logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza

JamJestElektronik 23 Paź 2011 19:07 7726 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak uszczelnić kolumny Space 86 po wymianie głośników, gdy po naciśnięciu membrany słychać świst uchodzącego powietrza?

Uszczelnij przede wszystkim miejsca styku głośników z frontem: pod kosze GDN/GDWK daj cienką piankę, uszczelkę z dętki albo piankę „pod panele” i dobrze dociągnij śruby [#10058350][#10058852][#10058914] Sprawdź też, czy nie puszczają same śruby i otwory pod nie — można je uszczelnić taśmą teflonową, a ewentualne nieszczelności na łączeniach płyt skleić [#10058350] Przyłóż kartkę papieru do podejrzanych miejsc i szukaj drgań, także przy kablu, otworach po głośnikach i innych przepustach [#10058350][#10058426] Jeśli po naciśnięciu GDN wysuwa się membrana GDM i od razu opada, to układ nie jest szczelny; zaklej dodatkowo kosz GDM z zewnątrz albo zrób zaślepkę na jego otwór, żeby sprawdzić, czy problem znika [#10058717] W razie potrzeby sprawdź też kołki maskownicy i pierścień/uszczelkę w GDWK, bo jego brak albo uszkodzenie może dokładać kolejne nieszczelności [#10058937][#10059007][#10059042]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10057972
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Witam.
    W moich kolumnach Space'86 wymieniłem wszystkie głośniki na regenerowane, kosztowało mnie to ponad 150zł. Jednak jest jeden problem, po naciśnięciu membrany niskotonowego słychać świst uchodzącego powietrza, czyli jest nieszczelność. Paczka jest wszędzie cała, nie porysowana ani nie spękana, nie rozłazi się, głośniki nie posiadają gumowych uszczelek więc osadziłem je na silikonie do uszczelniania głowic samochodowych, co jeszcze zrobić aby była szczelna? Proszę o pomoc, bo gdy jest nie szczelna to podczas grania słychać świszczenie, a chciałbym je wyeliminować. Daję ,,Pomógł" za każdą pomocną odpowiedź, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10058188
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Zanurzasz kolumnę w wannie pełnej wody, naciskasz membranę i patrzysz skąd uchodzą bąbęlki powietrza. Uszczelniasz. I tak do skutku.

Moderowany przez Pablo1964:

3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu
    Następnym razem za taką "poradę będzie ostrzeżenie.

• Pomocny post
    #3 10058214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10058310
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Jaką piankę bo nie rozumiem?
  • Pomocny post
    #5 10058350
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    pawel_aa napisał:
    Zanurzasz kolumnę w wannie pełnej wody,
    Żarty sobie robisz ?
    Płytę wiórową do wody ? Przecież ona zaraz spuchnie i będzie do wyrzucenia. Z dala od wody, to nie dętka.
    Znajdź miejsce przez które świszczy. Przyłóż do miejsc, które podejrzewasz o nieszczelność kartkę papieru. Jak zacznie drgać to trafiłeś. Jeśli to jest nieszczelność na łączeniu płyt, to uszczelniasz klejem.
    Jeśli pod głośnikiem, to tak jak Kolega wyżej, podłóż piankę, ja również podobnie uszczelniam. Cienka pianka od pakowania (zakosiłem z magazynu), wycinasz okrąg i podkładasz pod głośnik.
    Jest jeszcze jedna możliwość. Świszcze z otworów na śruby, gwint nie jest szczelny. Ja w takich wypadkach, może wyda się to śmieszne, ale używam hydraulicznej taśmy teflonowej. Jedna warstwa na śrubę i jest szczelnie. Spróbuj też dobić nakrętki i uszczelnij je klejem.
  • #6 10058363
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Dzięki, wykryłem nieszczelność wokół śrub, okleiłem je sylikonem do uszczelniania głowic, jednak nadal gdzieś jest nieszczelność(już mniejsza). Na łączeniach nigdzie nie uchodzi.

Dodano po 1 [minuty]:

Do tego łączenia dla pewności pociągnąłem również silikonem od środka (mam go 10tubek przedatowanych od znajomego co pracuje na stacji.

Jaką wersję Kolega zostawi?
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10058426
    telecaster1951
    JamJestElektronik napisał:
    Dzięki, wykryłem nieszczelność wokół śrub, okleiłem je sylikonem do uszczelniania głowic, jednak nadal gdzieś jest nieszczelność(już mniejsza). Na łączeniach nigdzie nie uchodzi.
    Może terminale ?
    Sprawdzałeś przy wszystkich głośnikach ?
    Przy włączonej muzyce przykładaj do kolumny kartkę. Gdy trafisz na nieszczelność, na pewno usłyszysz.
  • #8 10058449
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Nie mają one terminali. Sprawdzałem przy wszystkich głośnikach, nigdzie kartka nie drga. Już nie mam sił, a nadal po naciśnięciu membrany niskotonowca membrana średniaka się wysuwa ale od razu opada.

Dodano po 1 [minuty]:

pawel_aa napisał:
    Zanurzasz kolumnę w wannie pełnej wody, naciskasz membranę i patrzysz skąd uchodzą bąbęlki powietrza. Uszczelniasz. I tak do skutku.

Kolega sobie chyba żartuje, kolumna jest ze sklejki a membrana głośnika z papieru, nie jestem kamikadze i nie chcę zniszczyć tych kolumn, bo zachowały się w idealnym stanie.
  • REKLAMA
  • #9 10058465
    pawel_aa
    Poziom 25  
    telecaster1951 napisał:
    Żarty sobie robisz ?
    Płytę wiórową do wody ? Przecież ona zaraz spuchnie i będzie do wyrzucenia.

Oczywiście, jakiej autor oczekuje porady? Może takiej:
    telecaster1951 napisał:
    Znajdź miejsce przez które świszczy.

Proste, puszcza 30-40Hz i lokalizuje nieszczelność. Co tu radzić i debatować nad nieistniejącym problemem. Może na podstawie zdjęć zlokalizujemy szczeliny?

Już nie mam sił, a nadal po naciśnięciu membrany niskotonowca membrana średniaka się wysuwa ale od razu opada.

Jakim cudem skoro GDM-12 ma zamknięty kosz? Zrobiłeś z GDM membranę bierną?
  • #10 10058485
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Mogę zrobić zdjęcia. Za 10minut je dodam.
  • Pomocny post
    #11 10058530
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Mogę zrobić zdjęcia. Za 10minut je dodam.

Nie no jaja jakieś :D Wiemy jak wyglądają Space 86.
    Zlokalizuj nieszczelność i ją usuń, mi z LCD na pewno nie zawieje...
  • Pomocny post
    #12 10058560
    telecaster1951
    Nie mają one terminali.
    Faktycznie mój błąd. Przy kablu sprawdź.
    nadal po naciśnięciu membrany niskotonowca membrana średniaka się wysuwa ale od razu opada.
    W ogóle nie powinno się tak dziać. GDM nie powinien robić za membranę bierną.
    Może przy kołkach od maskownic są jakieś nieszczelności ?
    pawel_aa napisał:

Nie no jaja jakieś :D Wiemy jak wyglądają Space 86.
    Zlokalizuj nieszczelność i ją usuń, mi z LCD na pewno nie zawieje...

Przecież pisałeś, że "może po zdjęciach zlokalizujemy usterkę". Więc o co chodzi ?
  • #13 10058570
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Oto zdjęcia:

Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza Jak uszczelnić kolumny Space'86 po wymianie głośników? Świst powietrza

I da się z nich coś wywnioskować?

Dodano po 2 [minuty]:

Membrana w GDM'ie się wysuwa, jest on nowy ma raptem 2 dni.. Więc to wysuwanie się jest normalne czy nie? Po wciśnięciu niskotonowca jego membrana wraca do wcześniejszej pozycji ze sporym oporem (zajmuje jej to około 3sekundy, po wyjęciu któregoś z głośników ten czas zmniejsza się do 1sek). Co robić dalej? Na łączeniach wszystko jest dobrze, a otwory na kołki chyba nie przechodzą na drugą stronę.
  • Pomocny post
    #14 10058603
    pawel_aa
    Poziom 25  
    telecaster1951 napisał:
    Przecież pisałeś, że "może po zdjęciach zlokalizujemy usterkę". Więc o co chodzi ?

To sarkazm był. Pomysł jest przecież absurdalny.

Więc to wysuwanie się jest normalne czy nie?

Nie jest.
  • #15 10058610
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Sprawdziłem kabel, była niewielka nieszczelność ale już ją naprawiłem, lekko się polepszyło ale nadal szumi, dodam że w wysokotonowcach zeszła taka substancja jak utelniona pianka z kopułek, ale to chyba nie ma tutaj znaczenia?

Dodano po 25 [sekundy]:

A jak mam wyeliminować to wysuwanie się membrany?
  • Pomocny post
    #16 10058635
    pawel_aa
    Poziom 25  
    A jak mam wyeliminować to wysuwanie się membrany?

Zaklej otwory w koszu GDM, zapewne takowe tam są.
  • #17 10058639
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Są, ale są zaklejone od środka takim jak by bardzo grubym filcem, głośnika nie chcę zniszczyć, nie chcę stracić na niego gwarancji, a w oryginale te otwory były zaklejone?
  • Pomocny post
    #18 10058677
    telecaster1951
    pawel_aa napisał:

To sarkazm był. Pomysł jest przecież absurdalny.
    Wybacz, męczę się ze sprawozdaniem na laby i nie wyczuwam sarkazmu ;/
    w oryginale te otwory były zaklejone?
    Nie. Były wklejone te wkładki filcowe.
    Nie mam oryginalnych spejsów, żeby sprawdzić czy takie zachowanie występuje w oryginale, ale na zdrowy rozum, nie powinno.
  • #19 10058690
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Sprawdzałem w oryginalnych, i jest to normalne, ale w 100% sprawnych po wciśnięciu niskotonowca membrana średniaka pozostaje wysunięta do puki nie zostanie puszczona membrana niskotonowca, u mnie opada natychmiast, więc gdzieś jest nieszczelność, ale za pierona nie mogę jej znaleźć, zużyłem już tubkę silikonu na uszczelnianie głośników i wiele to nie pomogło. Co dalej robić? Może to gdzieś przez głośnik uchodzi powietrze? Może zatkać otwory na głośniki i napompować kolumnę i szukać nieszczelności?(żart):D Dobra, co robić?
  • Pomocny post
    #20 10058717
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Zaklej dodatkowo kosze GDM z zewnątrz, może być nawet zwykła taśma samoprzylepna.

Idea obudowy zamkniętej jest taka, że głośnik pracuje na "poduszce powietrznej". Jeśli membrana GDN-a wraca po trzech sekundach to coś jest wybitnie nie tak, generalnie powinna wracać razem z cofającymi się palcami (sprawdziłem przed chwilą na kolumnie Perfect 150). Może to świszczenie to nie świszczenie tylko jakiś rezonans w który wpada w GDM.

Wymontuj GDM, zrób zaślepkę na otwór po nim i zobacz jak zachowa się GDN.
  • #21 10058738
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    GDM obsadzony jest na silikonie, ale dobra, daj mi 5 minut.

Dodano po 4 [minuty]:

Ok, zaklejone, membrana średniotonowca już się nie wysuwa, a niskotonowca powraca do poprzedniego stanu tylko z lekkim oporem, niestety nadal szumi, nie mam już sił.. Co jeszcze uszczelnić? Do tego dudni..

Dodano po 4 [minuty]:

Co dalej sprawdzać? Uchodzi gdzieś wokół głośników.

Dodano po 9 [minuty]:

pawel_aa napisał:
    Zaklej dodatkowo kosze GDM z zewnątrz, może być nawet zwykła taśma samoprzylepna.

Idea obudowy zamkniętej jest taka, że głośnik pracuje na "poduszce powietrznej". Jeśli membrana GDN-a wraca po trzech sekundach to coś jest wybitnie nie tak, generalnie powinna wracać razem z cofającymi się palcami (sprawdziłem przed chwilą na kolumnie Perfect 150). Może to świszczenie to nie świszczenie tylko jakiś rezonans w który wpada w GDM.

Wymontuj GDM, zrób zaślepkę na otwór po nim i zobacz jak zachowa się GDN.

Z czego zrobić zaślepkę na otwór po nim? Próbowałem z kartonu ale szczelne to nie jest.
  • Pomocny post
    #22 10058852
    miku210
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    W moim przypadku pomogły uszczelki pod koszami głośników. Z popsutej dętki.
  • #23 10058914
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Co dalej sprawdzać? Uchodzi gdzieś wokół głośników.

Jak pisał kolega wcześniej - uszczelka pod GDN na powierzchni stykającej się z frontem kolumny. Z dętki lub uszczelki "gąbkowej" do okien". Pod GDWK także oczywiście.
    Jeśli rozbierałeś GDWK może zgubiłeś pierścień uszczelniający z pianki który jest wewnątrz głośnika?

Z czego zrobić zaślepkę na otwór po nim? Próbowałem z kartonu ale szczelne to nie jest.

Jeśli GDM zaklejony i nie wypycha membrany to chyba jest po sprawie.

Inna sprawa, że obudowa zamknięta nigdy nie będzie idealnie hermetyczna.
    Oczywiście wytłumiłeś porządnie kolumnę wewnątrz jak przystało dla obudowy zamkniętej?
  • #24 10058929
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Wytłumienie kolumny pozostało oryginalne, owszem z GDWK wywaliłem ten pierścień gdyż z racji czasu się rozleciał, ale czy on ma jakieś znaczenie?
  • #25 10058937
    miku210
    Poziom 26  
    Ja bym sprawdził przy otworach na maskownicę.
  • REKLAMA
  • #26 10058945
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Wytłumienie kolumny pozostało oryginalne, owszem z GDWK wywaliłem ten pierścień gdyż z racji czasu się rozleciał, ale czy on ma jakieś znaczenie?

Pomyśl, wsadzili go tam w określonym celu :)
  • #27 10058955
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    Z czego można go dorobić? Zresztą po włączeniu kolumny, zdjęcia tego takiego kółka i przyłożenia kartki kartka nie porusza się, ani nie słychać ucieku powietrza.
  • Pomocny post
    #28 10059007
    miku210
    Poziom 26  
    Z czego można go dorobić?

Z jakieś mocniejszej tekturki, tudzież z tych pasków które są używane do spinania paczek z cegłami / pustakami. :)
  • #29 10059027
    JamJestElektronik
    Poziom 18  
    W którym miejscu mam umiejscowić ten pierścień? Mój się rozpadł i wyleciał od razu po rozkręceniu głośnika (nawet nie widziałem gdzie był.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nieszczelnością kolumn Space'86 po wymianie głośników, co powoduje świst powietrza. W odpowiedziach zasugerowano różne metody lokalizacji nieszczelności, takie jak zanurzenie kolumny w wodzie, użycie kartki papieru do wykrywania drgań oraz podkładanie pianki pod głośniki. Wskazano również na możliwość uszczelnienia otworów na śruby taśmą teflonową oraz sprawdzenie uszczelek pod głośnikami. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym silikonowania, ale problem nadal występował. Ostatecznie zasugerowano zaklejenie otworów w koszu głośnika oraz użycie folii do uszczelnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA