logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer restartuje się losowo podczas grania w Starcraft II - co sprawdzić?

Anamesh 27 Lut 2016 22:51 1359 12
REKLAMA
  • #1 15477506
    Anamesh
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,

ja wiem, że jest to problem jakich teoretycznie są setki, ale chyba każdy przypadek wymaga osobnego traktowania.
    Podczas normalnej codziennej pracy, przeglądania internetu, pisania sobie stronek w html, wgrywaniu plików na FTP czy nawet przy odpaleniu GIMPA komputer hula jak należy.
    Przez rok od zakupu i poskładania całości komputer śmigał jak należy, uruchamiała się każda gra w którą chciałem grać. Od chyba tygodnia, po uruchomieniu gry (wpierw Starcraft II) komputer resetuje się. Sprawa jest śmieszna z kilku przyczyn, po pierwsze problem miałem w grze multiplayer, odpaliłem single na średnich detalach i rozegrałem grę. Więc reset pojawia się losowo, czasami od razu po załadowaniu mapy, czasami po godzinie grania.
    Temperatury wydają się być jak najbardziej ok, grafika nie przekracza 50 stopni C, a procesor 45°C.
    Aktualizowałem sterowniki, system, próbowałem wymieniać pamięć RAM na inne kostki, efekt ten sam.
    Wydaje mi się, że sam komputer też nieco muli, co skierowało mnie do sprawdzenia dysków (te jako jedyne nie są nowe, tylko przełożone ze starego komputera).
    Uruchomiłem Hirrens boota, ani HD tune, ani mini Win XP nie widzą obu dysków twardych, w biosie oba dyski są widoczne.
    No i pora na konfigurację komputera:
    Intel G3220,
    GeForce 750Ti,
    4 GB RAM,
    Zasilacz Corsair 550W,
    Płyta główna Gigabyte B85M-D3H.
    System Windows 7,
    2 dyski twarde, 1TB i 500 GB.

Bardzo proszę o podrzucenie pomysłów, jak przystąpić do jakiejś dalszej diagnozy.

PS. Próbowałem jeszcze wymieniać taśmy SATA od dysków, wpinać je w inne port na płycie oraz podpiąłem dyski pod dwie osobne linie zasilacza.
  • REKLAMA
  • #2 15477696
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    Zainstaluj HDTune pod windowsem i odpal normalne skanowanie, nie szybkie (chodzi o bad sektory). Warto sprawdzić aktualnie używany ram memtestem, oraz grafikę pod obciążeniem 3DMar, FurMark. Wykonaj również skanowanie pod kątem infekcji wirusowej.
  • REKLAMA
  • #4 15477761
    R1hab
    Poziom 25  
    Ocena: 94
    Po pierwsze daj screen z CrystalDiskInfo bo zapewne to dysk.
  • #5 15477976
    Anamesh
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie oraz serię pomysłów, na razie wrzucam screeny z CristalDiskinfo, za jakiś czas dorzucę pozostałe informację:

• REKLAMA
  • #6 15478823
    lehastar
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Karta graficzna umiera lub problem z zasilaniem. Próbując wymienić kartę graficzną.
  • #7 15479045
    Anamesh
    Poziom 10  
    Przeskanowałem dyski HDtunem - oba dyski bez bad sectorów, komputer został też potraktowany kasperskym , który również nie znalazł nic. Spróbuje według innej rady puścić jakieś testy żeby obciążyć grafikę.
  • #9 15479317
    Anamesh
    Poziom 10  
    sPeRaCz.PL napisał:
    sPeRaCz.PL napisał:

Wstaw screeny tych BSODów używając BlueScreenView http://www.nirsoft.net/utils/bluescreenview setup.exe

Potem będziemy szukać przyczyny.

Przepraszam, miałem i na to odpowiedzieć, nie ma żadnych blue screenów, po prostu komputer się resetuje i tyle :/
  • REKLAMA
  • #10 15479527
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Ten program powinien pokazać co jest powodem tego nagłego restartu... niekoniecznie musi pojawiać się typowy BS.
  • #11 15479577
    Anamesh
    Poziom 10  
    Rozumiem, więc niestety program nic nie znajduje, folder minidump jest pusty

Zrobiłem test 3Dmarkiem, po około minucie testu komputer zresetował się. Wydaje mi się więc że w kręgu podejrzanych zostaje jedynie karta graficzna bądź zasilacz.

Wymontowałem kartę graficzną, test 3Dmark przeszedł bez problemu, więc w sumie dalej nie wiem czy to uszkodzona karta graficzna, czy gdy karta graficzna potrzebuje więcej prądu, to zasilacz strajkuje... :/
  • #12 15480207
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Spróbuj jeszcze inaczej. Zamontuj kartę i tylko ją obciąż. Test GPU na początek może OCCT i włącz funkcje wykrywania błędów. To taki trochę lżejszy termicznie i prądowo test. Przy nieobciążonym CPU to karta będzie praktycznie jedynym obciążeniem. Fakt - jak testu nie przejdzie to w sumie nadal pewności nie będzie ale jak test przejdzie to będzie wiadomo że zasilacz. Choć zasilacz musiałby być uszkodzony bo mocy to ma zapas.
  • #13 15485444
    Anamesh
    Poziom 10  
    Wreszcie udało mi się wpiąć kartę do innego komputera. Generalnie obciążyłem go 3Dmarkiem i cały test przebiegł pomyślnie - dla mnie jest to wniosek, że uszkodzony jest zasilacz, spróbuje go jutro oddać na gwarancję.

Zasilacz został oddany na gwarancję, dzisiaj otrzymałem nowy - problem rozwiązany, temat do zamknięcia :) Dziękuje wszystkim za pomoc i zaangażowanie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z losowym restartowaniem komputera podczas grania w Starcraft II, mimo że przy normalnym użytkowaniu nie występują żadne problemy. Po przeprowadzeniu różnych testów, w tym skanowania dysków i pamięci RAM, oraz aktualizacji sterowników, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa kartę graficzną lub zasilacz jako przyczynę. Po testach 3DMark, które wykazały problemy przy obciążeniu karty graficznej, użytkownik wymontował kartę i test przeszedł pomyślnie, co sugeruje uszkodzenie zasilacza. Po wymianie zasilacza problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA