logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notoryczne rozłączanie WiFi z AP Airlive i TP-Link - jak to naprawić?

papieju 24 Paź 2011 19:17 1830 9
REKLAMA
  • #1 10061520
    papieju
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Podłączam znajomych pod sieć. Antena zewnętrzna, AP Airlive w trybie client, skręta do drugiego AP TP-Link, praca w trybie AP - rozgłaszanie wifi po domu. Zestaw pracował testowo u mnie, z tym że client był podłączony przez zwykłą antenkę do mojej domowej wifi, ja ciągnąłem neta z TP-Linka i gitara. Zawożę do nich, podłączam clienta i cud pierwszy - AP co chwilę rozłącza, gubi sieć i podłącza ponownie - generalnie ciężko obejrzeć klip na youtubie. Wcześniej mieli net od tego samego dostawcy po kablu, airlive pracował w trybie AP - zeznali że wtedy restartów nie było. Uznałem że dokupiony TL-Link jest wadliwy, bo kanały się nie nakładają i w zasadzie są dość dobrze odseparowane. Wywaliłem Tp-Linka i podłączyłem swojego testowego AP, też Airlive, więc teraz pracuje taki tandem - 2 airlive, jeden client drugi AP. I tu cud numer dwa - dzieje się to samo. Rozłącza i cześć, z tym że trwa to krócej - gubi po 3-4 pingi gdzie wcześniej po 20, ale seans na youtube skutecznie uniemożliwia. O co chodzi? Kanały się nie nakładają, jedyne co mi przychodzi do głowy to albo antenka standardowa jest za słaba - ale laptop w tym samym pokoju też się rozłącza, albo urządzenia są za blisko siebie. Jutro je odseparuję dłuższym kablem, podłączę do ap jeden komputer po kablu - jest możliwość bo ma switcha 2 portowego, a drugi po radiu, zapinguję router dostawcy i zobaczę, czy rozłączenie dotyczy całego urządzenia, czy tylko radia. Co więcej można sprawdzić? Sprawności urządzeń pewny jestem, chyba że walnięty jest kabelek łączący oba - ale był nowy, w komplecie z TP-Linkiem. Jeszcze jakieś sugestie? Bo ja już koncepcji nie mam...
  • REKLAMA
  • #2 10061977
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    papieju napisał:
    AP co chwilę rozłącza, gubi sieć i podłącza ponownie

Może tamten APek./router co nadaje ma ustawiony kanał WIFI na auto zamiast na konkretny i zmienia ciągle sam 'jak mu pasi'
  • #3 10063216
    papieju
    Poziom 15  
    Nie, kanał 4, do tego client i ap mają IP statyczne.
  • REKLAMA
  • #4 10063270
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Może śmietnik w eterze - zmień kanał na 1, potem 6 i 13 - może pomoże.
    Może ich wifi się gryzie z Twoją - są za blisko jeżeli chodzi o kanały.
    konrad.
  • #5 10063308
    papieju
    Poziom 15  
    Spróbuję dokładnie przeskanować pasmo, może coś wisi
  • #6 10063325
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Czy twoja karta podaje Ci wartość szumu w kanale?
    Zobacz Inssieder-em. A może mają jakąś bezprzewodową kamerkę, radiowy przedłużacz piltów, itd. I jak nadaje, to zrywa połączenie.
    konrad.
  • REKLAMA
  • #7 10063334
    papieju
    Poziom 15  
    KonradGatek napisał:
    Zobacz Inssieder-em

Właśnie go testuję w pracy. Nie sadziłem że w powietrzu tyle śmieci, nawet jak są daleko. Win7 wykrywa 2 sieci, Inssieder 8. I pięknie widać co na którym kanale siedzi. Jak rozumieć amplitude db? Im mniej, np -65, tym lepszy sygnał? -65 to lepiej niż -90?
  • #8 10063335
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Wikipedia nie boli
    Im więcej tym lepiej... Bliskiej sieci masz większy sygnał niż dalekiej... Więc lepiej...
    :D
  • #9 10063517
    bezczelny2002
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam nie za bardzo rozumiem poco ta sieczka jeżeli chcesz korzystać z jednego routera tylko w domu, a drugim rozgłaszać sieć to ten drugi z dużą anteną spinasz kablem do portu WAN od tego domowego i ustawiasz go jako repeater na jakimkolwiek kanale , ale innym niż ten co ci lata po domu i masz z głowy u mnie tak to działa Linksys WAG 200 Annex B, przypięty do linii stacjonarnej 2 komputery lecą po skrętce laptopy i tablet plus telefony po WiFi na kanale 8 z kodowaniem WPA2 , od linksysa jeden kabel do portu WAN TPLINK nie pamiętam teraz modelu w każdym razie z odkręcaną anteną i router przypięty do do okólnej zamontowanej na dachu i tu reszta klientów ma dostęp do internetu tylko i wyłącznie nie do sieci domowej kodowanie WPAPSK AES kanał 13 i uwierz u mnie tyle śmieci lata i nie mam żadnych problemów śmiga to już 2 lata i wszyscy zadowoleni jeżeli o taki układ tobie chodzi to raczej trudności niema tylko jeszcze dodam że na na tym tp link wszystko działa tylko wyłącznie w standardzie 802.11n ,a,b,g są nie tolerowane poza tym filtrowanie MAC ,brak możliwości konfiguracji via WiFi i to daje święty spokój pozdrawiam i miłego pająkowania to jest cholernie proste i moje pytanie zajrzałeś chociaż do instrukcji tych routerków czy tam Ap po co kombinować jak wystarczy troszkę pomyśleć :-)
  • REKLAMA
  • #10 10063540
    papieju
    Poziom 15  
    Mam inną koncepcję, zresztą zgodną z życzeniem osób u których to siedzi. Chcą mieć swoją sieć wifi ze swoimi zabezpieczeniami, to mają. Układ który aktualnie tam jest powinien działać bez zarzutu i testowo tak działał, tyle że w innej lokalizacji. Widać tam jest jakiś problem który nie występuje u mnie i to jego muszę znaleźć. Instrukcje czytam, nie traktuj kogoś jak debila.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozłączaniem się sieci WiFi, gdy korzysta z punktu dostępowego Airlive w trybie klienta, połączonego z punktem dostępowym TP-Link, który rozgłasza sygnał w domu. Po przeniesieniu zestawu do innej lokalizacji, występują częste rozłączenia, co uniemożliwia korzystanie z internetu. Użytkownik sprawdził ustawienia kanałów, które są statyczne, oraz rozważa zakłócenia od innych sieci. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zmianę kanałów, sprawdzenie źródeł zakłóceń, takich jak inne urządzenia bezprzewodowe, oraz testowanie sygnału za pomocą narzędzi do analizy pasma. Użytkownik podkreśla, że chce mieć własną sieć WiFi z zabezpieczeniami, co jest zgodne z życzeniem osób, u których zestaw jest zainstalowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA