logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA HV-E101DK - nic nie działa, nic się nie kręci, nie działają przyciski.

lukjar6 05 Gru 2004 14:41 2711 16
REKLAMA
  • #1 1031119
    lukjar6
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam!!!
    Mam podobny problem tzn nic nie dzila, nic sie nie kreci nie dzialaja przyciski, nie przyjmuje kasety, nie wiem za co sie zabrac, bo nie posoadam schematu, wyczytalem ze IC307 jest od sterownia , ale nie iwme gdzie mam zmierzyc te 9V , prosze o jakas podpowiedz.
    pozdraiwam..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1037918
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    sprawdzilem zasilacz i nie ma napiecia 12 i 9 V wcisnieciu power, wiem ze sterowanie jest podlaczone bezposrednio pod IC301 i nie wiem co dalej, sprawdzic, posprawdzalem napiecia na zasilaczu przed stopniem zalaczajacym te napiecia i sa ok, napiecia na na con101 p6,7 sa okolo1,5 V, a powinny byc 5v, bede jeszcez glowkowal.
    pozdrawiam..
  • #4 1042064
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Mam takie pytanko, chcialbym sprawdzic czy zasilacz dziala, , czy wlaczaja sie wszystkie napiecia, chcialbym to zrobic po przez podanie napiecia na p.11 cn101 tylko nie wiem jakie podac to napiecie, bo w schemacie nie jest opisane, wtedy bede mial jeden problem z glowy.
    pozdrawiam...
  • #5 1042163
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    lukjar6 napisał:
    napiecia na na con101 p6,7 sa okolo1,5 V, a powinny byc 5v

Sprawdź jakie jest napięcia na wejściu stabilizatora IC2 (AN78M05). Jeżeli wynosi powyżej 12V to uszkodzony jest stabilizator.
    Ponadto, o poprawnej pracy przetwornicy będzie świadczyć napiecie na p.3 CON101. Jeżeli jest ono bliskie opisanemu na schemacie to przetwornica jest OK.
    Ps. Wymień w pierwszej kolejności po stronie pierwotnej przetwornicy kondensator C5 (1u/400V) a następnie elektrolity po stronie wtórnej.
  • REKLAMA
  • #6 1042248
    lukjar6
    Poziom 15  
    A wiec pomierzyłem i tak na p.3 cn 101 jest napiecie okolo17V, czyli ok.
    Nastepnie zmierzylem napiecie na wejsciu IC2 i jest tam 12V, tylko mam takie watpliwosci do opisu na plytce, poniewaz wejscie IC2 na schemacie jest oznaczone jako 3 natomiast na plytce jest to oznaczone jako 1 czyli żle mi sie wydaje, dziwne zeby sie pomylili??
    CZyli przetworninca byla by ok, tylko czy napiecie na P.6,7 pojawia sie po podaniu sugnalu powerna p.11 czy powinno caly czas tam panowac +5V??
    pozdraiwm..
  • REKLAMA
  • #7 1042511
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Napięcie na wejściu stabilizatota IC2 jest prawidłowe, natomiast na wyjściu powinno być 5V (non-stop). Jeżeli jest zaniżone to albo jest uszkodzony stabilizator albo ta gałąź jest przeciążona. Można tytułem próby odłączyć wyjście od obciążenia.
    Ps. Sygnał "Power ON/OFF" (p.11) uruchamia tylko napięcia 9V i 12V.
  • #8 1042662
    lukjar6
    Poziom 15  
    napiecie ze stabilizatoa jest juz ok! stabilizator wymienilem, ale terazbrakuje sugnału power na p.11 , tak mi sie wydaje poniewaz nic sie nie zalacza. a ten sygnal idzie bezporedno z pocesora. Wyczytalem wczesniej ze ic307 odpowda za sterowanie, tylko nie iwem jak to sprawdzic czy jest ok, czy trzeba go poprostu wymienic??
    pozdrawiam..
  • #9 1042737
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Tutaj nie ma zadnych cudow .
    Jezeli nie masz napiecia wlaczajacego i wylaczajacego zasilacz to albo jest uszkodzony sam procesor albo procesor nie jest zasilany.

W kazdym magnetowidzie czy odtwarzaczu video zasada jest taka sama;

zasialcz zasila procesor a przyciskiem standby poprostu podajesz z procesora napiecie do zalaczania lub wylaczenia zasilacza

P.S Skad wziales IC307 bo patrze na ten schemat i nie widze takiego scalaka
  • #10 1042770
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    IC307 to wzmacniacz sygnału kontrolnego dla napędu DRUM i w tym momencie ma mniejsze znaczenie. Trzeba sprawdzić czy "żyje" procesor IC310 ale wcześniej warto ustalić czy mechanizm jest w położeniu EJECT, czy przełącznik funkcyjny i mikrowyłączniki na windzie działają. Czy rozbierałeś ten mechanizm?
    Schemat masz więc sprawdź te wszystkie sygnały które dochodzą z mechanizmu do procesora. Brak któregoś z nich może unieruchomić procesor i efekt będzie taki, że nie poda do zasilacza sygnału "Power ON".
  • #11 1042882
    lukjar6
    Poziom 15  
    sprwadzilem switche, oraz przelacznik funkcyjny, wszystko dzial, tzn zalaczaja sie, podczas przesuwania windy od mechanizmu, takze mysle ze to bedzie ok.polozenie eject czyli winda u gory, wszystko jest tak usatawione.
  • #12 1043067
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Na kolkach zebatych masz strzalki i jak pokrecisz to znajdziesz polozenie w ktorym powinny na siebie wskazywac.
    Czy to sprawdziles ? Jezeli tak to mechanizm ustawiony poprawnie. I wina lezy postronie procesora badz czujnikow polozenia mechanizmu.

A jak z napieciem zasilajacym procesor IC310 , czy jest +5V ?
  • #13 1044662
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Male sprostowanie, jeszce raz mierzylem napiecia na zasilaczu innym miernikiem,(chyba miernik mam uszkodzony)napiecia sa podwyzszone, tzn tam gdzie powinno byc 17V jest 22V a na wejsciu stab 7805 jest 16,5V , takze musze jezce raz sie zajac zasilaczem, ponadto po dokladnym obejrzeniu, widac slady przypalenia plytki, zastanawiam sie czy elementy mogly sie przegrzac i uszkodzic czy poprostu tam panuje taka te,maperatura pracy, od strony sciezek jest ok. Przypalenia sa w okolicy D2, D3, R22,23 , C17, R4,R5.
    pozdrawiam..
  • #14 1046904
    lukjar6
    Poziom 15  
    DZis wymienilem jescze raz 7805 oraz Q$ poniewaz byl uszkodzony, zbadalem napiecia, i sa wszystkie ok, po nacisnieciu przycisku power, dioda sie rozjasnia, co oznacza zalaczenie sie zasilacza(pojawiaja sie napiecia 9 i 12 V) , Niestety nadal nic nie dziala oprocz przyciku power, po przesunieciu kaset z winda, rozniez dioda power sie rozjasnie, czyli switch START w windzie dziala, ale reszzta jet nieczynna, nieiwem za co sie teraz zabrac, cop jets odpoiwedzialne za prace mechanizmu, ale poszukam, moze cos znajde w schemacie.

i poszukalem, tzn wyczytalem ze za czynnosc wcoagniecia kasety odpowiada IC310, wiec pomierzylem tam napiecia, i tak po wlaczonym zaslaniu i przycisku power:
    p2=0,7v ,p3=1,2v ,p4=0,4v ,p5=0,017v ,p6=0,017v ,p7=16,5v ,p8=16,5v .p9=1,2v , p10=0,7v
    Zastanawiam sie dlaczego nie ma napiecia na p2 i p10 w momencie wkladania kasety, ze schematu wynika ze tam w tym momencie powinno sie pokazac napiecia aby uruchmis silnik od windy..
    pozdrawiam..
  • #15 1047291
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Jakim cudem na p.7 i p.8 masz 16,5V jeżeli stwierdzasz, że napięcia z zasilacza są oK? Powinno wynosić 12V.
    P.5 i p.6 to wejścia sterujące i w zależności od stanów logicznych na nich silnik pracuje bądź też nie. Z Twojego pomiaru wynika, że na obu jest stan L, czyli silnik nie pracuje. Zmiana stanów następuje w procesorze IC310 w zależności od otrzymanych sygnałów z czujników mechanizmu, a o tym pisałem już wcześniej.
  • #16 1048750
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Sorry ale ten mouj miernik tak mi namieszal ze musialem dzisiaj kupic nowy, wiec napiecia na p7 i p8 sa 12V, czyli sa ok!
    po wsunieciu kaset powinny (tak mi sie wydaje) pojawic sie napiecia na p5 i p6, ktore uruchamiaja silnik wciagajacy kasete, ale sie tak nie dzieje, podejrzewam ze moze byc uszkodzony IC310 ale moge sie mylic.

.. nie pisalem ze glowica sie rowniez niekreci, wiec podpiolem napiecie 2.5V pod D CONT p.5 i zaczela sie krecic, wiec podejrzewam IC 307 moze byc padniety i mam pytanko czy uszkodznie tego uladu m,oze spowodowac calkowite zawieszenie(niedzilanie) mechanizmu??

pozdrawiam..
  • #17 1061277
    lukjar6
    Poziom 15  
    Witam!!!
    Sprawdzilem IC307, napiecia sa w normie, a poza tym wylutowalem Q314 i glowica zaczela sie krecic, wiem tylko ze nie dziala ona gdyz na Q314 jest podawany sygnal STOPU z IC301 z p.40 , zastanawiam sie dlaczego, nie podawany jest rowniez sygnal na p.5 i p.6 IC310 ktory powinien wciagnac kasete, a tu zadnej reakcji, nie wiem czego moge sie zlapac, prosze o pomoc, w momencie wlaczenia zasilania slychac jak sie zalacza na chwilke ktorys z silnikow mysle ze to jest M2 i nic,
    pozdrawiam i prosze o pomoc..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu AIWA HV-E101DK, który nie reaguje na przyciski, nie kręci się mechanizm i nie przyjmuje kasety. Użytkownik zgłasza brak napięć 9V i 12V po wciśnięciu przycisku power, mimo że zasilacz na wejściu stabilizatora 7805 generuje napięcia wyższe niż normatywne (do 22V). Po wymianie stabilizatora 7805 i tranzystora Q$ zasilacz działa poprawnie, a dioda power się rozjaśnia, jednak mechanizm nadal nie funkcjonuje. Pomiary napięć na procesorze IC310 wskazują na brak sygnałów sterujących silnikiem windy (piny 5 i 6 na niskim poziomie logicznym), co uniemożliwia wciągnięcie kasety i uruchomienie silnika. Sprawdzono przełączniki mechanizmu i położenie windy (EJECT) – są sprawne. Sygnał power ON/OFF nie pojawia się na pinie 11 CN101, co może wskazywać na uszkodzenie procesora IC310 lub brak jego zasilania. IC307, odpowiedzialny za wzmacnianie sygnału sterującego napędu DRUM, ma prawidłowe napięcia, a wyjęcie tranzystora Q314 powoduje uruchomienie głowicy, co sugeruje, że sygnał STOP z IC301 blokuje silnik głowicy. Wskazuje to na problem z procesorem lub czujnikami położenia mechanizmu, które nie generują odpowiednich sygnałów sterujących. Zalecane jest dalsze sprawdzenie sygnałów z mechanizmu do procesora oraz ewentualna wymiana lub diagnostyka IC310.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA