Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson ICC 20

slawek.as 18 Maj 2005 13:05 2425 12
  • #1 18 Maj 2005 13:05
    slawek.as
    Poziom 18  

    Witam
    Uszkodzenie polega na tym że po włączeniu tv funkcjonuje ale nie działa na pilota i świeci komunikat P I w lewym dolnym rogu. Gdy przytrzymam na klawiaturze lokalnej "V-" to P znika ale I zostaje i dalej nie działa na pilota, chociaż dioda podczas nadawania miga.Nie ma możliwości wejścia w tryb serwisowy bo nie idzie przejść w standby.
    Proszę o jakieś podpowiedzi w co uderzyć.Dzięki

    0 12
  • #2 18 Maj 2005 13:31
    El Procek
    Poziom 17  

    Wygląda na eeprom.
    Pozdro

    0
  • #3 18 Maj 2005 13:52
    bonzo f
    Poziom 29  

    podstaw w (ff) i regulacje z trybu.ta co masz zgraj na wszelki wypadek.i oczysc zalej woskiem z gory trafo .

    0
  • #4 18 Maj 2005 14:05
    unitra serwis
    Poziom 17  

    Zanim wymieni eeproma popróbuje potrzymać przez dłuzszą chwilę klawisz VOLUME w OTV może pomoże cosik albo nie?

    nb.

    0
  • #5 18 Maj 2005 14:49
    slawek.as
    Poziom 18  

    Witam
    Jeżeli chodzi o eeprom to jest pierwszy dla mnie krok w co chciałem uderzyć aczkolwiek oczywiście nie w domu u klienta dlatego jak już go jutro dostarczy będę działał.Dla pozostałych kolegów proponuję przeczytać dokładnie a później odpisywać.

    0
  • #6 18 Maj 2005 15:01
    ssss
    Poziom 31  

    Witam
    Masz TV w produktions mode.Nalezy przycis,, L-,,to znaczy glos
    tak dlugo trzymac az kursor przejdzie na lewa strone i nastepnie przytrzymac 10s jeszcze. Powodem tego sa przebicia trafa

    0
  • #7 18 Maj 2005 15:35
    slawek.as
    Poziom 18  

    Proszę jeszcze raz koledzy czytajcie zanim odpiszecie .
    Pisałem, że tryb produkcyjny likwidowałem poprzez przytrzymanie V-, znikała litera P,ale nie znikała litera I, i dalej nie działał na pilota.
    Jedynie co mogę dodać to że po wyłączeniu tv i ponownym włączeniu sytuacja się powtarza.

    0
  • #8 18 Maj 2005 18:18
    unitra serwis
    Poziom 17  

    Pisząc przez dłuzszą chwilę miałem na myśli dłużej niż 15sec., mieliśmy taki przypadek że nawet po minucie naciskania zanikło to P, ale nagminną usterką w ICC20 jest ,trafopowielacz,ramka(tylko z literką F), czasem strzelający kineskop no i w efekcie tego oczywiście eprom,bywało też i tak że telewizor był przełączony na tryb VCR wtedy nie reaguje na pilota i jeszcze na dodatek literka P, wtedy można sobie bardzo dobrze rozgrzebać odbiornik,

    Pozdrawiam
    nb.

    0
  • #9 19 Maj 2005 00:28
    slawek.as
    Poziom 18  

    Mialem na mysli czas dluzszy niz 15 sekund, ale jak wspomnialem to P znika po tym czasie a zostaje I.Gdyby byl w stanie VCR to nie mialbym na nim programów a tv jak wspomnialem dziala , idzie na klawiaturze lokalnej przelaczac programy i regulowac glosnoscia dzwieku.Co do uszkadzania sie trafopowielaczy czy tez ukladu V, zimne luty w odchyl. H itp. to wiem ale w tym przypadku to raczej nie ta przyczyna, chociaz wykluczyc tego nie idzie.Jak go dostane na warsztat i podloze eeprom to bede dalej pytal.Chyba ze ktos juz mial identyczny przypadek to zapraszam do wypowiedzi.

    0
  • #10 19 Maj 2005 08:18
    mirekel
    Poziom 18  

    Częstym uszkodzeniem w Thomsonach jest wadliwa klawiatura lokalna,która blokuje pilota dopuki jej nie odłączysz.Jeżeli jest tam taśma łącząca płytę glówną z klawiaturą to ją odłącz i zobacz czy działa pilot.

    0
  • #11 27 Maj 2005 12:25
    slawek.as
    Poziom 18  

    Witam
    TV dotarł wreszcie do mnie, i po podstawieniu pamięci (24C16)wszystko wróciło do normy, tzn. działa pilot i nie wchodzi na dzień dobry w tryb produkcyjny.Mogłem tematu nie poruszać i poczekać aż tv dotrze do mnie podłożyć pamięć i dopiero wtedy pisać jakby coś było nie tak ale z drugiej strony jest to kolejny przypadek opisany na forum.Temat zakańczam i dzięki za odzew.

    0
  • #13 12 Lis 2005 21:58
    slawek.as
    Poziom 18  

    Witam
    Ten temat zakończyłem.

    0