logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA HV-E101S – zbyt szybkie odtwarzanie, wymiana paska, podejrzenie IC306 MN67481P

cinko 17 Cze 2006 20:19 1770 6
REKLAMA
  • #1 2737868
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Na początku w ogóle nie działał, okazało sie że jest pęknięty pasek. Wymieniłem, odtwarzacz ożył, ale przy otwarzaniu obraz odtwarzany jest z przyśpieszeniem, dzwięk również idzie w przyśpieszeniu. Ponadto przewijanie do tyłu powoli kręci i po czasie się wyłącza. Napięcia zasilacza poprawne.
    Jak to ugyźć, czy uszkodzony może być układ IC306 MN67481P?
    Zauważyłem panadto, żę drum motor oraz camstan motor kręcą się za szybko, nie wiem czy szukać usterki w servo czy w mechanice.
    Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2740659
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Wpisz w wyszukiwarkę : *E101* i przeglądnij tematy (18), coś podobnego już było. Są tam również i inne cenne uwagi dotyczące tego modelu.
    Ps. Należy wymienić wszystkie paski, nie tylko ten zerwany!
  • REKLAMA
  • #3 2742090
    cinko
    Poziom 22  
    Oczywiście przeglądałem te wątki, ale te które pasują do mojego problemu, są nie zakończone autor postu nie pochwalił się jak rozwiązał problem.
    Cóż będe szukał dalej, co do pasków - wymienione.
  • REKLAMA
  • #4 2742171
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ponieważ usterka dotyczy obu napędów DRUM i CAPSTAM więc trzeba przyglądnąć się właśnie IC SERVO (MN67481P). Zwracam uwagę, że jest on sterowany częstotliwością 4,43 MHz (z Y/C) i w przypadku złej pracy dzielników częstotliwości może być taki efekt (przyspieszone obroty). Oczywiście należy zacząć od zasilania.
  • #5 2767603
    cinko
    Poziom 22  
    Sprawdziłem coś niecoś, na 13 pin IC306 przy play niema napięcia 2,5V
    natomiast na stop jest 4V. Na pozostałych nogach raczej poprawne napięcia.Czy moze to oznaczać uszkodzenie capstana a raczej uzwojenia
    halotronu, czy dalej szukać uszkodzenia w servo.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2768102
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Sprawdź czy brak napięcia na p.13 nie jest spowodowany wyłączeniem przez procesor [p.48]. CAPSTAN to prosty silnik komutatorowy z dodatkowym uzwojeniem tachometrycznym. Tam nie ma żadnego hallotronu.
  • #7 2792526
    cinko
    Poziom 22  
    Po dłuższej przerwie wracam do tego odtwarzacza.
    Nie posiadam niestety oscyloskopu więc trochę utrudnia mi to naprawę.
    Ale zrobiłem co natępuje:
    -odłączyłem n.48 procka nic nie zmienia
    -odłączyłem n.18 układu MN67481P nic nie zmienia z tą jedną róznicą
    że odlutowane mam rezystory od nóżek 13 i 14, teraz na stop n.13
    jest 4,5V na STOP a na PLAY 5V wczesniej było 0V.Po wlutowaniu rezystorów napięciena n.13 spada do 0V na play.
    - jest jeszcze taka reakcja : jak włącze play tasma nawijana jest na bęben
    odtwarza szybo, włącze następnie stop tasma wraca i odtwarzacz się wyłącza, nie można go w żaden sposób włączyć zablokowany. Dopiero wyłączenie z sieci i ponowne włączenie po 5sek. uruchamia odtwarzacz.
    - kolejna sprawa to przewijanie w tył REW, bardzo wolno przewija, mocno grzeje się BA..., i nastepuje wyłączenie przewijania ponowne włączenie REW i wył.
    Jak to ugryść.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz AIWA HV-E101S po wymianie paska zaczął odtwarzać taśmę z przyspieszeniem zarówno obrazu, jak i dźwięku. Przewijanie do tyłu działa bardzo wolno i po pewnym czasie urządzenie się wyłącza. Napięcia zasilacza są poprawne. Problem dotyczy obu napędów: DRUM i CAPSTAN, co sugeruje usterkę układu IC306 MN67481P (układ servo sterowany częstotliwością 4,43 MHz). Na pinie 13 IC306 podczas odtwarzania brak napięcia 2,5 V, co może wskazywać na uszkodzenie lub wyłączenie przez procesor (pin 48). CAPSTAN to silnik komutatorowy z uzwojeniem tachometrycznym, bez hallotronu. Odłączenie pinu 48 procesora nie zmienia stanu, a manipulacje rezystorami przy pinach 13 i 14 powodują zmiany napięć, lecz problem przyspieszonego odtwarzania i blokady urządzenia po zatrzymaniu pozostaje. Przewijanie wstecz jest wolne, silnik mocno się nagrzewa i następuje wyłączenie. Zalecane jest dalsze badanie układu servo i mechaniki, gdyż usterka może leżeć w sterowaniu silników lub ich elementach mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA