logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć obraz dysku z partycją EXT3 i swap na Linuxie?

szefxxx 28 Paź 2011 11:16 2990 19
REKLAMA
  • #1 10074007
    szefxxx
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie,

mam taki pewien problem poszukuję jakiegoś narzędzia by zwinąć obraz całego dysku z Linuxem(system+swap) i trzymać go na innym dysku w pliku obrazu.Niestety Norton Ghost(sprawdzałem na wersji 11 i na 15) nie radzi sobie z tym.Czy jest jakiś program uruchamiany w ramach live lub ze sticka jak Ghost?
    Prosiłbym o pomoc:)

Szefxxx:)
  • REKLAMA
  • #2 10074099
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Clonezilla
  • REKLAMA
  • #3 10074489
    szefxxx
    Poziom 20  
    Dzięki za odpowiedź:)A mógłbym prosić o jakiś tutorial jak zrobić kopię całego dysku w postaci pliku img na określoną partycję/dysk?Bo próbowałem ale jakoś nie mogłem stworzyć kopii..
    Będę wdzięczny:)
  • #4 10079322
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    A DD, linuxowe narzędzie z resztą, nie ma czasem możliwości kopiowania do pliku? Jeżeli nie to DMDE dla DOS na bootowalnej płycie i kopiujesz urządzenie fizyczne do pliku.
  • #5 10079968
    szefxxx
    Poziom 20  
    Dzięki za odpowiedź:)Ale czy DMDE ma możliwość tworzenia obrazów z etx3 i z etx4?O partycji swap nie wspominając?Bo jakoś nie mogę doczytać o wsparciu dla tych systemów plików..DD nie próbowałem jeszcze...Musiałbym się zapoznać z tyym narzędziem.Dla ciekawostki powiem,że próbowałem CloneZillą i mi się obraz niby zwinął,ale po jego odtworzeniu na dysk system nie wstawał..Nie mam pojęcia dlaczego...
  • #6 10080448
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Tworzenie obrazu wraz z partycją SWAP jest trochę bezsensu, bo szybciej stworzysz nowy SWAP niż go z obrazu wypakujesz :/
    Ale jak się już kolego upierasz, to odpal Live linuxa i zrób to za pomocą dd
    Krótka instarukcja:
    - upewnij się jaki jest adres twojego dysku do klonowania - fdisk -l - wyświetli wszystkie posiadane dyski i partycje
    - zamontuj partycję/dysk na który chcesz zgrać obraz - mount /dev/sdXX /mnt/katalog
    - wykonaj:
    dd if=/dev/sdXX of=/mnt/katalog/obraz.dd.img

gdzie sdXX to dysk/partycja do sklonowania a katalog/oraz.dd.img to miejsce docelowe zapisu.
    - aby przywrócić obraz na dysk:
    dd if=/mnt/katalog/obraz.dd.img of=/dev/sdXX

Zajmie Ci to jakieś pół wieku ;)

Lepszym rozwiązaniem byłoby zapisanie tablicy dysku, potem partycji systemowej.
  • REKLAMA
  • #7 10080667
    helmud7543
    Poziom 43  
    szefxxx napisał:
    Dzięki za odpowiedź:)Ale czy DMDE ma możliwość tworzenia obrazów z etx3 i z etx4?O partycji swap nie wspominając?Bo jakoś nie mogę doczytać o wsparciu dla tych systemów plików..DD nie próbowałem jeszcze...

Chodzi mi o tryb kopii posektorowej - w jednym i drugim przypadku zawartość dysku źródłowego zostanie w całości i bez mian przeniesiona na docelowy. Więc czym byś to nie zrobił (wymieniłem tylko dwa programy ale jest ich cale mnóstwo) to na dysku docelowym system i tak powinien wstać. No chyba, że interesuje Cię przenoszenie samych partycji pojedynczo. Wtedy to co innego.
  • #8 10080676
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Fsarchiver radzi sobie z partycjami ext4.
    Obsługiwany z lini poleceń.
    Przywraca z utworzonego obrazu na partycje o innym rozmiarze.Kompresja jest domyślna 1:3
    Tworzenie pliku z partycji ok 5GB trwa ok 5-7 minut (odtwarzanie ok 3 razy szybciej).Rozniar pliku ok 1,2-1,4 GB.
    Polecenia są proste.Jak będziesz zainteresowany to podam.
  • #9 10081063
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    linuks napisał:
    Fsarchiver radzi sobie z partycjami ext4.
    Obsługiwany z lini poleceń.
    Przywraca z utworzonego obrazu na partycje o innym rozmiarze.Kompresja jest domyślna 1:3
    Tworzenie pliku z partycji ok 5GB trwa ok 5-7 minut (odtwarzanie ok 3 razy szybciej).Rozniar pliku ok 1,2-1,4 GB.
    Polecenia są proste.Jak będziesz zainteresowany to podam.

Dzięki za info ;) Program wygląda nieźle, świetna rzecz, że może na inny system plików rozpakować obraz.
  • #10 10148786
    szafarz
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Moim skromnym zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest dowolna dystrybucja live i polecenie:

dd if=żródło of=cel bs=1048576
    gdzie
    "żródło" - dysk źródłowy np. /dev/sda
    "cel" - dysk/plik docelowy np. "/mnt/backupdisk/mojobraz.img" lub "/dev/sdb"

Dysk docelowy trzeba wcześniej zamontować. Dodam, że parametr "bs=1048576" powoduje kopiowanie po 1MB na raz (inaczej w przypadku dysków po 512 bajtów) co kosmicznie przyspiesza operację.

Oczywiście można jeszcze w locie kopiować dane na inny komputer przez sieć np przy użyciu nc.
  • #11 10278270
    Engineer75
    Poziom 11  
    Moim skromnym zdaniem, zdecydowanie lepiej zastosować kopiarkę dysków twardych (hdd duplikator). Jest to urządzenie sprzętowe, które potrafi kopiować całe partycje z zachowaniem ich struktury, również na dyski o innych pojemnościach. Dla systemów niestandardowych kopiuje sektor po sektorze, więc otrzymujesz idealny obraz dysku. Miałem okazję przetestować, kiedy miałem potrzebę przeniesienie systemu z małego dysku na duży dysk. System wystartował natychmiast bez jakichkolwiek komplikacji - trzeba było tylko aktywować Windows bo zmienił się numer seryjny urządzenia. Urządzenie jest dostępne w Polsce, ma symbol DW-21 - w google znajdziesz.
  • #12 10278420
    helmud7543
    Poziom 43  
    Po co kupować drogi sprzęt skoro oprogramowanie zrobi to samo za darmo? Bez problemów i komplikacji. Do wyboru - programy migracyjne lub kopiowanie sektor po sektorze.
  • #14 10279355
    Engineer75
    Poziom 11  
    Do helmud7543

Wyobraź sobie, że jedziesz do klienta wykonać serwis, czyli np. przenieść dane z dysku na dysk. Policz sobie ilość rzeczy, które musisz ze sobą zabrać. Ciekaw jestem jak się zabezpieczysz przed posądzeniem przez klienta o skopiowanie danych na dysk swojego komputera? Kopiarka sprzętowa nie ma swojego napędu - podłączasz wyłącznie dysk źródłowy i docelowy.
  • #15 10279388
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dokładnie tak samo jest przy kopiowaniu na dysk USB. Bierzesz liveCD i dysk USB.Policzone dokładnie 2 (słownie dwie) rzeczy.Możesz użyć dysku klienta.Nie dasz rady nikogo przekonać do zakupu zbędnych rzeczy.
  • #16 10279441
    helmud7543
    Poziom 43  
    Engineer75 napisał:
    Do helmud7543

Wyobraź sobie, że jedziesz do klienta wykonać serwis, czyli np. przenieść dane z dysku na dysk. Policz sobie ilość rzeczy, które musisz ze sobą zabrać. Ciekaw jestem jak się zabezpieczysz przed posądzeniem przez klienta o skopiowanie danych na dysk swojego komputera? Kopiarka sprzętowa nie ma swojego napędu - podłączasz wyłącznie dysk źródłowy i docelowy.

Paranoja - no bo jak inaczej? Zrezygnuję z takiego klienta i odeślę do specjalisty z innej specjalizacji (którą nawiasem mówiąc sam też wykonuję). Zresztą - jak przyczepi się do programu to do kopiarki tym bardziej. Co do ilości rzeczy - jak mam zabrać pednrive lub CD z programem albo kopiarkę to wybieram to pierwsze :-)
  • #17 10280527
    Engineer75
    Poziom 11  
    Kopiarki na pewno ci nie sprzedam bo jej nie mam. Chciałem skopiować dysk twardy z instrumentu muzycznego w celach archiwizacji - jakiś bardzo dziwny format. Po walce z wieloma programami, które powodowały że po skopiowaniu dysk nie był widoczny w instrumencie (nawet przy kopiowaniu pojedynczych sektorów), pożyczyłem kopiarkę od zaprzyjaźnionej firmy która czymś takim dysponuje. Po skopiowaniu tym urządzeniem wszystko ruszyło. Każdy może chwalić to co lubi, więc walka z słowna tobą wydaje mi się bezcelowa - przedstawiłem wyłącznie swoje doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #18 10281060
    helmud7543
    Poziom 43  
    Engineer75 napisał:
    Kopiarki na pewno ci nie sprzedam bo jej nie mam. Chciałem skopiować dysk twardy z instrumentu muzycznego w celach archiwizacji - jakiś bardzo dziwny format. Po walce z wieloma programami, które powodowały że po skopiowaniu dysk nie był widoczny w instrumencie (nawet przy kopiowaniu pojedynczych sektorów), pożyczyłem kopiarkę od zaprzyjaźnionej firmy która czymś takim dysponuje. Po skopiowaniu tym urządzeniem wszystko ruszyło. Każdy może chwalić to co lubi, więc walka z słowna tobą wydaje mi się bezcelowa - przedstawiłem wyłącznie swoje doświadczenia.

Ale tu nie chodziło o udowadnianie na zasadzie "racja jest mojsza niż twojsza" - po prostu autor ma standardowy dysk (nie wspomniał o jakichś udziwnieniach) w standardowym komputerze (tu też nie wspomniał o udziwnieniach) więc wystarczy mu narzędzie obsługujące podane systemy plików lub jakikolwiek program do kopii posektorowej. Ja nie twierdzę, że takie urządzenia nie są przydatne ale w tym konkretnym wypadku byłaby to strata pieniędzy.
    A tak z innej beczki - co innego robi taka maszyna niż softwareowa kopia posektorowa? To jest po prostu hardwareowa kopia posektorowa - nie wyobrażam sobie żeby zasada działania takiego duplikatora była inna. Jeżeli jest inaczej to proszę o poprawienie.
  • #19 10282722
    Engineer75
    Poziom 11  
    Raczej nie wygląda na urządzenie które robi tylko przerzutkę po sektorach. Namierzyłem ją tutaj Link. Możesz sam poczytać, chociaż wydawało mi się że miała sporo więcej funkcji niż zawarto w przedstawionym opisie.
  • #20 10282862
    helmud7543
    Poziom 43  
    No to przydała by się dokumentacja (poszukam na czasie jakichś informacji o takich maszynach). Z tego co tu widzę to jednak jest tym samym co softwareowa kopia posektorowa - jeśli chodzi o niestandardowe systemy plików. Ma też funkcję kopiowania partycji (w znanych przez siebie standardach) - to jest to samo co robi np: Ghost. Ma też funkcję nadpisania. No i oczywiście inne funkcje ale to już zależy od producenta (niektóre mogą robić nawet za macierz dyskową z tego co czytałem).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał narzędzia do tworzenia obrazu dysku z systemem Linux, w tym partycji EXT3 i swap. Odpowiedzi sugerowały kilka rozwiązań, w tym Clonezilla, DD oraz Fsarchiver. Clonezilla, mimo że użytkownik miał problemy z przywróceniem obrazu, jest popularnym narzędziem do klonowania dysków. DD to narzędzie wbudowane w Linux, które umożliwia kopiowanie danych sektor po sektorze, a Fsarchiver obsługuje partycje EXT4 i oferuje kompresję. Użytkownicy podkreślali, że tworzenie obrazu partycji swap może być nieefektywne, a także omawiali różnice między rozwiązaniami sprzętowymi a programowymi w kontekście kopiowania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA