logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer włącza się na sekundę po przegrzaniu podczas gry w Starcraft II. Co robić?

robert_b8 22 Paź 2011 22:57 5494 19
REKLAMA
  • #1 10055352
    robert_b8
    Poziom 10  
    Witam!
    A więc sprawa wygląda tak, nazbierało się w moim komputerze dość dużo kurzu a związku z tym, że odkładałem jego sprzątniecie coś się przegrzało przy graniu w starcraft II. A więc najpierw gierka się zwiesiła, po czym niestety bez sprawdzania temperatur zrestartowałem komputer i włączyłem grę ponownie. Niestety tym razem nie mialem tyle szczescia i komputer podczas grania się wyłączył. Przy probie włączenia lekko zadrgają tylko wiatraki wszystkie oraz zapalają sie diody na sekunde. Dotknąłem karty graf. i byla bardzo gorąca...
    Podłączałem dwa inne zasilacze pod ten komputer lecz dalej to samo. Zasilacz który jest w tym komputerze sprawdzilem na innym i dziala bez zarzutu, więc odrazu można go wykluczyć. Próbowałem włączyć go przy samej pamięci RAM i procesorze oraz jednym z innych zasilaczy i dalej to samo. A więc to prawdopodobnie płyta głowna. Czy mam racje ? I czy jeśli to płyta to mogła pociągnać za sobą procesor i karte graficzną? Proszę o odpowiedź :)

Parametry komputera:
    Proc: - Intel Core 2 Quad Q8200
    Karta graf: - Ge Force 9800GT 512 ram
    Zasilacz: - Pentagram 620W CAV-620-A12S
    Płyta Głowna: Gigabyte GA-EP43-DS3LR
    Ram: 4gb kingstone
  • REKLAMA
  • #2 10055366
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Objaw wskazuje na zwarcie na płycie. Sprawdzaj kolejno, najpierw gołą płytę, później z procesorem i.t.d.
  • REKLAMA
  • #3 10055415
    robert_b8
    Poziom 10  
    Okej tylko ze nie mam pasty termo. więc nie oplaca mi sie wyciagac procka bo raczej go nie wloze z powrotem. A jeśli bez procka czysta plyta sie wlączy to wina procka tak? No narazie pozostaje mi czekac do poniedzialku. Hmm a jesli to rzeczywiscie zwarcie na plycie. To ile jest % ze procek przeżył :) ?
  • REKLAMA
  • #6 10055664
    robert_b8
    Poziom 10  
    Marcinoik napisał:
    Kolego tez tak kiedys miałem i była to wina płyty

a coś jeszcze poszło ? Czy tylko płyta a reszta podzespołów sprawna? Bo tego obawiam sie najbardziej...

helmud7543 napisał:
    Możliwe jest jeszcze obluzowanie chłodzenia procesora - sprawdź.

Obluzowanie chłodzenia procesora przy zbyt duzej temperaturze ? Hmm no moze i mozliwe ale sprawdzalem i wszystko sztywne.
  • #7 10055780
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    A sprawdziłeś grafikę która jak napisałeś "była bardzo gorąca"? Może karta wyzionęła ducha.
  • #8 10055847
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Chłodzenie procesora przeczyść radiator i wentylator.Podczas grania włączyło się zabezpieczenie.
  • #9 10055910
    Quamis
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Zasilacz dobry, ale nawet najlepszy sprzet moze byc wadliwy - sprawdz go
  • REKLAMA
  • #10 10055929
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    W między czasie, raczyłeś zadbać o czystość podzespołów? Proponuję płytę wydobyć z obudowy, i wszystko po dokładnym wyczyszczeniu, wraz z zasilaczem, uruchamiać na stole.
  • #11 10056667
    bogdan_no3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wyczyść wszystko w kompie karte, zasilacz ewentualnie zmień paste pod grafą i procku.
  • #12 10057210
    robert_b8
    Poziom 10  
    sokar78 napisał:
    A sprawdziłeś grafikę która jak napisałeś "była bardzo gorąca"? Może karta wyzionęła ducha.

Nie mam innego komputera z gniazdem PCI-e sprawdze to dopiero w poniedziałek. Ale próbowałem włączyć kompa bez karty i efekt identyczny jak z kartą.. Dioda na plycie zapala sie na chwilke i wszystkie wiatraki w kompie lekko się zakręcą..

adamadi33 napisał:
    Chłodzenie procesora przeczyść radiator i wentylator.Podczas grania włączyło się zabezpieczenie.

Zapomniałem dodać że przed sprawdzaniem tych zasilaczy innych itp wyczyściłem dokładnie całego kompa.

Tak wiem ze to zabezpieczenie, niestety wtedy na to nie wpadłem :(

Quamis napisał:
    Zasilacz dobry, ale nawet najlepszy sprzet moze byc wadliwy - sprawdz go

Jak już pisałem próbowałem na 2 innych zasilaczach i to samo. A swój pentagramu sprawdzalem w innym kompie i chodzi.

beo napisał:
    W między czasie, raczyłeś zadbać o czystość podzespołów? Proponuję płytę wydobyć z obudowy, i wszystko po dokładnym wyczyszczeniu, wraz z zasilaczem, uruchamiać na stole.

Tak wyczyscilem wszystko... wywalać wszystko na stol? to cos zmieni?

bogdan_no3 napisał:
    Wyczyść wszystko w kompie karte, zasilacz ewentualnie zmień paste pod grafą i procku.

Zmiana pasty w tym stanie to chyba juz nic nie pomoze... Gdyby się włączył i przegrzewał to tak. Ale on się włączyć niestety nie chce..
  • #13 10057257
    bogdan_no3
    Poziom 11  
    To jest uszkodzona płyta główna. Nie przechodzi testu pamięci. Wyjmij ram czy masz pisk. Potem wyjmij grafikę czy jest pisk. Po każdym wyjęciu podzespołu uruchom ponownie. Przy uruchomianiu powinien być sygnał pip z ramem i grafiką. Dla lepszej oceny daj do serwisu niech ci zdiagnozują. Wg mnie to płyta padła.
  • #14 10057410
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    robert_b8 napisał:
    wywalać wszystko na stol? to cos zmieni?
    Napewno ułatwi pracę podczas diagnozy, a i nie wykluczone, że komputer uruchomi się.
  • #15 10057605
    robert_b8
    Poziom 10  
    bogdan_no3 napisał:
    To jest uszkodzona płyta główna. Nie przechodzi testu pamięci. Wyjmij ram czy masz pisk. Potem wyjmij grafikę czy jest pisk. Po każdym wyjęciu podzespołu uruchom ponownie. Przy uruchomianiu powinien być sygnał pip z ramem i grafiką. Dla lepszej oceny daj do serwisu niech ci zdiagnozują. Wg mnie to płyta padła.

Tez stawiam na plyte. A co do diagnozowania z piskiem. TO pisk jest odrazu przy wlaczeniu ? bo mi sie wydaje ze to nawet nie zdążyłoby zapiszczeć. On włącza sie doslownie na sekunde a może i krócej i odrazu jest odcięcie zasilania. Dam jutro do serwisu niech mi zdiagnozują, bedę miał 100% pewności.. Mam tylko nadzieję, że procesor i karta dalej są sprawne...
  • #16 10058591
    bogdan_no3
    Poziom 11  
    Po ocenie w serwisie będziesz wszystko miał jasne.
  • #17 10066667
    robert_b8
    Poziom 10  
    No więc okazało się, że to płyta główna. Podobno robi zware na gniazdo pci-e. Tak patrze teraz po rynku to dla swojego socketu 775 mogę tylko dostać okrojone płytki, no chyba, że używki. Na to chyba sie nie zdecyduje, wole coś nowego z gwarancją. myślę o tym co wy na to?
    http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5QPLAM/
  • #18 10067062
    bogdan_no3
    Poziom 11  
    Na 775 jest już mało płyt. Wchodzą w 1155, 13.. na i5, i7.
  • #19 10068523
    Quamis
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    polecam z tej serii P5QLD pro, sprawdzona, swietna
  • #20 10073544
    robert_b8
    Poziom 10  
    Quamis napisał:
    polecam z tej serii P5QLD pro, sprawdzona, swietna

Fajna fajna ale chyba tylko używaną można teraz dostać .. Nie ważne.. bo w sumie wszystko wygląda u mnie teraz zupełnie inaczej. A więc przerzuciłem na tego Asusa P5QPL płytke główną, wrzucam wszystko podłączam a tu ZONK. Zakręcił wiatrakami i padł :O Po odłączeniu karty graficznej okazało się, że chodzi. To dziwne, bo jak robiłem testy na początku bez karty graf. to nie włączał się . No więc wróciłem do starej płyty głównej a nową mam nadzieje, że uda mi się zwrócić :) Szkoda, że "fachowiec" stwierdził, że to płyta główna... Nie miał bym wydatku niepotrzebnego. No nic. Uważajcie na ''fachowców'' :) Rozwiązaniem jest spalona karta graficzna... A temat do zamknięcia! Dzięki wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który wyłącza się po krótkim czasie działania, co nastąpiło po przegrzaniu podczas gry w Starcraft II. Po próbie uruchomienia, komputer jedynie na chwilę włącza wentylatory i diody. Użytkownik wykluczył zasilacz jako przyczynę, testując go w innym komputerze. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w płycie głównej, a także w przegrzanej karcie graficznej. Po dalszych testach i czyszczeniu podzespołów, użytkownik stwierdził, że nowa płyta główna (Asus P5QPL) również nie rozwiązała problemu, a przyczyna okazała się być uszkodzona karta graficzna. Użytkownik podkreślił, że diagnoza "fachowca" była błędna, co doprowadziło do niepotrzebnych wydatków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA