logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór drukarki do domu: laserowa czy atramentowa z funkcją skanera?

MarekW77 05 Lis 2011 14:25 9766 6
REKLAMA
  • #1 10103968
    MarekW77
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam.

Mam dość drukowania u znajomych czy w pracy i chciałbym prosić o poradę osób w sprawie wyboru drukarki.
    Czy dziś warto kupować laserową czy atramentową?

Sugeruję się przede wszystkim jakością wydruku oraz ceną elementów eksploatacyjnych.
    To byłaby drukarka do domu. Potrzebuję czasem wydrukować jakieś potwierdzenia, umowy, czyli głównie tekst. Ale zdarzyć się może, że coś w kolorze również choćby tekst kolorowy (grafika i zdjęcia sporadycznie).

Przydałby mi się też skaner bo uciążliwe jest robienie zdjęć dokumentom i zgrywanie ich, obróbka, a potem wysyłka czyli zastanawiam się też nad urządzeniem wielofunkcyjnym. Fax jest mi zbędny.
    Wiem, że atramenty schną, a czasem nie drukuję z tydzień czy półtora, ale może to kwestia wydrukowania strony testowej raz w tyg.
    Natomiast laser kolorowy jest drogi i jakościowo dość marny z tego co wyczytałem. Tonery chyba też do tanich nie należą, ale w sumie dużo nie drukuję więc i toner służyłby mi długo...
    Mam mętlik, proszę o poradę...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10104418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10104529
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Jak drukujesz jedną czy trzy strony od święta to chyba nie ma sensu inwestować w laser.
  • #4 10105206
    MarekW77
    Poziom 11  
    A możecie polecić konkretne modele urządzeń, które są obecnie w sprzedaży i które są godne polecenia?

Dodano po 40 [sekundy]:

Zależy mi na połączeniu poprzez WIFI, ponieważ nie mam miejsca na biurku na dodatkowe urządzenie...
  • REKLAMA
  • #5 10105266
    lisek88_517
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Podobny temat z polecanymi drukarkami. Ja polecam HP JT 1200,1018.Link
    Można użyć takiego urządzenia Link bądź tradycyjnego print serwera.
  • REKLAMA
  • #6 10105976
    MarekW77
    Poziom 11  
    HP LaserJet 1200 mam w pracy. Dość wiekowa i faktycznie są tańsze zamienniki. Faktycznie zdarzało się, że wciągała papier z głównego podajnika. Ale chyba już tych modeli nie produkują i jeśli już to pozostaje kupno używki.
    No i skaner musiałbym kupować osobno...
  • #7 10106265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji na temat wyboru drukarki do domu, użytkownicy rozważają zalety i wady drukarek laserowych oraz atramentowych, zwracając uwagę na jakość wydruku, koszty eksploatacji oraz dodatkowe funkcje, takie jak skaner. Użytkownicy sugerują, że drukarki laserowe są bardziej wydajne i szybsze, a tonery nie wysychają, co jest istotne dla osób, które rzadko drukują. Z kolei drukarki atramentowe mogą być tańsze, ale ich eksploatacja wiąże się z problemem wysychania tuszu. Wskazano na konkretne modele, takie jak HP LaserJet 1200, które są polecane ze względu na dostępność zamienników tonera oraz ich niezawodność. Użytkownicy sugerują również, że skanery lepiej kupić oddzielnie, aby dostosować je do własnych potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA