logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dekoder cyfry plus pioneer bct 1330 podczas oglądania traci sygnał antenowy

waldi000 28 Paź 2011 09:36 4765 8
REKLAMA
  • #1 10073801
    waldi000
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Do oglądanie cyfry plus używam splitera (spliter - brak danych) i dwóch dekoderów: Pioneer BCT 1330 i BCT 1430.
    Od kilku dni dekoder BCT 1330 podczas oglądania kanałów cyfry plus traci sygnał antenowy, sprawdzałem w menu dekodera i jest 0.
    Po upływie kilku godzin włączam dekoder i wszystko działa, ale mija kilkadziesiąt minut i sprzęt ponownie traci sygnał antenowy, czasami wystarczy że przełączę na inny kanał i już jest brak sygnału.
    Antena ustawiona jest dobrze, a zamiana dekoderów nic nie pomaga.
    Nie wiem jakie są oprogramowania w dekoderach, ale cyfrę plus na tym zestawie oglądam od kilku lat i do teraz nie miałem żadnych problemów.
    Proszę o podpowiedzi gdzie szukać przyczyny tych zaników sygnału.

Za cierpliwość, wyrozumiałość i odpowiedzi z góry dziękuję.
    waldi000
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10073846
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 240
    Na czas testów, proszę odłączyć sprawny dekoder od anteny. Odłączyć kabel antenowy sieciowy. Kartę C+ włożyć do tego co szwankuje, pomijając spliter. Sprawdzić wtyki F (zarobić od nowa) zarówno od strony konwertera i dekodera. Przetestować czy tak samo się zachowuje. W menu sprawdzić sygnał.
  • #3 10075182
    binnet
    Poziom 11  
    Witam.
    Znany temat. Opisywany był w necie i sam spotkałem sie z tym ze 2 razy. Wysiada głowica. Może pomóc wygrzanie jej gorącym powietrzem, ale ostrożnie, bo można zupełnie uszkodzić.
    Pozdrawiam, binnet.
  • REKLAMA
  • #4 10075911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10087971
    waldi000
    Poziom 10  
    Cytat:
    Na czas testów, proszę odłączyć sprawny dekoder od anteny. Odłączyć kabel antenowy sieciowy. Kartę C+ włożyć do tego co szwankuje, pomijając spliter. Sprawdzić wtyki F (zarobić od nowa) zarówno od strony konwertera i dekodera. Przetestować czy tak samo się zachowuje. W menu sprawdzić sygnał.

Zrobiłem jak piszesz i nic nie dało, dekoder raz działa 2 godziny, a raz 5 minut i gubi sygnał.
    Cytat:
    Witam.
    Znany temat. Opisywany był w necie i sam spotkałem sie z tym ze 2 razy. Wysiada głowica. Może pomóc wygrzanie jej gorącym powietrzem, ale ostrożnie, bo można zupełnie uszkodzić.
    Pozdrawiam, binnet.

Jeżeli warto i jest szansa uratować sprzęt to napisz proszę gdzie tej głowicy szukać i jak zorganizować gorące powietrze, no i jak to zrobić aby nie zepsuć na amen?
    Cytat:
    Prościej, na emeryturę! Dekoder wieeekowy i co tu pytać.

Tak, dekoder wiekowy, no spliter też stary. Mam ten sprzęt od 2006 roku, spliter to zwykłe pudełko z czymś tam w środku bez jakichkolwiek danych, kabelki do kart tych zielonych są lutowane, a nie jak teraz na wtyczki. Robili to wszystko serwisanci "na lewo", teraz czasy, miejsca zamieszkania i ludzie się zmienili i nie mam gdzie uzyskać pomocy i porady.
    Jaki dekoder dokupić, czy zmienić cały zestaw, w listopadzie będę podpisywał kolejną umowę z C+ może od nich jakiś dekoder kupić, co proponujecie

Wszystkim dziękuję, pozdrawiam
    waldi000
  • REKLAMA
  • #6 10088072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10088159
    waldi000
    Poziom 10  
    Cytat:
    Jeżeli będzie nowa umowa to po co bawić się w splitera jak możesz dostać mutirooma.
    Jeżeli jednak chcesz korzystać ze splitera to sagemcom HD nie będzie działał z żadnym.

Posiadam konwerter quad, wszystkie przewody mam rozprowadzone po domu na 4 dekodery, do niedawna oglądałem tv na 3 dekoderach, jeden niestety musiałem pożyczyć i sprzęt wyjechał do Niemiec, także zostałem z dwoma i z tego jeden szwankuje.
    Dlatego wolałbym zostać przy spliterze i dokupić 2 dekodery dobrze działające.
  • #8 10088208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10343992
    waldi000
    Poziom 10  
    Przed świętami kupiłem splitera bezprzewodowego cloneplus z 3 kartami, a od cyfry mam pace hd pvr do tego mediasata i pace dsr i całość jak na razie działa bez problemowo.
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Pioneer BCT 1330, który traci sygnał antenowy podczas oglądania kanałów Cyfry Plus. Po kilku godzinach dekoder działa, ale po pewnym czasie ponownie gubi sygnał. Użytkownik sprawdził ustawienia anteny oraz zamienił dekodery, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym odłączenie splitera, sprawdzenie wtyków F, a także możliwość uszkodzenia głowicy dekodera. Użytkownik rozważa zakup nowego dekodera, zwłaszcza w kontekście nadchodzącej umowy z Cyfrą Plus, oraz preferencje dotyczące używania splitera. Wskazano, że dekodery HD Sagemcom nie działają ze splitterami, a inne modele C+ są rekomendowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA