logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podwyższyć sygnał napięciowy o zadaną wartość bez wzmacniania?

mopsiok 28 Paź 2011 17:27 1441 4
REKLAMA
  • #1 10075024
    mopsiok
    Poziom 14  
    Ocena: 408
    Witam. Mam problem - nie wiem co zrobić, żeby z sygnał napięciowy był wyższy o zadaną wartość (nie mam na myśli wzmacniania, chodzi mi o zwykłe "dodanie" napięcia). Coś takiego:
    Jak z sygnału niebieskiego uzyskać sygnał czerwony? Czytałem że za pomocą diody Zenera można uzyskać efekt odwrotny (z czerwonego zrobić niebieski), ale z takim jeszcze nigdy się nie spotkałem. Potrzebuję do tego użyć jak najmniejszej liczby elementów, bo mam mało miejsca na płytkę z takim czymś, a ma ona być powielona jeszcze jakieś 6 razy.
    Ma ktoś jakiś pomysł?

A może wystarczy nieco zmienić schemat generujący taki sygnał? Otóż, chcę żeby po zwarciu włącznika dioda LED zapalała się powoli, jednak po rozwarciu gasiła prawie w jednej chwili.
    Całość działa nawet fajnie, tylko że zanim kondensator naładuje się do odpowiedniego napięcia to mija trochę czasu, i przez tę chwilę dioda się nie świeci. Kiedy już zacznie świecić to minęło już na tyle czasu, że kondensator jest już naładowany do jakichś 70% napięcia, przez co dioda zapala się nieco za szybko. Zwiększenie rezystora R7 niestety nic nie daje, bo stosunek czasu w którym dioda nie świeci, do zapalania się, jest taki sam.
    Może wystarczy jakoś zmienić ten schemat? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki, które by mnie mogły nakierować na rozwiązanie, bo niestety przeszukałem już co nieco i nic nie znalazłem...

Pozdrawiam,
    mopsiok
  • REKLAMA
  • #2 10076241
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    W układzie, który podałeś, wystarczy zwiększyć pojemność kondensatora do kilkuset mikrofarad i wstępnie go spolaryzować.
    Musisz użyć switcha z rozwiernym stykiem.
    Przy zwartym styku S1, potencjometrem ustawiasz wartość napięcia między bazą i emiterem tranzystora, na ok. 0.4-0.5V - na progu przewodzenia, tuż przed zaświeceniem diody.
    Układ wyzwalasz switchem.
  • REKLAMA
  • #3 10076593
    mopsiok
    Poziom 14  
    Dzięki za podpowiedź :). Jest tylko jedno "ale". Muszę zwiększać ten kondensator do kilkuset mikro? Bo póki co to on ma 4.7u... układ ma być zrealizowany w technologii SMD i ma być jak najmniejszy, nie mogę sobie pozwolić na tak duże pojemności ;/. Póki co używam kondensatora 4.7u i rezystora R7 480k (R8 nie ma, bo inaczej strasznie długo się rozładowywało).
    Kolejna sprawa to to napięcie o którym wspominałeś.
    Z tego co zrozumiałem, to spadkiem napięcia na potencjometrze mam regulować spadek między bazą a emiterem, tak?
    Przełożyłem diodę z rezystorem przed tranzystor, żeby się łatwiej liczyło (choć nie jestem pewien w 100% czy to cokolwiek zmieni).
    Czy da się jakoś wyliczyć U? Bo niestety podczas moich obliczeń zataczam błędne koło (coś w rodzaju, że napięcie da się wyliczyć tylko znając prąd, a on wynika z rezystancji zastępczej układu, która wynika poniekąd właśnie z tego napięcia, które chcę policzyć). Doszedłem do czegoś takiego (dla ładunku na kondensatorze = 0):
    I8 = (U10 - UBE)/R8
    I10 = U10/R10
    I7 = I8 + I10 = (U10 - UBE)/R8 + U10/R10
    I7 = U7/R7 = (Vcc - U10)/R7
    więc:
    (U10 - UBE)/R8 + U10/R10 = (Vcc - U10)/R7
    I właśnie tutaj, jeśli by się dłużej zastanowić, jest to wyżej wspomniane błędne koło.

Czy rzeczywiście nie ma innej opcji jak tylko założyć jakiś zakres potencjometru i łudzić się że będzie odpowiedni, a później po ustawieniu odczytywać wartość i zastąpić rezystorem?
  • REKLAMA
  • #4 10077816
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Jeśli spojrzysz na charakterystykę Ib=f(Ube) tranzystora krzemowego, zobaczysz, że dla założonego napięcia Ube=0,4V, prąd Ib (czyli u ciebie I8) jest pomijalnie mały, a wówczas spadek napięcia na R8 również i stąd napięcie na R10 także możesz przyjąc na poziomie 0,4V i z błędnego koła robi ci się równanie zwykłego dzielnika "oporowego".
    Przełożenie LED-a w obwód kolektora nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.
    Jeżeli chcesz mieć małą pojemność, przy zachowaniu stałej czasowej, tj. i dużej rezystancji, musisz przejść na sterowanie z użyciem tranzystora polowego. Z uwagi na napięcie zasilania równe 5V, powinieneś zastosować taki o możliwie niskim napięciu progowym.
    Układ i sposób liczenia identyczny, tylko R10 dobierasz nie na 0,4V a na napięcie tuż poniżej ww. napięcia progowego, tzn. Ugs przy którym następuje włączanie tranzystora.
    Cytat:
    Czy rzeczywiście nie ma innej opcji jak tylko założyć jakiś zakres potencjometru i łudzić się że będzie odpowiedni, a później po ustawieniu odczytywać wartość i zastąpić rezystorem?

To nie kwestia braku "opcji". Często to chyba najprostszy sposób.
  • #5 10078503
    mopsiok
    Poziom 14  
    No, teraz to śmiga tak jak powinno :). Wprawdzie wyjście mam zanegowane, ale i tak będę tym sterować z procka, także nie ma znaczenia. Dzięki wielkie, leci pomógł.

//Edit
    Oj, coś nie mogę znaleźć przycisku :lol: - w zamian poszło 5 punkcików na konto.
REKLAMA