Krzyś33 napisał: Witam serdecznie.posiadam poziomicę laserową typu Einhell NKL90/4 P<5mW λ=635nm. W związku z tym zwracam się z prośbą. Czy ktoś z forumowiczów posiada schemat urządzenia do wykrywania promienia lasera (zwany czasem beeperem). Chodzi o to, że niestety promień jest słabo widoczny w jasnych pomieszczeniach. Sprawę rozwiązało by urządzenie, które po wykryciu promienia zasygnalizowało by to.
Szukanie "igły w stogu siania" ...

... weź pod uwagę, że średnica takiej wiązki laserowej to mniej jak milimetr.
Nawet jak weźmiesz czujnik - który będzie w stanie taką wiązkę wykryć (czyt. dać odpowiedni sygnał) - o największej średnicy, to będzie to zaledwie 2cm, albo 3cm.
A teraz uruchom swoją wyobraźnię i pomyśl w jaki sposób chciałbyś tę wiązkę lasera poszukiwać ...
Krzyś33 napisał: Proszę o schemat. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
I co jeszcze - mam to Tobie wykonać też ...
Dodano po 7 [minuty]: Krzyś33 napisał: Wydaje mi się, że jednak istnieje taka możliwość. Weźmy dla przykładu proste bariery laserowe działające przy oświetleniu dziennym. Wystarczająca dla mnie będzie, jeśli wykryje ono oświetlenie laserem z odległości ok. 20m. mMyślałem o umieszczeniu elementu światłoczułego w zaciemnionej, bezodbiciowej obudowie, do której promień wpadał by niewielkim otworem. Głównie chodzi mi o część elektroniczną.Pozdrawiam.
Zechciej nie zapominać, że taka bariera jest wyjustowana i wiązka światła ciągle trafia w czujnik, o ile tylko nic nie zasłania promienia lasera, a Ty chcesz "trafiać" (patrz wyżej) wiązką - czyli linią prostą - w tenże czujnik.