10055402
    zielony1988
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc :) po wpisaniu w google hasła ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA z dnia 28 kwietnia 2006 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie
    wszystko można się dowiedzieć:)
    Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie czy warto w dzisiejszych czasach robić mgr z Elektrotechniki?? może lepiej zrobić sobie jakiś drugi kierunek inż powiązany z elektrotechniką albo ukończyć jakąś podyplomówke ??
  • #4 10063626
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Najlepiej to zrobić jak poradził kolega Revolt.
  • REKLAMA
  • #5 10064050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 10065733
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    mische napisał:
    żeby mieć uprawnienia bez ograniczeń konieczne jest wykształcenie magisterskie z elektrotechniki (plus oczywiście praktyka i egzamin w izbie). Mając tytuł zawodowy inżyniera elektryka będziesz mógł projektować co najwyżej do 1000m3 i do 1kV.

Owszem, ale PIIB przygotowała nowelizację rozporządzenia, która to ma zmienić. Zapewne niedługo wejdzie w życie.
  • #7 10066482
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 10068263
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    mische napisał:
    Ty masz pewnie na myśli projekt nowelizacji prawa budowlanego z 1994 roku

Ja wiem co mam na myśli, a mam na myśli to co napisałem. I nie jest to żadna tajemnica, wystarczy tylko czytać biuletyn PIIB "Inżynier Budownictwa"
  • #9 10068589
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 10069404
    zielony1988
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby zostać projektantem instalacji elektrycznych po studiach I stopnia z elektrotechniki, należy uzyskać uprawnienia budowlane. Wymaga to zarejestrowania dziennika praktyk, pracy pod kierownictwem osoby z uprawnieniami budowlanymi przez 2 lata oraz ukończenia studiów magisterskich. Tytuł inżyniera elektryka pozwala na projektowanie instalacji do 1000 m³ i do 1 kV. Warto również rozważyć ukończenie studiów magisterskich lub podyplomowych, aby zwiększyć swoje kwalifikacje. Użytkownicy forum polecają zapoznanie się z rozporządzeniem ministra transportu i budownictwa oraz literaturą branżową, taką jak biuletyn PIIB "Inżynier Budownictwa".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA