logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Massey Ferguson MF 8250, duże dymienie z rury wydechowej

Marciin89 01 Lis 2011 21:24 9878 14
REKLAMA
  • #1 10090873
    Marciin89
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    1.
    Mam problem w MF 8250 rok 2002 z dużym dymieniem podczas orki. Ciągnik pali na dotyk, w czasie orki ma swą moc lecz bardzo dymi z rury wydechowej.
    Może ktoś mi pomoże ustalić przyczynę.

2.
    Nie wiem jaki powinien być luz zaworów.

.
  • REKLAMA
  • #2 10091240
    lodziak12
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Nie zaczyna "brać" oleju? Jak podczas orki to na pewno ma za ciężko i przez to. Ma swoją moc poprzez spalanie większej dawki palia i z tego tyle dymu. Tak się dzieje przy większości ciągników w orce i nie tylko gdy mają za ciężko.

A co do zaworów to jak nie masz pojęcia o mechanice ciągników to lepiej się nie zabieraj bo to droga zabawa jak coś nie tak zrobisz. Lepiej mechanikowi to zostawić. Wiem z własnego doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #3 10093210
    cichus
    Poziom 22  
    Ocena: 432
    A może Kolega poda jakiego koloru jest ten dym bo wróżek na forum nie ma.
  • #4 10097684
    Marciin89
    Poziom 2  
    dym jest ciemny, czarny
  • #5 10098574
    lodziak12
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    To będzie to co pisałem wyżej że ma za ciężko albo zaczyna brać olej. Tylko podczas orki tak jest?
  • #6 10099139
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Wtryskiwacze do sprawdzenia.
  • #7 10101176
    cichus
    Poziom 22  
    Gdyby silnik brał olej to kolor spalin byłby niebieski. Tak jak koledzy podpowiadają czarny dym to może być objaw pracy silnika z przekroczoną mocą znamionową. Niech kolega spróbuje zredukować jeden bieg lub dwa biegi niżej i zobaczyć czy będzie różnica w dymieniu. Końcówki też mogą być rozkalibrowane lub spadło im ciśnienie. Trzecią przyczyną może być pompa wtryskowa(jeśli ten silnik ją posiada bo nie wiem jak jest w tym modelu), ma po prostu ustawioną za dużą dawkę paliwa. Problem pojawia się tu ponieważ w pompach rotacyjnych nie można ustalić dawki dla poszczególnych sekcji. I może być tak że np. dwie sekcje podają dobrą dawkę a pozostałe za dużą. Wówczas trzeba wymienić całą głowiczkę tłokorozdzielacza a nie są to tanie rzeczy.
  • #8 10101289
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    cichus napisał:
    Problem pojawia się tu ponieważ w pompach rotacyjnych nie można ustalić dawki dla poszczególnych sekcji. I może być tak że np. dwie sekcje podają dobrą dawkę a pozostałe za dużą. Wówczas trzeba wymienić całą głowiczkę tłokorozdzielacza a nie są to tanie rzeczy.

Pompa rotacyjna nie posiada sekcji.
    Używając słowo "sekcja" dla pompy rotacyjnej. to pompa rotacyjna posiada jedną sekcję, która po kolei tłoczy paliwo do każdego cylindra. I tłoczy taką samą dawkę.
  • REKLAMA
  • #9 10101848
    Marciin89
    Poziom 2  
    lodziak12 napisał:
    To będzie to co pisałem wyżej że ma za ciężko albo zaczyna brać olej. Tylko podczas orki tak jest?

dymi cały czas, nie tylko podczas orki

Oleju nie bierze.
    Nie wiem jakie powinno być ciśnienie na wtryskiwaczach. Wtryskiwacze są nowe nie oryginalne. Czy to może być przyczyna?
  • #10 10101867
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 805
    Marciin89 napisał:
    Wtryskiwacze są nowe nie oryginalne. Czy to może być przyczyna?

Jakiej firmy ? Jeżeli firma "krzak" to na pewno.
  • #11 10102937
    obrzy7
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Kolego, czarny dym to za mało powietrza lub za dużo paliwa (lub źle rozpylone). Jeżeli masz czysty filtr powietrza, prawidłowe luzy zaworowe to musisz sprawdzić pompę paliwa czyli próbować skorygować dawkę paliwa na pompie - troszkę ją ograniczyć. Jeżeli po tej operacji silnik osłabnie, wrócić do poprzedniego ustawienia (regulacja przy pomocy jednej śrubki). Wtedy pozostają tylko źle rozpylające wtryskiwacze. Ja bym sprawdził to w tej kolejności, żeby uniknąć kupowania części, których uszkodzenia nie jestem pewien.
  • REKLAMA
  • #12 10103681
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Ile Ci można pisać ,wymontuj wtryskiwacze zawieś do sprawdzenia zanim będzie za późno.
  • #13 10104607
    obrzy7
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Tak, tak. Na koniec okaże się że wtryskiwacze były ok, a na zaworach miał po 4mm luzu, albo zasyfiony filtr powietrza. To nie jest totolotek. Najpierw usuwa się podstawowe usterki i niedomagania, potem szuka jeżeli brak poprawy.
  • #14 10105105
    cichus
    Poziom 22  
    Do Kolegi dizba.
    Jeśli już kolega tak się czepia to po pierwsze są tam dwa tłoczki ustawione naprzeciwko siebie a więc jest tam jedna sekcja tłocząca więc nijak ma się to stwierdzenie że pompa rotacyjna nie posiada sekcji tłoczącej. Po drugie to wcale nie tłoczy takiej samej dawki paliwa do każdego cylindra(chyba że w teorii), wystarczy tylko taką pompę wrzucić na stół i to sprawdzić a ponieważ ja to sprawdziłem piszę co zaobserwowałem. Zmniejszając przykładowo dawkę paliwa zmniejszamy ją dla wszystkich cylindrów jednocześnie (wada tej pompy) a jeśli 3 cylindry miały dawkę dobrą to po tej regulacji będą miały za małą dawkę ale wówczas tamte 3 co miały za dużą będą miały dobrą dawkę. Chcąc wszystkie dawki zbliżyć do siebie oczywiście z dokładnością do kilku procent należy wymienić głowiczkę tłokorozdzielacza. I to stwierdzi każdy pompiarz.
  • #15 10120485
    Marciin89
    Poziom 2  
    Usterka naprawiona.
    Wina leżała po stronie wtryskiwaczy. Pomimo że były nowe lały. Zostały dopracowane i wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ciągnikiem Massey Ferguson MF 8250 z 2002 roku, który podczas orki emituje duże ilości ciemnego, czarnego dymu z rury wydechowej. Użytkownik zauważył, że ciągnik pali na dotyk i ma odpowiednią moc, ale dymienie jest niepokojące. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym zbyt dużą dawkę paliwa, problemy z wtryskiwaczami oraz niewłaściwe ustawienia pompy wtryskowej. Po dalszej dyskusji użytkownik potwierdził, że dymienie występuje cały czas, a nie tylko podczas orki, oraz że wtryskiwacze są nowe, ale nieoryginalne. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez dopracowanie wtryskiwaczy, które mimo że były nowe, nie działały prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA