logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 25DC182 - brak reakcji na pilota, działa przez Eurozłącze i klawiaturę lokalną

tadi2 07 Lis 2011 17:43 2747 9
REKLAMA
  • #1 10113117
    tadi2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam taki dziwny przypadek z telewizorem. Telewizor nie załącza się z pilota można go jedynie załączyć klawiaturą lokalną, lub przez Eurozłącze gdy jest podłaczone jakieś dodatkowe urządzenie np; magnetowit. Załączając lub wyłączając magnetowit telewizor załącza się lub wyłącza. Po załączeniu telewizora można wykonywać wszystkie funkcje pilotem, również wyłączenie do czuwania.
    Nie mogę wejść do trybu serwisowego.
    Podmieniłem też pamięć na czystą, wszystko bez zmian.
    Prosze o poradę jak można tą usterkę usunąć, telewizor jest po wymianie trafopowielacza.
  • REKLAMA
  • #2 10113203
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    1. Model producent zapisał jednak trochę inaczej. Proszę poprawić
    2. Magnetowit? N pewno?

A jakże to kolega wchodzi w tryb, że się nie da? Zresztą tam nic nie ma związanego z włączaniem, o ile kojarzę.
  • #3 10117033
    tadi2
    Poziom 10  
    No taka odpowiedź nie pomogła mi wcale! No ale cóż.
    Poprawiłem model tego telewizora (były małe litery). Do tego sterowania zał. wył. może byc użyty też DVD, napewno.
    Żeby wejść do trybu serwisowego to tak jak wszyscy wyłączyłem tv pilotem do stanby, następnie wyłącznikiem wył. Trzymając wcisnięty TXT na pilocie załączam tv wyłącznikiem. Czy jest jakiś inny sposób?
  • REKLAMA
  • #4 10117270
    mirex
    Poziom 43  
    Cytat:
    No taka odpowiedź nie pomogła mi wcale! No ale cóż.

Nie było to celem mojego wpisu. Miał tylko kolega wszystko poprawić.

Poprawić tytuł tematu należało w pierwszej wiadomości. Wtedy na stronie głównej TV Serwis też by było poprawnie. (Już sam zrobiłem.)
    tadi2 napisał:
    Do tego sterowania zał. wył. może byc użyty też DVD, napewno.

A ktoś to podważa? Pewno, że można i niewiele, bardzo niewiele marek poza Thomsonem, ma taką możliwość.
    Pisownia! Regulamin pkt 3.1.13.
    Cytat:
    Magnetowit, napewno

Cytat:
    Żeby wejść do trybu serwisowego to tak jak wszyscy wyłączyłem tv pilotem do stanby, następnie wyłącznikiem wył. Trzymając wcisnięty TXT na pilocie załączam tv wyłącznikiem. Czy jest jakiś inny sposób?

Nie ma. O ile się to robi poprawnie. Widać po raz 1555 trzeba pisać!

- odłączyć wszystko od wejść Euro.
    - pilotem do stby
    - wyłącznikiem sieciowym wyłączyć
    - poczekać aż dioda LED zgaśnie
    - na pilocie TXT (fioletowy) i włączyć sieciowym
    - trzymać TXT trochę dłużej albo do pojawienia się menu serwisowego.
  • REKLAMA
  • #5 10132230
    tadi2
    Poziom 10  
    Mirex u mie to nie działa.
    Wyłaczejąc telewizor pilotem, nie można go już załączyć.
    Pilot nie działa, telewizor pozostaje w czuwaniu, mozna go jedynie załączyć przyciskiem klawiatury lokalnej pr +, inaczej nie załączy się.
    I nie ma możliwości wejść w serwis bo trzymając wciśnięty TXT i załączając telewizor wyłącznikiem telewizor pozostaje w stanby i nie reaguje na pilota.
  • #6 10135520
    Kcyś
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Sprawdzałeś czy w trybie stby odbiornik IR ma zasilanie? Procesor ma zasilanie 3,3V a odbiornik IR 5V z tranzystora TR005 ewentualnie sprawdź układ przy DP093 skąd idzie około 6V na TR005.
    Zakładając że to chassis ITC008.
  • #7 10137989
    tadi2
    Poziom 10  
    Nie sprawdzałem zasilania odbiornika IR. Lecz wydaje mi się że jest to sprawa jakiegoś ustawienia w trybie serwisowym. Bo pilot mi działa jeżeli załączę telewizor klawiaturą, wszystko pilotem mogę robić. I dlaczego telewizor się załącza i wyłącza przez urządzenia podłączone przez euro.
    Telewizor załącza się też gdy podczas grania, wyjmę i włożę wtyczkę z gniazda sieciowego.
    Nie mogę wejść też do trybu serwisowego.
  • #8 10138248
    mirex
    Poziom 43  
    Jasne, nie mierz! Nic nie mierz, nic nie wymieniaj. Wyrzuć TV. Bo skoro trzeba dokonać zmian w trybie serwisowym, a do tego trybu nie da się wejść i nic zmienić (pytam co chciałbyś tam zmieniać?), to nie pozostaje nic innego, jak śmietnik. Noo, chyba że cuda czy inne siły nadprzyrodzone.
    I nie powtarzaj się już w kółko, że pilot nie działa, do trybu nie możesz wejść. O tym wiemy od samego początku.
    Natomiast nie wiemy nic o tym co sam wymyśliłeś i zrobiłeś. Nie wiemy w ogóle czy Ty widziałeś dokumentację tego TV i czy masz pojęcie o naprawach telewizorów. Bo coraz bardziej wątpię.
    I dlatego temat przenoszę piętro niżej.
    Udowodnij, że się pomyliłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 10139510
    Kcyś
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    tadi2 napisał:
    Prosze o poradę jak można tą usterkę usunąć, telewizor jest po wymianie trafopowielacza.

Prosisz o porady, dostajesz je i z nich nie korzystasz. Dziwny człowiek z ciebie. Zajrzyj do schematu i zobacz skąd jest zasilany odbiornik IR w trybie stby i którym napięciem jest wspomagany w trybie pracy, zdziwisz się jeżeli tylko potrafisz czytać schematy. Wyciągnij wnioski i napraw ten tv. Jeżeli to cię przerasta to odpuść go sobie.
  • #10 10147477
    tadi2
    Poziom 10  
    kcyś przepraszam że nie zrobilem jak radziłeś w poście.
    Po tym drugim zrobiło mi sie głupio i zabrałem sie do roboty, ściągnołem sobie schemat i posprawdzałem jak radiłeś. Napiecia na zasilaniu IR były 3.14V w stanby i 4.9V w trybie pracy. Zaczołem szukać tego napięcia 5V o którym pisałeś na zasilaniu IR. I faktycznie winny był opór RP006 przez który jest wspomagane zasilanie IR z napięcia 12V w trybie stanby.
    Po wymianie oporu napięcie było w granicy 5V i można załączać i wyłączać TV kiedy sie chce. Do trybu serwis mode też można wejść bez problemu.
    Dzięki za pomoc.

mirex o tobie to jednak mam inne zdanie, jak nie umiesz pomóc to chociaż byś nie przeszkadzał, bo twoje odzywki "magnetowid? na pewno?", "masz pojęcie o naprawiach telewizorów", czy choćby to "nie powtarzaj się już w kółko, że pilot nie działa" Gdzie w moich wypowiedziach jest słowo że pilot nie działa, gdybyś czytał ze zrozumieniem, to ja tam zawsze piszę, pilot mi działa.
    troche już naprawiłem TV i te twoje uwagi były dla mnie obraźliwe i poniżające.
    No ale jesteś w końcu Moderatorem.... a wtedy może tak trzeba?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Thomson 25DC182, który nie reaguje na pilota, a można go włączyć jedynie za pomocą klawiatury lokalnej lub przez Eurozłącze, gdy podłączone jest dodatkowe urządzenie, takie jak magnetowid. Po włączeniu telewizora możliwe jest korzystanie z pilota, jednak użytkownik nie może wejść w tryb serwisowy. Po wymianie pamięci i trafopowielacza problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie zasilania odbiornika IR oraz napięcia na procesorze. Po dalszych próbach i sprawdzeniu schematu, użytkownik odkrył, że uszkodzony opór RP006 był przyczyną problemu. Po jego wymianie telewizor działa poprawnie, a dostęp do trybu serwisowego został przywrócony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA