Poszukuje informacje jakie są potrzebne uprawnienia żeby samodzielnie projektować instalacje elektryczne i je montować w nowych budynkach mieszkalnych ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamlu106 napisał:Czyli mamy już uprawnienia SEP D i E dodatkowo uprawniania na pomiary i uprawnienia budowlane.
To wszystko wystarczy żeby od głównego zasilania zrobić cała rozdzielnie i instalacje domową a na koniec wykonać pomiary i podbić odbiór. Czy jeszcze trzeba coś więcej.
Dopytuje się po nie waż pracuje w Radomiu jako elektryk automatyk ale płace beznadziejne i mam zamiar zacząć na własną rękę robić instalacje domowe w nowych domkach.
Redgy napisał:
URE (Urząd Rejonowy Energetyki) ma doprowadzić prąd do głównego wyłącznika (tzw szafy) założyć licznik i zabezpieczanie przedlicznikowe ewentualnie wkopać bednarkę. Resztę masz zrobić ty.
Redgy napisał:
URE (Urząd Rejonowy Energetyki) ma doprowadzić prąd do głównego wyłącznika (tzw szafy) założyć licznik i zabezpieczanie przedlicznikowe ewentualnie wkopać bednarkę. Resztę masz zrobić ty.
lu106 napisał:Czyli ja w projecie budynku dostaje wszsytko jakie zabezpieczenia jakie kable gdzie mają się znajdować kontkaty i tak dalej ?
Wydaje mi się trochę to za proste. Jak tak było w ogóle nie trzeba się znać na elektryce żeby taką ustalacje zrobić ?
Redgy napisał:
Kolego to nie urzędnicy robią pracę. Urzędnicy ją zlecają albo swoim fachowcom albo fachowcom, którzy stanęli do przetargu. O czym już wyżej napisałem.
Redgy napisał:
Co do projektowania masz rację. Ale rozmija się to z sensem tego tematu, ponieważ autor "myślał", że aby zrobić całą instalacje od A do Z będzie musiał ją zaprojektować przychodząc na teren budowy.
lu106 napisał:Czyli ja w projecie budynku dostaje wszsytko jakie zabezpieczenia jakie kable gdzie mają się znajdować kontkaty i tak dalej ?
Wydaje mi się trochę to za proste. Jak tak było w ogóle nie trzeba się znać na elektryce żeby taką ustalacje zrobić ?
lu106 napisał:Masz racje może to nie takie proste ale sodziłem że trzeba samemu wszystko zrobić.
Może ktoś mi podsumuje bo dużo tych informacji a ja nie jestem w ogóle w temacie.
Co muszę posiadać żeby wykonać instalacje zawartą w projekcie i ją podbić żeby klient miał wszystko załatwione.
Chodzi mi jakie zrobić kursy na jakie kategorie itd.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
koala85 napisał:I jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak jest w Radomiu ale w Krakowie trzeba jeszcze zarejestrować swoją firmę w ZE inaczej nikt nie przyjmie twoich dokumentów odbiorowych.
Redgy napisał:koala85 napisał:I jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak jest w Radomiu ale w Krakowie trzeba jeszcze zarejestrować swoją firmę w ZE inaczej nikt nie przyjmie twoich dokumentów odbiorowych.
To sprawa oczywista mam nadzieję dla każdego.
Redgy napisał:
Dokumenty podpisuje osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia nie firma.
Ani w prawie budowlanym, ani w prawie energetycznym nie znalazłem konieczności rejestracji firmy w ZE.
Może ktoś zna podstawę prawną w tej kwesti?
mumin99 napisał:To jest fanaberia ZE - wykonanie instalacji można zlecić komu się chce, protokoły wystawia ten kto ma uprawnienia, może to zrobić również osoba fizyczna nie prowadząca działalności. Oni mają honorować lub sprawdzać ważność zaświadczeń a nie działąlność firm. A co do osób prywatnych robiących tak zwane '"fuchy" - radzę to jakoś zalegalizować ze względu na urząd skarbowy.