logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór drukarki: laserowa HP 1018 czy atramentowa HP 5940 dla 500-1000 stron rocznie?

guzi007 23 Sty 2007 01:03 2391 3
REKLAMA
  • #1 3476421
    guzi007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Zastanawiam się nad zakupem drukarki (jestem zmuszony bo po awarji CANONa zostałem bez drukarki). Na początku nie wiem jaką drukarke kupić (atrament czy laser). Drukuje raczej nie dużo, około 500-1000 stron na rok. Jedynie czerń, koloru nigdy. I mam pytanie czy jest sens kupować drukarke laserową(np. HP 1018 za około 400 zł)? Czy eksploatacja wyjdzie taniej niż atramentówki? U idiotów jest do kupienia atramentówka HP 5940 za 230 zł. Którą lepiej wybrać jeżeli mam się kierować głównie, ekonomią.

Z moich doświadczeń z Canonem (S300)najbardziej denerwuje mnie:
    - mała pojemności zbiorniczka - z 10 ml
    - awarie spowodowane zapchaniem pampersa - szlak mnie już bierze
    - głośna praca - z obswerwacji widze że Hp pracuje sporo ciszej.

Atramentówki wiadomo, że trzeba uzupełniać tuszem, a z laserem co trzeba robić: toner, sam proszek czy odrazu z bębnem? Jaki jest koszt tego?
  • REKLAMA
  • #2 3476508
    qbert
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie laser. Jezeli nie chcesz wydawac 4 stowek to kup uzywna z allegro. Ja mam taka i spisuje sie rewelacyjnie.

Niektore lasery (szczegolnie te nowsze) zliczaja ilosc wydrukowanych stron i w tym przypadku po dosypaniu tonera nie podrukujesz dalej, gdy licznik doliczy sie zaprogramowanej liczby. (lub cos w tym stylu) Trzeba wymienic chipa zliczajacego lub wymienic cala kasete z tonerem na nowa.

W laserowce najczesciej wymieniasz toner (choc nie tak czesto) beben przy twoich wymaganiach powinien starczyc ci do konca zycia :)
  • REKLAMA
  • #3 3477337
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Ja jednak polecam atramentowke, kup jakąś uzywaną, np HP845C, 840C i podobne, kupisz juz za 70zl, koszt eksploatacji jest znikomy, nie ma problemu z nabijaniem, kartridze są duże, starczają na długo, czarne regenerowane w pelni nabite kosztują ok 20zł/szt, kupując atrament na litry i samemu regenerując wychodzi 10zł/ nabicie. Przy twoim uzytkowaniu to wyjdzie jakies 20zł/ rok + kolor 40zł, jesli bedziesz drukowal w kolorze. Jezeli laserowka mialaby stac w pokoju w ktorym śpisz, to nie polecam, bo większość z nich śmierdzi, ale atramentowka jak najbardziej.
  • #4 3480067
    guzi007
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Skłaniam się jednaka ku laserówce - myśle nad dwoma modelami:
    Samsung ML-2010P - 284 zł
    Brother HL-2030 - 360 zł.

Macie jakieś doświadczenie z tymi drukarkami ?
REKLAMA