logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy lepiej wyjąć baterię z laptopa podczas pracy na zasilaczu w domu?

Bartek09061996 05 Lis 2011 17:29 18936 11
  • #1 10104702
    Bartek09061996
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Lepiej jest wyjmować baterię z laptopa gdy korzysta się z zasilacza ? Ostatnio jestem cały czas w domu i nie muszę używać baterii. Lepiej jest ją wyjąć czy pracować pod zasilaczem z włożoną baterią ?
  • #2 10104719
    lisek88_517
    Poziom 15  
    Pracować pod zasilaczem z włożoną baterią. Poszukaj ustawień w biosie, czy jest opcja przedłużania żywotności baterii.
  • #3 10104766
    Bartek09061996
    Poziom 13  
    Mam możliwośc włączenia takiej opcji jak "akumulator dell o wydłużonej żywotności'' w panelu sterowania w aplikacji Dell Baterry Meter. Ale nie wiem co to daje.
  • #4 10108704
    Bartek09061996
    Poziom 13  
    Wyjmować czy nie ?
  • #5 10108717
    lisek88_517
    Poziom 15  
    Nie wyjmować, zadziała ona jak UPS i może uratować ważne dane. Nie mówiąc o tym, że podczas pracy z sieci bateria nie jest rozładowywana (przez komputer).
  • #6 10108885
    konrwaw
    Poziom 10  
    Ja tam wyjmuję baterie ponieważ jak wiadomo bateria ma zakodowana ilość ładowań i po wyczerpaniu tej ilości jest do wymiany,bateria podłączona do laptopa korzystającego z zasilania doładowuje się nawet kilka razy dziennie...zrób jak uważasz ja gdzieś czytałem że lepiej jest rozładować tak do 40-60% i wyjąc(ja tak robię i nie mam 2 lata problemów z baterią)...pozdrawiam
  • #7 10110616
    figurel
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    konrwaw napisał:
    bateria podłączona do laptopa korzystającego z zasilania doładowuje się nawet kilka razy dziennie

Zlicza ładowania baterii ale nie minimalne doładowywania. Nie wyciągam nigdy baterii, już trzeci lapek używam praktycznie jako stacjonarny i ostatni Lenovo ma dwa lata a bateria trzyma 2,5 godz.
  • #8 10110680
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    konrwaw napisał:
    Ja tam wyjmuję baterie ponieważ jak wiadomo bateria ma zakodowana ilość ładowań i po wyczerpaniu tej ilości jest do wymiany,bateria podłączona do laptopa korzystającego z zasilania doładowuje się nawet kilka razy dziennie...zrób jak uważasz ja gdzieś czytałem że lepiej jest rozładować tak do 40-60% i wyjąc(ja tak robię i nie mam 2 lata problemów z baterią)...pozdrawiam

Pewnie. Oszczędzaj cykle na czarną godzinę :-)

Ja cały czas trzymam baterię w lapciaku. Nota bene co 2-3 dni odpinam zasilacz i jadę na baterii do 5% pojemności a później ładuję do pełna. Lapka mam już drugi rok, 295 cykli ładowania/rozładowania i bateria trzyma jak świeżutka z fabryki. Poza tym lapkiem miałem jeszcze ze 3, zawsze tak samo robiłem, nigdy nie miałem problemów z bateriami. Najbardziej wiekowy mam T23 -już chyba z 12 lat i jeszcze na baterii prawie 2 godziny pracuje. I tak samo tam traktuję baterię. Pewnie ma już z 1000 cykli.
    Bateria jest po to aby z niej korzystać a nie chować w szafie. Bateria robi za UPS dla lapka. Poza tym w chwilach szczytowego zapotrzebowania na prąd wspiera zasilacz dzięki czemu komp będzie bardziej stabilny.
  • #9 10111777
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Laptop toshiba mam 6 lat (kupiłem nowy) i nigdy nie wyjmowałem baterii i wszystko działa ok.
    Laptop używany codziennie na zasilaczu sieciowym.
    Nie ma sensu zatem wyjmować baterii.
    Laptop stoi na podstawce z wentylatorami ok 20 zł .Polecam bo skutecznie obniża temperaturę.
  • #10 10116330
    konrwaw
    Poziom 10  
    Tak teraz totalny atak na mój post,spodziewalem się tego:D ,ja robie po swojemu i nie zmienie tego :D ,zastanawia mnie skąd się biorą na Allegro 2 letnie laptopy z baterią działającą 10 minut (bo nie powie mi ktoś że oszczedzana bateria w "szafie" jest taka sama jak używana przez 2 lata)?No i po co ludzie kupują nowe baterie skoro 12 letnie laptopy pracują na bateri 2 godzin :D (bo ja bym nigdy bateri nie kupował)?Poza tym ja napisałem to co czytałem na kilku mądrych stronkach(dlatego też to stosuję)od kilku mądrych ludzi,miedzy innymi na elektrodzie :D

Miłego dnia i Pozdrawiam
  • #11 10116590
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Ja wyjmuje i jade na samym zasilaczu sieciowym. Tylko ważne jest, aby wyjęta bateria była naładowana w 40-50% i aby raz w miesiącu ją naładować i rozładować.

Przechowywanie baterii naładowanej w 100%, lub rozładowanej do 0 bardzo ją niszczy, a jezeli jedziecie na baterii+zasilacz i nawet nie jest ona doładowywana, bo jest pełna, to j.w. wspomniałem niszczy się, bo ma poziom naładowania 100%
  • #12 10116615
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Starczy tego - 3.1.16, 3.1.16. Jeżeli informacje podawane przez producenta są niewystarczające (lub ich brak), to w archiwum forum było co najmniej kilka wątków w tej sprawie.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię, czy lepiej jest wyjmować baterię z laptopa podczas pracy na zasilaczu. Użytkownicy podzielili się różnymi opiniami. Większość zaleca pozostawienie baterii w laptopie, argumentując, że działa ona jak UPS, co chroni dane w przypadku nagłego odcięcia zasilania. Niektórzy użytkownicy wskazali, że bateria nie jest nadmiernie ładowana, gdy laptop jest zasilany z sieci, a jej cykle ładowania są oszczędzane. Inni sugerowali, że jeśli bateria jest wyjmowana, powinna być przechowywana naładowana do 40-50% i regularnie ładowana i rozładowywana, aby uniknąć uszkodzeń. Wspomniano również o ustawieniach w BIOSie oraz aplikacji Dell Battery Meter, które mogą pomóc w zarządzaniu żywotnością baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA