logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia elektrycznego kotła EL-ECO 12, płytka PEX-03

pawelcb33 24 Paź 2011 22:16 2347 6
REKLAMA
  • #1 10062573
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Witam.

Posiadam ogrzewanie elektryczne i kocioł EL-ECO 12 który nie chce się włączyć.
    Gdy na termostacie ustawię żądaną temperaturę to piec się nie włącza, na piecu jest przełącznik obrotowy zdaję się że do regulacji temperatury w obiegu (?) ale nie jestem pewien.
    Gdy poruszam tym przełącznikiem piec na chwilę się załącza i po chwili wyłącza (1s. lub parę sekund).

Po rozkręceniu i otwarciu obudowy stwierdziłem że jakiś kabel lata, okazało się że to jest " N " (neutralny), szukałem gdzie on mógł być wpięty i chyba odleciał ze sterownika ( płytki ) ale są tam dwa miejsca gdzie mógł być wpięty.

Moje pytanie brzmi czy ktoś ma jakiś schemat podłączenia takiego pieca oczywiście chodzi mi o elektrykę wewnątrz pieca. Na płytce pisze PEX-03.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10065294
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Ten obrotowy przełącznik to prawdopodobnie regulacja mocy (włącza odpowiednie kombinacje grzałek). I na nim trzeba się skupić. Może mieć wypalone styki.
  • REKLAMA
  • #3 10065677
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Dzięki za odpowiedz.

Tak przypuszczałem że do regulacji mocy, tak jak pisałem ruszając nim włączał się na moment.
    Rozkręciłem kocioł i jeden przewód latał sobie ( N), wydaje mi się że był w elektronice a na niej właśnie przylutowany jest przełącznik obrotowy od regulacji mocy. Ruszając przełącznikiem pewnie przewód raz stykał raz nie.
    Możliwe że po włożenie przewodu piec ruszy ale nie wiem gdzie on był, są w kostce dwa miejsca gdzie mógł być.

I tu nadal moje pytanie brzmi, czy ktoś lub może kolega orientuje się gdzie mógł być wpięty ?
  • #4 10067186
    markmd
    Poziom 25  
    Czy to jest gruby przewód, czy cienki. Zostaw na razie ten przewód w spokoju. Spróbuj pomierzyć czy fazy zasilające dochodzą do przełącznika mocy. Ilu stopniowy jest przełącznik?
  • REKLAMA
  • #5 10081444
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Jest to cienki przewód, linka. Zasilanie dochodzi, przełącznik jest 11 pozycyjny.

Był serwisant i stwierdził że elektronika i tyle, coś wspominał o przekaźniku bimetalowym gdzie przeglądając płytkę nie widziałem innych przekaźników niż standardowych.
    Wydaje mi się że nie wiedział gdzie usterka i najlepiej powiedzieć że elektronika.

Chyba czeka mnie wymiana kotła coś mi się zdaję.
    Orientujecie się może czy kotły Kospel są warte uwagi ?
  • REKLAMA
  • #6 10084829
    markmd
    Poziom 25  
    Spokojnie. Naprawimy piec nawet, gdyby elektronika była zepsuta. Dawniej w piecach nie było elektroniki i grzały. Warunek jest jeden : musisz posiadać podstawową wiedzę z elektryki i umieć robić pomiary. Jakie elementy załączają grzałki ( przekaźniki czy triaki )?.
  • #7 10131680
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Witam ponownie.

Jednak zakupuje nowy kocioł, czasu coraz mniej a jest coraz zimniej.

Dziękuję markmd za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem elektrycznym EL-ECO 12, który nie włącza się po ustawieniu żądanej temperatury na termostacie. Po otwarciu obudowy stwierdzono luźny przewód neutralny (N), który mógł być odłączony od płytki sterującej PEX-03. Użytkownik podejrzewa, że przełącznik obrotowy do regulacji mocy może mieć wypalone styki, co powoduje chwilowe włączenie pieca. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilania oraz elementów elektronicznych, takich jak przekaźniki. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowego kotła z powodu braku czasu na naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA